דיווח: תוכנית חשאית להעברת גז מעיראק לאירופה, דרך טורקיה ובמעורבות ישראלית, היא אחת הסיבות המרכזיות שהובילו לתקיפה המסיבית של משמרות המהפכה האיראניים בחבל הכורדי שבצפון עיראק ב-13 במרץ. על פי הדיווח, שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס, בכירים ישראלים ואמריקנים נפגשו בארביל שבחבל הכורדי עם בכירים כורדים וטורקים – במטרה להעביר גז לאירופה, זאת על רקע משבר האנרגיה בעקבות המלחמה באוקראינה והניסיון האירופאי להתנתק מהתלות בגז הרוסי.

גורמים עיראקים וטורקים מסרו שהם מאמינים שהמתקפה האיראנית כוונה לכמה מבעלות בריתה של רוסיה באזור, בשל התוכנית להעביר גז כורדי דרך טורקיה במעורבות ישראלית. "היו שתי פגישות בין בכירים בתחום האנרגיה בישראל ובארה"ב כדי לדון בשינוע הגז הכורדי דרך צינור חדש", נמסר.

על פי הדיווח, אותן פגישות התקיימו בווילה שבבירת החבל הכורדי שהייתה ליעד העיקרי של ההפצצה. בכיר ביטחוני עיראקי אישר שאיש העסקים הכורדי באז כארים בארזני, בעליה של אותה וילה ושחקן פעיל בתחום האנרגיה, פעל עם כל הגורמים לקדם את המהלך.

בכיר ביטחוני איראני אמרה לרויטרס שהמתקפה, שבמהלכה נורו 12 טילים בליסטיים מצפון עיראק ונטען כי היא כוונה לעבר "מתקנים ישראלים סודיים", נועדה לשדר "מסר רב-תכליתי" לאנשים וקבוצות רבים. "זו החלטה שלהם כיצד לפרש את זה. כל מה שהם מתכננים, מתחום האנרגיה ועד חקלאות – לא יתגשם", אמר.

רק אתמול התבטא בעניין מסרור ברזאני, ראש ממשלת החבל הכורדי בעיראק, ואמר כי כורדיסטאן יכולה לספק לפחות חלק מצריכת הגז האירופאית. לדבריו, בקרוב תהפוך כורדיסטאן למקור אנרגיה אזורי חשוב עבור טורקיה ומדינות נוספות. הבוקר הוא התייחס לתקיפה על ארביל ואמר שהחבל הכורדי הופך להיות שחקן דומיננטי בתחומי הגז והנפט – ואיראן לא צריכה להתערב בזה.

 

 

גורמים בטורקיה ובעיראק מעריכים שאיראן מבקשת לצמצם את השפעתם של גורמים זרים על משק האנרגיה באזור, מעבר לרצונה לצמצם את השפעתה של ישראל. הדברים מגיעים על רקע ההערכות כי הסכם הגרעין צפוי להיחתם בימים הקרובים ולהביא להסרתן של סנקציות רבות ממשק האנרגיה האיראני.

ישראל וטורקיה מקדמות: גז ממאגר לוויתן לאירופה

על רקע הלחימה באוקראינה והסנקציות על רוסיה, עלתה בימים האחרונים הצעה נוספת להעברת גז לאירופה – אולם במקרה זה מדובר בגז ישראלי. הרעיון, שמוזכר לאורך השנים האחרונות, עלה שוב מחדש בתקופה האחרונה ונידון על רקע ביקורו של נשיא המדינה יצחק הרצוג בטורקיה ופגישתו עם הנשיא הטורקי רג'פ טייפ ארדואן.

פגישת ארדואן-הרצוג, יצחק הרצוג, ארדואן (צילום: חיים צח, לע"מ)
פגישת ארדואן-הרצוג, יצחק הרצוג, ארדואן | צילום: חיים צח, לע"מ

התוכנית הנרקמת היא להניח צינור גז חדש תת-ימי, ממאגר הגז לוויתן – שיגיע לטורקיה וממנה למדינות דרום אירופה. ניכר כי לפי שעה נמצאת התוכנית בשלביה הראשונים בלבד, ומומחים מעריכים שייקח עוד זמן רב להגיע להסכם שיהיה מקובל על כל הגורמים המעורבים, לרבות יוון וקפריסין, שותפותיה האזוריות של ישראל בתחום האנרגיה.

נשיא טורקיה ארדואן אמר בשבוע שעבר ששיתוף פעולה בתחום הגז הוא "אחד מהצעדים החשובים ביותר ביחסים הבילטראליים עם ישראל". הוא אמר לכתבים שהוא מוכן לשלוח את בכירי ממשלתו לישראל במטרה לקדם את פרויקט הנחת צינור הגז. כבר במהלך ביקורו של הרצוג בטורקיה לפני כ-3 שבועות הביע ארדואן את רצונו לקדם פרויקטים בתחום האנרגיה.

מאגר לווייתן (צילום: אלבטרוס)
מאגר לווייתן | צילום: אלבטרוס

מאגר הגז לוויתן מספק כבר היום גז לישראל, ירדן ומצרים. לאחרונה הודיעו החברות המפעילות אותו כי בכוונתן להגדיל את תפוקתו מ-12 מיליון מטרים מעוקבים ל-21 מיליון בשנה. לפי חברת NewMed, אחת ממפעילות המאגר, יתרות הגז יישלחו בספינות לאירופה ולמזרח הרחוק. בחודש שעבר אמרה החברה כי טורקיה בהחלט יכולה להפוך לאחד מיעדי היצוא, אך זה דורש ממנה לקחת חלק אקטיבי ולסייע בהנחת הצינור.