עוד יום מתוח עובר על אזרחי אוקראינה על רקע ההערכות האמריקניות שפלישה רוסית למדינתם היא למעשה עובדה מוגמרת וזהו דבר שיכול לקרות בתוך מספר ימים. במקביל, נמשכים המאמצים הדיפלומטיים למנוע את המלחמה ולהגיע להסכמות עם רוסיה להסגת כוחותיה מהגבול.

סיקור המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה ב-N12:
בתום שיחה בת שעה: האיום של ביידן על פוטין
מהתפרקות בריה"מ ועד היום: מה עומד מאחורי הסכסוך בין המדינות?
בנט: "ישראלים צריכים לעזוב מייד את אוקראינה"
• על רקע המתיחות: הבורסה בתל אביב נצבעה באדום

לאחר רצף שיחות הטלפון אתמול בין שרי ההגנה של רוסיה וארה"ב, הנשיאים ביידן, פוטין ונשיא צרפת מקרון – קנצלר גרמניה אולף שולץ יבקר במוסקבה ובקייב השבוע. שולץ קרא לרוסים שלא להסלים את המשבר עם אוקראינה והזהיר כי פלישה רוסית עלולה לגרור סנקציות.

הממשל הפדרלי הגרמני מעריך את המשבר באוקראינה כ"מסוכן ביותר" ומדגיש כי "התמונה הכוללות מדאיגה מאוד". סגן הקנצלר, רוברט האבק, אמר כי "ייתכן שאנחנו על סף מלחמה באירופה".

ולדימיר פוטין, רוסיה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי (צילום: reuters)
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי, ייפגש עם קנצלר גרמניה אולף שולץ | צילום: reuters

למרות הניסיונות הדיפלומטיים למנוע את ההסלמה הביטחונית, בקהילה הבין-לאומית אין באמת הרבה ציפיות מהשיחות עם נשיא רוסיה פוטין ונשיא אוקראינה זלנסקי. בגרמניה מסבירים שמטרת הביקורים של הקנצלר היא לשמור על חוט השיחות עם רוסיה בנוגע להסלמה ולקדם דיאלוג. "לא רק שאנו מוכנים לשיחות הללו, אלא אנו דורשים אותם", נאמר בגרמניה, שבמקביל מתמודדת עם ביקורת בין-לאומית על הפשרנות שהיא מציגה כלפי "התוקפנות הרוסית" – כפי שהיא מצטיירת במערב.

שגריר אוקראינה בברלין, אנדריי מלניק, מתח היום (ראשון) ביקורת על סירובה של גרמניה לספק נשק להגנה על קייב וטען שזוהי "צביעות גרמנית". השגריר צייץ בטוויטר: "אין נשק להגנה עצמית על אוקראינה מפני פלישת צבא רוסית, ובמקום זה יש יצוא בשווי 366 מיליון אירו של סחורות לרוסיה ב-2020, סחורות שיכולות להיות מיועדות להגברת ייצור הנשק" .

בינתיים התושבים בקייב מאוד מתקשים להמשיך בשגרת חייהם על רקע האיומים על פלישה קרובה. בתי הספר ומקומות העבודה עדיין פתוחים, אך בשטח יש היערכות מאוד רצינית לאפשרות שבאמת הרוסים יגיעו לכאן – והאוקראינים מוכנים להילחם.

כוחות צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
מתיחות באוקראינה | צילום: רויטרס
כוחות צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
צבא אוקראינה | צילום: רויטרס

אזרחי אוקראינה משתתפים בימים אלה בכנסים שבו מסבירים להם מה עליהם לעשות אם תהיה פלישה, מה הם צריכים להכין בתיק – וגם עוברים אימוני ירי. אם הרוסים ייכנסו, מבחינת אוקראינה כל אחד שיודע להחזיק נשק צריך להשתתף בלחימה.

בעולם עוקבים בדאגה אחרי המהלכים של רוסיה ומתקשים לדמיין איך תיראה מלחמה באירופה בשנת 2022. אבל כולם יודעים – פלישה של רוסיה לאוקראינה תגרור אחריה השלכות עצומות על כל העולם.