בצל המתקפה על בית הכנסת בטקסס, מתפרסם היום (שישי) סקר מקיף שערכו קרן משפחת רודרמן וקבוצת מלמן בנושא האנטישמיות וחיבור בין ישראל ליהדות ארה"ב. מנתוני הסקר עולה תמונה ברורה כי יהודי ארה"ב חשים כי המתקפות נגדם במגמת עליה כש-4 מכל 10 יהודים חווה אנטשימיות בצורה כזו או אחרת.

בנושא האנטישמיות בארה"ב הממצאים המרכזיים סקר הם כי  מתוך 10 יהודים 4 חוו אנטישמיות על עצמם או על אדם קרוב. האחוזים גבוהים יותר עבור אנשים בעלי חזות יהודית כאשר 72% בקרב אורתודוקסים העידו כי חוו אנטישמיות. כמו כן, 94% מהנשאלים ענו שהאנטישמיות נוכחת בארה"ב, ו-55% חושבים שהאנטישמיות נוכחת מאוד.

כאשר המשיבים נתבקשו להשוות את המצב כיום לזה של לפני כ-5 שנים, 75% מהם סברו כי ישנה עליה באנטישמיות בארה"ב. בקרב האוכלוסייה המבוגרת יותר הנתון אף גבוה יותר - 83% מתוך בני 60 ומעלה חושבים כך.

החיבור בין יהדות ארה"ב וישראל

מגמה כללית שנרשמה בסקר היא ירידה בתחושת החיבור והשייכות של היהודים תושבי ארה"ב ומדינת ישראל. בין השנים 2019 ו-2021 חלה ירידה של 3% בקרב הנשאלים בתחושת השייכות לישראל, שכעת עומדת על 64%. אחת הסיבות המרכזיות לדעת המשיבים לאובדן תחושת החיבור עם ישראל היא הקשר החם בין בינימין נתניהו ודונאלד טראמפ. 24% מהמשיבים ענו כי תחושת השייכות שלהם ירדה בזמן כהונתם כראש ממשלה ונשיא בהתאמה. אחוז דומה - כרבע מהנשאלים סברו כי תחושת השייכות ירדה בשל הבנייה הבלתי חוקית של התנחלויות באזורי יהודה ושומרון.

כלל יהדות ארה"ב מחשיבה את עצמה כתומכת במדינת ישראל, אך חלה העלייה ברמת הביקורתיות של התפוצה כלפי התנהלות ממשלות ישראל. מ-57% ב-2019 ל-65% ב-2021. עוד עולה מהסקר כי 17% מכלל הנשאלים תומכים ב-BDS, כאשר כרבע מהצעירים, 24%, תומכים בארגון.

הדמוקרטים והרפובליקנים - פרו ישראלים באותה מידה

יהודי ארה"ב תופסים את שתי המפלגות האמריקניות כפרו ישראליות במידה זהה. עבור ברפובליקנים 71% מהמשיבים הזדהו כך ובדמוקרטים - 69% מהמשיבים. אך יחד עם זאת, רוב המשיבים חושבים שהדמוקרטים פרו ישראלים אך ביקורתיים כלפי התנהלות ומדיניות הממשלה הישראלית, בעוד שרוב המשיבים חושבים שהרפובליקנים פרו ישראלים ותומכיים בהתנהלות ומדיניות הממשלה הישראלית.

נתון מעניין נוסף באותו ההקשר: המשיבים רואים מגמות הפוכות בקרב שתי המפלגות בנושא התמיכה בישראל. 54% מהמשיבים מאמינים שהמפלגה הדמוקרטית הפכה להיות פחות פרו ישראלית, ו-39% מהמשיבים חושבים שהמפלגה הרפובליקנית הפכה להיות יותר פרו ישראלית.

ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן
ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן

חיבור לקהילה היהודית בארה"ב

בקרב הנשאלים נרשמה ירידה בחשיבות החיבור לקהילה היהודית: מ-58% ב-2019 ל-52% ב-2021. הלכה למעשה פחות יהודים מחוברים לקהילה, כך עולה מהסקר מ-57% שהיו מחוברים באופן אקטיבי לקהילה ב-2019 ל-51% ב-2021. כמו כן, מעורבותם של יהודי ארה"ב בארגונים יהודיים ירדה מ-40% ב-2019 ל-34% ב-2021.

ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן שערכה את הסקר: "המחקר הנוכחי של הקרן, שבוצע על ידי קבוצת מלמן, משקף את הצורך בפעולה מיידית מצד שתי ההנהגות, זו של ארה"ב וזו של ישראל, לייצר אסטרטגיות חדשות, אשר יסייעו ליהודים בכל העולם להתגבר על האנטישמיות, שראוי היה אילולא הייתה קיימת כלל. אנו מסתכלים על המציאות נכוחה, ורואים כי בשנים האחרונות היא אף מרימה את ראשה ביתר שאת".

"לכל אדם ברור היום שאדישות היא לא אופציה", ממשיך רודרמן. "כעת אנו מקווים, שהמחקר והנתונים ישרתו את מנהיגי שתי המדינות, להבין טוב יותר את המצב הקיים ולהניע פעולות אקטיביות ולא להסתפק בהצהרות, מרגשות ככל שיהיו, זה לא מה שיגרום לשיפור במצבם של יהודי התפוצות. למי שטרם הפנים אדגיש, האנטישמיות היא סכנה עבור יהודי ארה"ב, עבור ישראל וגם עבור ארה"ב והחברה האמריקאית כולה. זו מחלה שיש לתת דחיפות בטיפולה המיידי. רק בשילוב כוחות אמיתי נצליח לשנות את המצב".