הפסגה הווירטואלית של ראשי שבע הכלכלות הגדולות בעולם אמש (חמישי) לא הביאה עימה בשורה משמעותית. בעוד שהרוסים יורים ותוקפים את אוקראינה בכלי נשק קטלניים והרסניים, בני הברית במערב מרעיפים סימפטיה, הזדהות – ובעיקר דיבורים.

סנקציות כן, התערבות צבאית לא

אחרי שאיומי הסנקציות של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לא הרתיעו את נשיא רוסיה, וולדימיר פוטין, מלבצע את זממו באוקראינה, הוא הציע לה הבוקר בעיקר תפילות: "אני מתפלל הערב למען האוקראינים".

לאחר שראה את ההרס הרב במהלך היום ברחבי אוקראינה, ביידן העלה הילוך והצהיר במסיבת עיתונאים על שורת סנקציות חדשות, בין היתר, הקפאת נכסיהם של 90 חברות רוסיות, ובראשן 2 הבנקים הגדולים ברוסיה –VTB"" ו-""Sberbank, סנקציות כבדות על מקורביו של פוטין והגבלת יכולתה של רוסיה לבצע עסקאות במטבעות זרים.

נשיא ארה"ב ביידן בנאום ראשון מאז הפלישה הרוסית (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן. לבינתיים, מטיל סנקציות בלבד | צילום: רויטרס

ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, תקיף כהרגלו, הצהיר שחייבים לעצור את פוטין. "למרות כל הפצצות, הטנקים והטילים שלו, אני לא מאמין שהדיקטטור הרוסי אי פעם יכניע את האוקראינים ואת אמונתם הנלהבת שארצם צריכה להיות חופשית".

אך גם הוא, כמו עמיתיו במערב, הכריז על שורת סנקציות בלבד – ולא על מתקפה צבאית. בריטניה אסרה על חברות רוסיות להשקיע בבריטניה והקפיאה את נכסיהם של למעלה מ-100 בכירים באליטה הרוסית, ביניהם חתנו לשעבר של פוטין, קיריל שמאלוב, ואת הכספים הרבים של הבנקים הגדולים הרוסיים בבריטניה: "הסנקציות יאפשרו לנו להוציא לחלוטין את הבנקים הרוסיים מהמערכת הפיננסית שלנו", אמר ג'ונסון לפרלמנט הבריטי.

הסנקציות הבריטיות נגד בעלי ההון הרוסיים קשות במיוחד שכן, מאז נפילת ברית המועצות ב-1991 לונדון הפכה לעיר המועדפת על האוליגרכים ברוסיה. ג'ונסון הבטיח שהפרלמנט יציג בקרוב גם צעדים חקיקתיים, כאשר המרכזיים הם איסור ייצוא היי-טק, חלקי מטוסים וציוד לזיקוק נפט לרוסיה.

בוריס ג'ונסון וולדימיר פוטין (צילום: AP)
כינה את פוטין דיקטטור, והטיל שורת סנקציות על רוסיה. בוריס ג'ונסון | צילום: AP

בגרמניה, שאת ההיסטוריה האפלה שלה מזכירים היום שני הצדדים, האירו את שער ברנדנבורג, המונומנט שחצה את ברלין המחולקת, בצבעי הדגל האוקראיני. "בתור הצעד הבא, בהתייעצות עם בעלות בריתנו באירופה ובנאטו, נטיל סנקציות קשות נוספות", אמר הקנצלר הטרי, אולף שולץ, אך נכון לעכשיו, החליט רק להשהות את פרויקט הנחת צינור הגז "נורד סטרים 2".

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הילל את החירות והאחווה, אך מוכן לסכן מעט מאוד בשבילה. "בזמנים הקשים האלו, עלינו להישאר מאוחדים. מאוחדים סביב עקרונות החופש, הריבונות והדמוקרטיה", אמר – ולא עשה דבר.

גם קנדה מביטה מהצד, והודיעה שתטיל סנקציות בודדות בלבד. "לאור התקיפה הצבאית הפזיזה והמסוכנת של רוסיה, אנו מטילים סנקציות נוספות וחמורות יותר", אמר ראש הממשלה הקנדי ג'סטין טרודו.

נאט"ו והאיחוד האירופי ניטרליים

תקיפה רוסית בחרקוב, אוקראינה (צילום: ap)
נאט"ו מביטה מהצד - למרות ההרס הרב באוקראינה | צילום: ap

הסנקציות על רוסיה יהיו שוות בחומרתן לאגרסיביות שהיא תפעיל. מזכ"ל נאט"ו, הברית הצבאית המערבית שהוקמה אחרי מלחמת העולם השנייה כדי להגן על הדמוקרטיה, הצהיר שפוטין מנסה לכתוב מחדש את ההיסטוריה - אבל מדגיש שהברית האימתנית לא תעמוד בדרכו של פוטין. "הבהרנו שאין לנו כל תוכנית או כוונה לשלוח כוחות נאט"ו לאוקראינה".

גם האיחוד האירופי, שאוקראינה כל כך נשאה את עיניה אליו עד הבוקר, העניק חיבוק למותקפים וסנקציות על המתקיפים. "בזמנים קשים אלו, האיחוד האירופי ותושבי עומדים לצד אוקראינה ותושביה".

ולדימיר זלנסקי (צילום: Ronald Wittek - Pool, Getty Images)
זלנסקי נותר לבד במערכה הצבאית | צילום: Ronald Wittek - Pool, Getty Images

מעשה האלימות הזה פורץ בלב ליבה של אירופה בדיוק בזמן שהתכנסה מועצת הביטחון של האו"ם, ארגון שהוקם גם הוא כלקח כדי למנוע בדיוק דברים כאלה. העולם שומע, רואה, מפגין סימפטיה ובעיקר, סנקציות כלכליות.