15 ימים לאחר שהחלה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, במערב נשמעים קולות אופטימיים ביחס לכוונות של פוטין – מול המציאות בשטח. הרוסים נאלצים להשתמש ביותר כוחות שלהם כדי לכתר ערים מרכזיות באוקראינה, בשל ההתנגדות של הכוחות ושל התושבים המקומיים, כך לדברי המודיעין הבריטי. הדבר מאלץ את הרוסים להתמקד במאבקים הקשים, במקום לשעוט קדימה לעבר חלקים נוספים שטרם הגיעו אליהם.

"בשל התנגדות אוקראינית חזקה, הרוסים נדרשים להציב כמות גדולה של כוחות כדי להקיף ערי מפתח", נכתב בציוץ של משרד ההגנה הבריטי. "הדבר יקטין את מספר הכוחות הזמינים להמשך ההתקדמות הרוסית".

גם במחלקת המדינה האמריקנית הסבירו כי הכוחות הרוסים עסוקים כעת בערים האוקראיניות שכבר פלשו אליהן, לאחר שהרסו בהן תשתיות קריטיות. האמריקנים קראו לרוסים לאפשר לאזרחים המקומיים להתפנות לפני המתקפות, דרך מסדרונות הומניטריים.

"כעת ברור שהתוכנית הצבאית של פוטין לכבוש מהר את אוקראינה – נכשלה", אמר דובר מחלקת המדינה נד פרייס בשיחה עם כתבים. "לכן הוא פונה כעת לאסטרטגיה של התמקדות במרכזי אוכלוסייה בניסיון לשבור את רוחם של התושבים – דבר שלא יוכל לעשות".

פליטים בגבול רומניה (צילום: רויטרס)
פליטים אוקראינים | צילום: רויטרס

אתמול (חמישי) התקיימה פגישה בין שרי החוץ של אוקראינה ורוסיה – בניסיון להגיע להבנות בין הצדדים. אלא שהדיון הסתיים ללא הסכמות על הפסקת אש. שר החוץ האוקראיני קולבה אמר: "רשימת הדרישות מאיתנו היא כניעה – לא ניכנע". עם זאת, שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב הבהיר: "פוטין לא יסרב לפגוש את זלנסקי".

פוטין עצמו כינה אתמול את הסנקציות של המערב נגד רוסיה כ"לא לגיטימיות". עוד הוסיף בישיבת קבינט שנערכה כי "לא הייתה ברירה אלא לצאת למבצע הצבאי המיוחד באוקראינה; רוסיה אינה יכולה להתפשר על ריבונותה". הוא הודה שהלחץ הכלכלי יצר בעיות וקשיים, אך הבהיר: "אנחנו נתגבר עליהם".

מלחמת רוסיה אוקראינה: מריופול (צילום: Evgeniy Maloletka, AP)
ההריסות במריופול | צילום: Evgeniy Maloletka, AP

ארגון הצלב האדום התריע כי המצב ההומניטרי במיריופול הפך להיות קשה מאוד. "למאות אלפי אנשים אין מזון, מים, חשמל או גישה לטיפול רפואי". בנוסף הזכירו בארגון כי כל החנויות ובתי המרקחת נבזזו לפני כמה ימים עם המצור שהחל על העיר.