נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע למנהיגי נאט"ו כי להערכת האמריקנים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין החליט לפלוש לאוקראינה כבר בשבוע הבא - כך על פי שורת דיווחים בארה"ב. ביידן נועד אתמול (שישי) עם עמיתיו בשיחת וידאו ועדכן אותם על המתרחש באוקראינה. במקביל, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן עדכן בתדרוך כתבים בבית הלבן שפלישה רוסית עלולה לכלול מתקפת בזק על עיר הבירה קייב.

על פי הדיווחים, במערב מעריכים כי פוטין החליט לפלוש לאוקראינה ואף הבהיר זאת לצבא הרוסי, והפלישה תחל בשבוע הבא. גורמים אמריקנים ששוחחו עם רשת PBS אף צפו מערכה "קשה ועקובה מדם" שתיפתח ביומיים של הפצצות אוויריות ולוחמה אלקטרונית, ואחריהן הכוחות הקרקעיים יפלשו לשטח אוקראינה במטרה להחליף את המשטר במדינה.

בדיווח אחר, של סוכנות הידיעות AP, נאמר כי ארצות הברית צפויה לפנות את שגרירותה בקייב, כאשר גורמי מודיעין מערביים מזהירים כי פלישה רוסית לאוקראינה קרובה מתמיד. גורמים אמריקנים מסרו כי משרד החוץ מתכנן להכריז היום (שבת) כי כל הצוות האמריקני בשגרירות קייב יידרש לעזוב את המדינה, אך נכון לשעה זו ממשרד החוץ האמריקני לא נמסרה תגובה.

ג'ו ביידן וולדימיר פוטין (צילום: reuters)
פוטין וביידן בימים רגועים יותר | צילום: reuters

לעומת ביידן, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן שקיים בבית הלבן תדרוך לכתבים טען כי "זו בהחלט אפשרות שפוטין יורה על פלישה, אך אני לא יודע אם הוא החליט על כך". לדבריו, הפלישה הרוסית עשויה להיפתח בזמן אולימפיאדת החורף בסין, ועל פי פריסת הצבא הרוסי - שמונה כרגע 100 אלף חיילים בגבול - ייתכן שזה יקרה בכל רגע.

על פי סאליבן, התגובה האמריקנית לפלישה כזו תהיה "חדה", ותכלול סנקציות ושינויים בפריסת כוחות נאט"ו באזור. בהקשר הזה, פורסם ברויטרס ש-3,000 חיילים אמריקנים יישלחו לפולין בימים הקרובים. "מעריך שביידן ופוטין ישוחחו בטלפון על אוקראינה", הוסיף סאליבן.

סאליבן המשיך בקו שהוביל הנשיא ביידן, וקרא לאזרחי ארה"ב לעזוב את אוקראינה בהקדם האפשרי: "אנחנו לא יודעים מה בדיוק הולך לקרות, אבל הסיכון עכשיו מספיק גבוה והאיום מיידי".

שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן כתב בחשבון הטוויטר שלו כי שוחח עם מקבילו האוקראיני. "הייתה לי שיחה פורה עם שר החוץ האוקראיני על המשך המאמצים שלנו לתמוך באוקראינה ולהרתיע את רוסיה מתוקפנות נוספת" כתב בלינקן והוסיף "תמיכתנו בריבונותה ובשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה בלתי ניתנת לערעור".