עיר הנמל חרסון בדרום אוקראינה נמצאת כעת בשליטה רוסית, לאחר שצבא רוסיה כבש אותה הלילה (בין רביעי לחמישי) באופן רשמי. הבוקר תושבי העיר התעוררו למציאות אחרת, שונה בהרבה מכל מה שהכירו. בשיחה עם N12 מספרים ישראלים שנמצאים שם על החיים תחת המשטר הצבאי, על הכללים והחוקים החדשים שנקבעו להם - ועל השקט המפחיד ששורר כעת ברחובות העיר.

סיקור שוטף ב-N12:

 היום ה-8 למלחמה: כל העדכונים - דקה אחרי דקה
 מה מעכב את שיירת הענק של הרוסים ומה צפוי כשתגיע לקייב
 איך הפך זלנסקי מקומיקאי - למנהיג שסוחף אחריו מיליונים?
 בנט אחרי שיחותיו עם פוטין וזלנסקי: על העולם לפעול מהר
• כשהאזרחים באוקראינה מתייצבים מול הטנקים הרוסיים

"יש עכשיו מציאות חדשה של שלטון רוסי, אנחנו בסוג של הערכת מצב איך אנחנו מתמודדים עם זה", אמר הרב יוסף יצחק וולף, שליח חב"ד של מחוז חרסון, בשיחה עם N12. "מה שלנו הכי חשוב בכל הסיפור פה זה לדאוג שאף יהודי חלילה לא ייפגע. לכן ביקשתי מכל חברי הקהילה להישמע להוראות ולא לעשות שום פרובוקציות ולא להיות חכמים עכשיו, כי זה יכול להסתיים מאוד לא טוב. אנחנו מנסים לראות איך שומרים על שפיות במצב הקיים".

התקיפה הרוסית בחרסון (צילום: reuters)
התקיפה הרוסית בחרסון | צילום: reuters

"יש מלא משוריינים רוסיים ברחובות עם חיילים", הוסיף הרב. "אני ממש לא מתעסק בדבר הזה, מה שכרגע מעניין אותנו זה הצלת חיים. אני מקבל טלפונים מכל העולם על אנשים שתקועים בלי אוכל, על זקנים שלא יכולים לצאת מהבית. יש לי פה כמה אנשים מאוד יקרים שפשוט כל הזמן נוסעים למקומות האלה בזהירות".

"אסור לנהוג מהר, אסור ללכת בקבוצות. זה ההוראות של הרוסים"

הרב יוסף יצחק וולף מתאר מציאות שברירית, מלאה בהנחיות מהצבא הרוסי וגם פחד גדול: "יש הוראות מפורשות איך להתנהג. אסור לנהוג מהר, אסור ללכת בקבוצות. זה ההוראות של הרוסים, אנחנו לא משחקים עם זה. יש עוצר משמונה בערב עד שש בבוקר שאוכפים אותו מאוד בחומרה. מ-6 בבוקר אפשר לצאת מהבית, לא בקבוצות, אחד אחד. אני עכשיו יוצא לבית הכנסת בזהירות. אני אסע על 5 קמ"ש ואצא עם דרכון מהבית".

גם אדוארד (שם בדוי) שנמצא בעיר תיאר בפנינו מציאות קשה. שמו שמור במערכת מכיוון שהוא חושש לחשוף את זהותו. "אנחנו נצורים, יש פה מאות יהודים", אמר. "גם בבית חב"ד יש מלא אנשים ועכשיו כולם סגורים בדירות. יש מלא צבא ברחובות ומלא כאוס. שודדים פה הכול והכול מתפרק. הרוסים מאזינים לנו, אני בטוח בזה. אנחנו חוששים מהם מאוד, לא רוצים לעשות טעויות איתם, אני בכלל לא בטוח שאני רוצה לדבר איתך. הם ידעו בוודאות שעשיתי את זה ואז מי יודע מה יהיה".

הצבא הרוסי בחרסון, בתחילת המלחמה (צילום: reuters)
הצבא הרוסי בחרסון, בתחילת המלחמה | צילום: reuters

"צריכים להיות מוכנים לעצור ולהראות מה יש לנו ברכב ולא להתגרות"

על ה"כללים" החדשים סיפרה גם התושבת נינה בריאיון ל-BBC שהתקיים זמן קצר לאחר ההשתלטות הרוסית. "עכשיו בעיר שקט. אתמול גם היה שקט. לפני כן היו מריבות ופיצוצים", היא סיפרה. "אתמול אף אחד לא יצא מהבית כי זה היה מסוכן מדי, אבל היום אנשים יוצאים, מנסים לקנות קצת אוכל".

נינה המשיכה ותיארה קרבות בפאתי העיר שאפשר עדיין לשמוע. "יש לנו כמה כללים שצריך לפעול לפיהם", הוסיפה. "הם הסכימו עם הממשלה שלנו שאסור לנו להתגרות בחיילים הרוסים. אנחנו לא יכולים להיות בקבוצות, אנחנו לא יכולים לנסוע מהר במכוניות. אנחנו צריכים להיות מוכנים לעצור ולהראות מה יש לנו ברכב ולא להתגרות באף אחד".

אחרי שעות רבות של מחסור בעקבות התקיפה, נינה סיפרה שיש לתושבי העיר גישה למים, לחשמל ולאינטרנט: "אני רק מקווה שזה לא ייקח יותר מדי זמן, ושאנחנו נהיה בסדר. כל האנשים הנורמטיבים נגד כל המלחמה, נגד לחימה, אבל אנחנו לא יכולים לעשות כלום".