כבר כמה שבועות שכלי התקשורת המערביים, ובהם גם בישראל, מסקרים באדיקות את המתח בין רוסיה לבין אוקראינה. בקדמת הבמה מוצג מידע מודיעיני שמגיע מארצות הברית ומדינות אירופה, ולפיו רוסיה מוכנה לפלוש לאוקראינה ויכולה להתחיל בכל רגע במתקפה. לעומת זאת, בתקשורת הרוסית החלו לקדם את מה שהם מכנים "המצב באוקראינה" רק ביממה האחרונה, עם תחילת פינוי התושבים מהמחוזות האוקראינים שנמצאים בשליטה רוסית. עד אז, המוקד המרכזי של סדר היום הרוסי היה דווקא אולימפיאדת החורף בבייג'ינג.

סיקור המתיחות בין רוסיה לאוקראינה ב-N12:

 רוסיה ביצעה תרגיל בטילים בליסטיים, באוקראינה מתחננים ל"שלום"
 הבדלנים מאשימים: אוקראינה יורה לעבר אזרחים
 בצל המשבר, רוסיה גירשה את סגן שגריר ארה"ב

העימות עולה לכותרות רק ביממה האחרונה:

עד לפני יממה - האולימפיאדה הייתה במוקד:

ועדיין, כאשר התקשורת הממלכתית מדווחת על היחסים בין רוסיה לבין אוקראינה, היא בוחרת להתמקד בפעולות מלחמתיות ופינוי תושבים. כך למשל, הבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה פרסמו הבוקר (שבת) מפה שמתארת שלושה נתיבי פלישה אפשריים של כוחות אוקראיניים למחוזות דונייצק ולוגהנסק שנמצאים בשליטה רוסית. הפרסום מתרחש ימים ספורים לאחר שבריטניה פרסמה מפה שלפיה רוסיה יכולה לפלוש לאוקראינה בכמה נתיבים שונים בו זמנית, ולהגיע עד לקייב.

המפה הבריטית:

המפה האוקראינית:

התקשורת הרוסית העלתה הילוך כאשר נשמעו אזעקות בדונייצק ומנהיג הבדלנים הרוסים דניס פוישלין הכריז על פינוי תושבים לרוסיה במקביל לגיוס כללי של הגברים במחוזות דונייצק ולוגהנסק. בתקשורת הממלכתית הרוסית, כמו פוישלין, מדגישים כי המפונים הראשונים הם יתומים, נשים וקשישים.

ציוץ של סוכנות החדשות "RIA", שנחשבת לתומכת בממשל פוטין, טוען: "כוחות הביטחון של אוקראינה מאשימים את השלטון הרוסי במחוז דונייצק בירי לעבר 'האנשים שלהם'. לדבריהם, כוחות פתחו באש לעבר עמדות במחוז פיקוזה, כדי ליצור תמונה עבור התקשורת הרוסית. עם זאת, הצבא האוקראיני לא סיפק ראיות לכך".

מעבר לכך, התקשורת הרוסית מתמקדת בעדכונים חיים מהשטח על בסיס שעתי כמו שמספרת ל-N12 הד"ר ורה מיכלין-שפיר, חוקרת אורחת בקינגס קולג' קולנדון שהוציאה לאחרונה את ספרה Fluid Russia בהוצאת קורנל. "העיתונאים הרוסים כל הזמן עם האצבע על הדופק. זה נראה יותר ויותר כמו סיקור של עילה למלחמה. אנחנו לומדים מזה שהצד הרוסי מבין שהולכת להיות הסלמה".

ד"ר ורה מיכלין-שפיר (צילום: חן גלילי)
"זה נראה יותר ויותר כמו סיקור של עילה למלחמה". ד"ר מיכלין-שפיר | צילום: חן גלילי

מיכלין-שפיר מדגישה כי התקשורת הרוסית הממלכתית, שנמצאת בשליטה ממשלתית ברמה כזו או אחרת, מציגה מעין תמונת מראה נרטיבית לכלי התקשורת המערביים: "אם במערב אנחנו שומעים שרוסיה מרכזת כוחות ויוצאת למלחמה, אז ברוסיה זו אוקראינה שמרכזת כוחות מול דונבאס ומתכוונת לצאת ללחימה כדי להחזיר את השטח. האמריקנים בחרו בטקטיקה תקשורתית מסוימת שבה הם הולכים לחשוף את המודיעין, וזאת כדי לחשוף את הקלפים של הרוסים ולהרתיע את הקרמלין מלנקוט את הפעולה שהם רצו לנקוט בה. הטקטיקה הרוסית רצתה להשאיר ערפל או אלמנט הפתעה".

גם ארינה, צעירה רוסיה שגרה על קו מוסקווה-לונדון, מספרת ל-N12 על הפער הגדול שבין הידיעות החדשותיות שהיא קוראת ברוסית לבין אלה באנגלית, ומשערת כי הנרטיב המלחמתי משרת את המערב: "אני חושבת שהמערב מנסה לסכסך בין רוסיה לבין אוקראינה. כנראה, כלכלית, מלחמה יכולה להביא תועלת למישהו. התקשורת עושה כותרות גדולות עד כדי כך שיש חברות תעופה שביטלו את הטיסות שלהן לאוקראינה – זה זורע פאניקה!".

ארינה, צעירה רוסיה (צילום: באדיבות המצולמת)
"זורעים פאניקה". ארינה | צילום: באדיבות המצולמת

עם זאת, ארינה מוסיפה כי למרות הדיווחים על מתקפה אפשרית, החיים שלה ושל חבריה שמשרתים בצבא הרוסי, כלל לא השתנו: "מהחוויה האישית שלי, האנשים כאן רגועים – אנשים הולכים ברחובות ואפילו נוסעים לטייל. אני שואלת את החברים שלי בצבא אם הכל בסדר, וגם הם אומרים שהם רגועים וששום פקודה לא הגיעה מלמעלה".

ניקו, ישראלי שמתגורר בחרקיב במזרח אוקראינה (שנמצאת כמאה קילומטר מהגבול) סיפר היום ל"סדר עולמי" על התחושות באוקראינה: "יש כוננות, התלבטות והמון עצבים למרות ששקט מסביב, כולם עוקבים אחרי החדשות. אנשים לא יודעים מה לעשות, לאן ללכת. מי שרצה ללכת או לעזוב את העיר - ברח. אני מקווה שכל המלחמה הזאת היא רק בחדשות".

אף על פי שהמתיחות הנוכחית נמשכת כבר כמה שבועות, ובמערב משוכנעים שההסלמה נמצאת מעבר לפינה, החיים של רוב תושבי רוסיה ואוקראינה ממשיכים להתנהל כרגיל. רק הזמן יכריע אם פוטין הצליח להפחיד את המערב מפני מלחמה אפשרית, או שהרוסים והאוקראינים יתעוררו - אך ייתכן שזה כבר יהיה מאוחר מדי.