"ממשל ביידן לא ישלח נציגות דיפלומטית למשחקי אולימפיאדת החורף בבייג'ינג", כך הודיעה אתמול (שני) דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. זהו צעד משמעותי שנוקט ממשל ביידן נגד ממשל שי ז'יאנפינג בסין, גם אם מדובר בצעד הצהרתי בלבד. למרות ההחלטה שלא לשלוח נציגות דיפלומטית, הספורטאים האמריקנים ישתתפו במשחקים כמתוכנן. ההחלטה הזו תקפה גם למשחקים הפראלימפיים שייערכו אף הם בבייג'ינג.

ההחלטה של ממשל ביידן, שעליה פורסם כבר לפני למעלה מחודש, מגיעה בשל "רצח עם ופשעים נוספים נגד האנושות הנמשכים כל הזמן במחוז שינג'יאנג", הסבירה סאקי. "הבית הלבן מעוניין לשלוח מסר חד וברור על כך שהפרות בוטות של זכויות אדם בסין אינן יכולות לעבור לסדר היום", הוסיפה. בבייג'ינג דחו את הביקורת נגדם, גינו את ההחלטה האמריקנית וכינו אותה "מניפולציה פוליטית".

הצעד האמריקני מהווה החמרה ביחסים בין שתי המעצמות, נוכח ההאשמות האמריקניות על עבודות כפייה והפרות זכויות אדם נרחבות במחוז המערבי של סין, שינג'יאנג – במיוחד נגד בני האוכלוסייה האויגורית ממוצא מוסלמי וכן נגד קבוצות מיעוט נוספות. בשנים האחרונות התפרסמו עדויות ותיעודים של מחנות ריכוז הזוכים לשם המפוקפק מחנות "חינוך מחדש" שבהם מרוכזים האויגורים, לצד איסור פולחן מוסלמי, הרס מסגדים עבודות כפייה, ניסויים במערכות מעקב וניטור דיגיטליות מתקדמות ועוד.

סינים מוסלמים במחנה חינוך מחדש (צילום: רויטרס, רויטרס_)
סינים מוסלמים במחנה חינוך מחדש | צילום: רויטרס, רויטרס_

לצד ההאשמות בוושינגטון על הפרות זכויות האדם הקשות, חשוב להזכיר גם את מקרה היעלמותה של הטניסאית הסינית פנג שוואי – לאחר שהתלוננה כי בכיר בממשל הסיני תקף אותה מינית. מאז, הופיעה שוואי בציבור ואף שוחחה עם בכירים באיגוד הטניס העולמי ונראה כי היא במצב תקין, אך בארה"ב וברחבי העולם לא ראו את הדברים בעין יפה.

הטניסאית הסינית פנג שוואי בשיחה עם יו"ר הוועד האולימפי (צילום: הוועד האולימפי)
צילום: הוועד האולימפי
הטניסאית פנג שוואי מופיעה בציבור (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

"שליחת נציגות דיפלומטית למשחקים בבייג'ינג תיצור מצג שווא כאילו אנו משדרים עסקים כרגיל", המשיכה דוברת הבית הלבן. "לשדר עסקים כרגיל לנוכח מה שעושה סין זה פשוט לא דבר שאנו מסוגלים להשלים איתו", אמרה.

סאקי חזרה והבהירה כי החרם הדיפלומטי אינו צפוי להשפיע על הספורטאים האמריקניים, ואמרה כי זה "לא מרגיש הצעד הנכון" להעניש את האתלטים שהתאמנו לקראת המשחקים במשך שנים בכך שארה"ב תחרים את המשחקים באופן מלא. בשנת 1980 החרימה ארה"ב את המשחקים האולימפיים במוסקווה, על רקע המתיחות העמוקה בימי המלחמה הקרה, בזמן כהונתו של הנשיא ג'ימי קרטר. למרות זאת הבהירה דוברת הבית הלבן כי אין פירושה של החרמת המשחקים האולימפיים בבייג'ינג כ"סוף ההתייחסות שלנו להפרות זכויות האדם בסין".

באופן קבוע, שולחת ארה"ב נציגות דיפלומטית למשחקים האולימפיים. הגברת הראשונה ג'יל ביידן ליוותה את המשלחת האולימפית האמריקנית למשחקים האולימפיים שנערכו בקיץ בטוקיו, שנדחו בשנה בשל מגפת הקורונה. משחקי אולימפיאדת החורף בבייג'ינג צפויים להיערך בחודש פברואר 2022.

איום אווירי (צילום: mnd.gov.tw, wikipedia)
מטוס קרב Shenyang J-16 של צבא סין | צילום: mnd.gov.tw, wikipedia

למרות הדברים הקשים מוושיגנטון, ספק אם הפרות זכויות האדם במחוז שינג'יאנג הן הסיבה האמיתית לחרם הדיפלומטי על בייג'ינג. מאז שנבחר ג'ו ביידן לתפקיד נשיא ארה"ב גוברת המתיחות בין ארה"ב וסין. למרות שכבר נערכו שיחות בין השניים, בארה"ב מודאגים מהתחזקות ההגמוניה הסינית במזרח אסיה וברחבי העולם בכלל, ובמיוחד בעקבות איומיה החוזרים ונשנים של סין על טאייוואן, שלה יחסים קרובים עם ארה"ב.

בתקופה האחרונה מפר חיל האוויר הסיני את ריבונותה האווירית של טייוואן פעמים תכופות, ובבייג'ינג נשמעים קולות רבים הדורשים להחזיר את האי הקטן לריבונות סינית – מאחר ובעיניהם הוא נתפס כחלק טבעי ובלתי נפרד מהרפובליקה הגדולה.