בעולם נערכים להיפרד מגל האומיקרון: עוד לפני ישראל, מדינות רבות באירופה מתכוננות בימים האחרונים להסיר את מרבית הגבלות הקורונה – על רקע הירידה המתמשכת בנתוני התחלואה. אתמול (רביעי) פרסמנו לראשונה כי ראש הממשלה נפתלי בנט מקדם את הסרת מרבית הגבלות הקורונה עד 1 במרץ – במה שנראה כחלק ממגמה עולמית רחבה. עוד לפני הפרסום בישראל, הודיעו כבר הממשלות בבריטניה, גרמניה, אוסטריה, שוויץ והולנד על כוונתן להסיר את ההגבלות.

גרמניה

הקנצלר אולאף שולץ אמר השבוע לעיתונאים במדינה כי לאור ההתייצבות בנתוני התחלואה, ולצד ההבנה כי המגפה נמצאת כעת במגמת ירידה – העם הגרמני "ראוי" להקלה בהגבלות. "התחלואה עדיין גבוהה אך כבר אינה מתפשטת", צייץ בטוויטר. "אנו יכולים כעת להתחיל להסיר את ההגבלות, צעד אחר צעד, אך עלינו להמשיך להיות זהירים".

 

 

הממשלה החליטה לאחרונה על תוכנית 3 צעדים שבה יוסרו ההגבלות. בין היתר יוסרו ההגבלות על אנשים מחוסנים או מחלימים בפגישות ואירועים בחללים סגורים, ותבוטל חובת ההצגה של אישורי החלמה או חיסון במקומות לא חיוניים. לצד זאת, חובת עטיית המסכות תימשך בשלב זה.

בשלבים הבאים, יוגדל מספר המשתתפים המותר באירועים המוניים בשטח פתוח לעד 25 אלף בני אדם, ומועדונים ייפתחו לכל מי שחוסן ב-3 מנות חיסון או מי שחוסן ב-2 מנות ויציג בדיקת קורונה שלילית. גרמנים שאינם מחוסנים יורשו לחזור למסעדות כבר ב-4 במרץ, בהצגת בדיקת קורונה שלילית. כך או כך, כמעט כל ההגבלות בגרמניה יוסרו לחלוטין ב-20 במרץ.

בריטניה

ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הודיע כבר לפני יותר משבוע כי כל הגבלות הקורונה במדינה, כולל חובת הבידוד למאומתים מחוסנים, צפויות להתבטל בתוך פרק זמן של כשבועיים. ג'ונסון אמר כי השינוי במדיניות "מראה שהעבודה הקשה של העם הבריטי משתלמת". בכך הפכה בריטניה לחלוצה במגמה להסרת ההגבלות – ופתחה פתח למדיניות נוספות בעולם.

בממשלת בריטניה מקדמים את השינוי במדיניות – אך לצד ההודעה כי מחוסנים מאומתים לא יידרשו להיכנס לבידוד, ממליצים בלונדון למי שנמצא חיובי בבדיקה להישאר בבית ולא ללכת לעבודה. מומחי בריאות רבים ביקרו את ההחלטה ואמרו כי היא משדרת מסר מוטעה לציבור – כאילו שהמגפה הסתיימה.

ג'ונסון סופג ביקורת: "החלטה פוליטית" (צילום: שי פרנקו)
ג'ונסון סופג ביקורת: "החלטה פוליטית" | צילום: שי פרנקו

גם ברמה הפוליטית זוכה ההחלטה לביקורות רבות – כאשר רה"מ ג'ונסון נמצא בימים מתוחים של מאבק על כיסאו, על רקע חשיפת מעורבותו בפרשת "פארטיגייט" – פרשת המסיבות הרבות בדאונינג 10, למרות הגבלות הקורונה הנרחבות במדינה. על רקע זה טוענים מבקריו של ג'ונסון, כי המהלך לביטול ההגבלות אינו מגיע מסיבות בריאותיות נטו – ונועד לשפר את מעמדו הרעוע בעיניי הציבור.

שוויץ

מרבית הגבלות הקורונה בוטלו כבר החל מהיום, למעט חובת הבידוד למשך 5 ימים למאומתים לנגיף וחובת עטיית המסכות בתחבורה הציבורית ומוסדות רפואיים. עם זאת, גם הגבלות אלה צפויות להתבטל עד סוף חודש מרץ. "בשלו התנאים לחזרה מהירה לנורמליות ברמה הלאומית", נמסר מממשלת שוויץ בימים האחרונים.

סגר באוסטריה (צילום: reuters)
סגר באוסטריה | צילום: reuters

"המועצה הפדרלית קיבלה החלטה להסיר את מרבית ההגבלות שנועדו להכיל את מגפת הקורונה", נאמר בהצהרה רשמית מטעם הממשלה. "עטיית מסכות והצגת אישורי החלמה וחיסון אינן נדרשות עוד כדי להיכנס לחנויות, מסעדות, מוסדות תרבות ואתרים ואירועים ציבוריים נוספים". בין היתר הוחלט כי עטיית מסכות בחללים סגורים במקומות עבודה תוגדר כהמלצה בלבד.

אוסטריה

הקנצלר קארל ניהאמר הודיע שהחל מ-5 במרץ יוסרו מרבית הגבלות הקורונה. לאחר שינוי המדיניות, תידרש רק עטיית מסכות בעסקים חיוניים ובתחבורה ציבורית, כולל חובת עטיית המסכות במוסדות רפואיים.

סגר בהולנד - דצמבר 2021 (צילום: Pierre Crom, getty images)
סגר בהולנד - דצמבר 2021 | צילום: Pierre Crom, getty images

"התחזית והנתונים מראים לנו שיחד, בזהירות אך בנחישות, נוכל להשיג בחזרה את החופש שהנגיף לקח מאיתנו", אמר ניהאמר. הודעת הממשלה מגיעה על רקע הירידה בנתוני התחלואה במדינה, ולצד ההודעה כי המצב בחדרי המיון בבתי החולים התייצב, עם הירידה גם בנתוני המאושפזים והתחלואה הקשה.

הולנד

הולנד הודיעה שתסיר את כל הגבלות הקורונה כבר ב-25 בפברואר, במקביל לירידה במספרי המאושפזים בבתי החולים ובנתוני התחלואה הכללית במדינה. בין היתר, ברים, מסעדות ומועדונים יחזרו לפעול במתכונת זהה למצב שהיה לפני פרוץ המגפה וריחוק חברתי ועטיית מסכות במקומות ציבוריים כבר לא יהיו חובה.

הולנד היא אחת המדינות שזכתה להרבה כותרות שליליות במהלך גל האומיקרון, לאחר שהחליטה על סגר נרחב למדי, שהביא לסגירה מוקדמת של מקומות בילוי כבר בשעות הערב המוקדמות. "המדינה תיפתח מחדש", אמר שר הבריאות ההולנדי ארנסט קויפרס ביום שלישי. "העסקים במדינה ישובו לשעות פתיחה נורמליות, כמו שהיו לנו לפני הקורונה. כבר לא תצטרכו להקפיד על מרחק של מטר וחצי מאנשים אחרים".

"חובת עטיית המסכות תישאר רק בתחבורה הציבורית ובנמלי התעופה", הוסיף קויפרס. "שמירה על ריחוק חברתי ועטיית מסכות במקומות אחרים תישאר בגדר המלצה ונתונה לשיקול הדעת של כל אחד, אך לא חובה", הוסיף. לבסוף, הזהיר קויפרס משאננות: "המגפה עוד לא הסתיימה, כל מי שנמצא בקבוצות סיכון צריך להמשיך ולהיזהר יתר על המידה".