החשש מפלישה רוסית לאוקראינה: צילומי לוויין שפרסמה רשת CNN מעידים כי בסיס צבאי גדול רוסי שהכיל טנקים, ארטילריה וכוחות שריון ליד הגבול האוקראיני התרוקן ברובו, וככל הנראה הועבר בימים האחרונים לאזור קרוב יותר לגבול עם אוקראינה.

על פי הדיווח ב-CNN, הבסיס הצבאי נמצא כ-250 קילומטר מהגבול בעיר ששמה ילנייה, דרומית-מזרחית לעיר סמולנסק. בסוף שנת 2021 הועברו אליו כמויות גדולות של כלי נשק ואמצעי לחימה – כולל כ-700 טנקים, רכבים של צבא הרגלים ומשגרי טילים בליסטיים.

לפי צילומי לוויין שנערכו אתמול (ראשון), חלק גדול מהציוד שנאגר בבסיס – נעלם. על פי הדיווח, עננים כיסו את הבסיס במשך מספר ימים שקדמו לצילום, לכן לא היה ניתן לעקוב אחר הפינוי בפועל של הבסיס – ורק ניתן לראות את העקבות של כלי הרכב.

צילומי הלווין: משמאל - תיעוד מ-19 בינואר, החניונים בבסיס נראים מלאים. מימין - תיעוד מ-6 בפברואר, החניונים ריקים.

סטיבן ווד, בכיר בחברת צילומי הלווין Maxar שערכה את הצילומים, אמר ל-CNN: "להערכתי כמות נכרת של כלי רכב עזבו מחניון הרכבים הצפון-מזרחי, ורכבים משוריינים נוספים יצאו דרך חניון הרכבים המרכזי יותר".

העיתונאי הרוסי רוסלנד לבייב סיפר ל-CNN כי סרטונים שמופצים ברשתות החברתיות מציגים כלי רכב צבאיים עם מספרי רישוי שמלמדים על השיוך שלהם ליחידות ששהו בבסיס בילנייה. לדבריו, הוא מעריך שכלי הרכב עברו לאזור בריאנסק – "מכיוון שראינו שני סרטונים של אותה שיירה באזור סמולנסק ולאחר מכן באזור בריאנסק מדרום".

"זה חשוב כי הרכבים הללו היו בעבר במרחק של כמה מאות קילומטרים מהגבול, וכעת [הם] חונים במרחק של עשרות קילומטרים בלבד", הסביר לבייב.

כוחות צבא רוסיה בתרגיל סמוך לגבול עם אוקראינה (צילום: רויטרס)
כוחות צבא רוסיה בתרגיל באזור הגבול | צילום: רויטרס
שיירת טנקים רוסית בקרים (צילום: ap)
שיירת טנקים רוסית בקרים | צילום: ap

מקרון טס למוסקבה בתקווה להשיג "פתרון היסטורי"

בתוך כך, נשיא צרפת עמנואל מקרון נפגש היום עם הנשיא פוטין, במטרה לנסות ולמנוע הסלמה בגבול רוסיה-אוקראינה. מקרון אמר לפני המראתו לרוסיה כי הוא מאמין שהוא יכול להביא "פתרון היסטורי" למשבר. ממוסקבה מקרון ימשיך לביקור בקייב.

"אנחנו צריכים להיות מאוד מציאותיים", אמר נשיא צרפת למגזין הצרפתי Journal du Dimanche לקראת נסיעתו. "לא נשיג מחוות חד-צדדיות, אבל חיוני למנוע התדרדרות של המצב לפני שנתחיל בבניית מנגנונים ומחוות אמון הדדיות".

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר כי רוסיה יודעת על רצונו של מקרון להוריד את המתיחות באזור, אך הוסיף כי "'המצב מורכב מכדי לצפות לפריצות דרך מכריעות כתוצאה מפגישה אחת".