העולם ממשיך לעקוב בדאגה אחרי השקט המתוח בגבול שבין רוסיה לאוקראינה, ומומחים ומדינאים כאחד מנסים להבין מה עובר בראשו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. לנוכח הנחרצות של ג'ו ביידן על כך שלא ישלח חיילים אמריקנים להילחם על אדמת אוקראינה, נראה שפוטין השיג את מבוקשו - ארה"ב לא רואה בקייב מצטרפת עתידית לנאט"ו ולא מתחייבת להגן עליה. בשל כך, ניסינו הערב (שני) להבין מהן האופציות של פוטין, שלא צפוי להסיג את כוחותיו סתם כך - ואלו הם התרחישים הסבירים ביותר.

חשש לפלישה רוסית לאוקראינה: סיקור נרחב ב-N12

תקיפה צבאית

האופציה הראשונה, וזו שהעולם כה חושש ממנה, היא שרוסיה תשתמש ב-100 אלף החיילים שלה על הגבול - ותפלוש לאוקראינה השכנה. במערב חוששים שפוטין ינסה "להנדס" תירוץ שיעניק לו עילה למלחמה, אך הוא עלול להורות על פלישה גם בלי תירוץ.

לנוכח הפער הכמותי והאיכותי העצום בין הצבאות, נראה שלרוסיה לא תהיה כל בעיה לבתר את אוקראינה ולקרוע אותה לגזרים. עם זאת, המחיר של מהלך כזה יהיה כבד מאוד וכרוך באובדן חיי אדם - לשני הצדדים - ועלות כלכלית לא מבוטלת.

ועדיין, אמש (שני) דיווחה רשת CBS האמריקנית על שינויים בתזוזת הכוחות הרוסיים על הגבול - על פי צילומי לוויין, נראה כי כמה יחידות רוסיות עזבו את שטחי הכינוס שלהן - ונעו לעמדות תקיפה.

 שימוש בשכירי חרב

אפשרות נוספת שעומדת בפני הנשיא הרוסי היא הפעלת המיליציות המקומיות במזרח אוקראינה, כפי שכבר עשה בעבר במהלך כיבוש חצי האי קרים. כמה מיליציות כאלה, בהן כוח ואגנר שפועל באפריקה ובמקומות נוספים בעולם ומזוהה עם הקרמלין, הגבירו לאחרונה את נוכחותן באוקראינה.

גורמים במערב הביעו חשש שהלוחמים הללו, שבאופן רשמי מנותקים מרוסיה, יהיו מעורבים בתקריות אלימות עם צבא אוקראינה ויעניקו לפוטין את עילת המלחמה שתצדיק פלישה לאוקראינה. "סביר ששכירי החרב הרוסים, בהנחיית רוסיה, יהיו מעורבים בעימותים באוקראינה", הבהיר גורם ששוחח עם רשת רויטרס.

שמירת ההרתעה

על פי גורמי מודיעין מערביים, רוסיה מחזיקה על הגבול עם אוקראינה יותר מ-100 אלף חיילים שערוכים ליום פקודה - נוסף על טנקים, תותחים וכוחות מיוחדים שנפרסו. בפני פוטין עומדת גם האפשרות להשתמש בפריסה המאיימת הזו ככלי הרתעתי נגד אוקראינה ושאיפותיה לחבור לנאט"ו. הוא יכול להורות לכוחות להישאר על הגבול, במעין מסר לקייב: אם תזוזו מעמדתכם הנוכחית - גם אני אזוז.

כוחות צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
"אם רוסיה תתקוף את אוקראינה - זו מלחמת ברירה". לוחמים אוקראינים בתרגיל | צילום: רויטרס

סייבר והתערבות בבחירות

ברוח התקופה, פוטין יכול לנצל את היכולות של שירותי המודיעין שלו ולפתוח במתקפת סייבר על תשתיות קריטיות של שכנתו, כגון מים, חשמל ותעשייה. כמו כן, הוא יכול לנסות להשפיע על תוצאות הבחירות הבאות באוקראינה - לטובת מועמד המועדף עליו. על פי המודיעין האמריקני זה כבר הצליח לו בארה"ב, אז אין סיבה שפוטין לא ינסה זאת גם קרוב לבית.