המשבר מחריף: בעוד שברוסיה מכחישים ששלחו את הבדלנים לבצע ירי לעבר יישובים באוקראינה, מדוח של הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) עלה כי אלפי הפגזות התרחשו במזרח אוקראינה ביומיים האחרונים. בכלי התקשורת הרוסיים טוענים שהצבא האוקראיני הוא זה שמבצע את הירי. בזמן סיור של שר הפנים האוקראיני ועיתונאים במזרח המדינה, מרגמות נורו לאזור: "יורים עלינו בכבדות". מאוחר יותר, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי פיצוצים רבים נשמעו באזור דונייצק.

סיקור המתיחות בין רוסיה לאוקראינה ב-N12:

 ביידן העריך: רוסיה תפלוש בימים הקרובים
 הבדלנים מאשימים: אוקראינה יורה לעבר אזרחים
 בצל המשבר, רוסיה גירשה את סגן שגריר ארה"ב

על פי הדיווח בוושינגטון פוסט, לביידן נודע באמצעות המודיעין האמריקני על המתקפה הרוסית המתוכננת במלוא עוצמתה. גורמים המעורים בנושא דיברו על כך בעילום שם בשל רגישות העניין. "ארה"ב השיגה מידע מודיעני על הפקודה, כאשר גורמי צבא וביטחון רוסים נקטו צעדים כדי ליישם אותה", אמרו אותם גורמים.

ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון הזהיר את רוסיה כי "העולם יפעל לבלום כל אלימות שתופנה לאוקראינה". על פי הדיווח בסוכנות הידיעות האוסטרלית, מוריסון אמר בתדרוך לכתבים כי "זה לא מקובל, לא מוצדק. העולם יפעל יחד כדי לנסות להתנגד לתוקפנות". עוד הוא הוסיף: "אם הם ימשיכו - נמשיך עם סנקציות יחד ובשיתוף עם כל בעלי בריתנו ושותפינו האחרים".

 >> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

בריאיון ל-BBC אמר אמש (שבת) ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון כי רוסיה מתכננת את "המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז 1945" וציין כי "כל הסימנים מראים שהתוכנית כבר החלה במובנים מסוימים". לדבריו, המודיעין טוען שרוסיה מתכוונת לפתוח בפלישה לבירה קייב ועל הציבור "להבין את המחיר העצום שעלול להיות כרוך בלחימה".

בהודעה שפרסם הבית הלבן נכתב כי הנשיא האמריקני ביידן יכנס היום (ראשון) את המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית כדי לדון במצב באוקראינה. בהצהרה נאמר כי "הנשיא ביידן ממשיך לעקוב אחר המצב המתפתח באוקראינה, ומתעדכן באופן שוטף לגבי האירועים בשטח". אנשי צוות הביטחון הלאומי בארה"ב אישרו כי "רוסיה יכולה לפתוח במתקפה נגד אוקראינה בכל עת".

על פי הארגון לביטחון ושיתוף פעולה באירופה חלה עלייה בהפגזות בשני האזורים שבהם נלחמים הצבא האוקראיני והבדלנים מאז 2014. מהדוח עולה כי שלשום התרחשו 552 פיצוצים בדונייצק ו-860 בלוהנסק השכנה. עוד נמסר כי ישנו אף אזרח אחד שנפגע כתוצאה מהפיצוצים. קצת אחרי פרסום הדוח, גורם דיפלומטי מסר כי קרוב ל-2,000 הפצצות התרחשו במהלך יום שבת.

כוחות צבא אוקראינה (צילום: AP)
המתיחות בגבול בין אוקראינה לרוסיה, ארכיון | צילום: AP

האירוע החריג ביותר שנרשם בגבול התרחש בעת ביקורו של שר הפנים האוקראיני דניס מונסטירסקי. בזמן הסיור שערך השר, כשהוא מלווה בעיתונאים רבים, מרגמות נורו לעבר האזור. כ-12 פצצות מרגמה נפלו סמוך לשר ולעיתונאים, אך במזל האירוע הסתיים ללא נפגעים.  בזמן הירי בעת סיורו של השר, כתב פוקס ניוז, טריי יונג'סט, דיווח בשידור חי מהשטח: "יורים עלינו בכבדות - אנחנו נעים עם הכוחות האוקראינים".

"דיברנו עם חיילים בשטח", סיפר שר הפנים האוקראיני לרשת CNN. "החיילים דרוכים - והם מוכנים לכל תרחיש. יש לנו מידע על התקדמות הצבא הרוסי בשטחנו. יש גם מידע על כך שיחידות מסוימות של ה-PMC (ארגון צבאי רוסי) נכנסו לשטחנו במטרה לתקוף ולהזיק".

"הייתה לי שיחה דחופה עם מקרון, עדכנתי אותו בתוקפנות בגבול, על ירי לעבר פוליטיקאים אוקראינים ועיתונאים מהעולם", צייץ הנשיא זלנסקי. "שוחחנו על דרכים שיכולות להוביל להפחתת המתיחות ופתרון המשבר באופן דיפלומטי".

בעקבות החשש מפלישה אפשרית כבר בימים הקרובים, בנאט"ו הצטרפו למדינות רבות והעבירו את אנשיהם מקייב ללבוב ובריסל. מוקדם יותר, בצרפת ובגרמניה קראו לאזרחיהם לצאת מהמדינה בדחיפות: "עימות צבאי אפשרי בכל עת".

הצבא האוקראיני עדכן אתמול כי עד כה שני חיילים נהרגו ו-4 נפצעו כתוצאה מהירי של הבדלנים לעבר הכוחות האוקראינים. עם זאת, ברוסיה ממשיכים להכחיש שהם עומדים מאחורי הירי, ובמקביל מדווחים כי דווקא צבא אוקראינה מבצע ירי, ליד הכפרים שירוקי-באלקי ודוקוצ'בסקה.

פוטין (צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV Sputnik AFP via Getty Images)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ארכיון | צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV Sputnik AFP via Getty Images

בתוך כך, תצלומי לוויין חדשים שפורסמו אמש מראים כיצד בסיס צבאי הוקם בחצי האי קרים. התצלומים שפרסמה חברת Imagesat הישראלית מראים כיצד האזור שהיה ריק התמלא באמצעי לחימה בתוך ארבעה ימים בלבד. התצלומים הלווייניים שפורסמו מראים כיצד ב-15 בפברואר השטח בנובוזרנה עוד היה שומם. בתוך זמן קצר ריכזו הרוסים באזור כוחות רבים: בין היתר הועברו לאזור משגרי טילים וכלי רכב - במפגן כוחות נוסף של צבאו של פוטין. גם התרגיל הבליסטי שביצעה רוסיה עורר דאגה, אך במוסקווה הסבירו כי האירוע תוכנן מראש.

נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי (צילום: reuters)
נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי, ארכיון | צילום: reuters

עוד קודם, ראשי נאט"ו ומדינות המערב נפגשו בוועידת הביטחון במינכן והפגינו אחדות, זאת בעוד שהמטרה של הנשיא פוטין נותרה לפרק אותם. במהלך הוועידה נאם הנשיא האוקראיני, ולודימיר זלנסקי, וזכה לתשואות הקהל: "אוקראינה רוצה שלום, אם לא יגנו עלינו - נגן על עצמנו".