לאחר שבמוצאי שבת פרסם משרד החוץ אזהרת מסע לאתיופיה בשל הלחימה המתגברת במדינה, בישראל דנו גם באפשרות שהמלחמה תתרחב והחליטו על הגדלת מספר העולים מ-3,000 ל-5,000 - כפי שסוכם בתקציב המדינה ובעקבות המצב הביטחוני. לפי הערכת המצב האחרונה, אין סכנה ליהודים באתיופיה, אך למרות זאת הוחלט להמשיך ולנטר את המצב וגם לתכנן "תוכנית מגירה" לחילוץ של יהודים.

סיקור שוטף ב-N12

בעקבות ההסלמה באתיופיה: העובדים הישראלים יפונו
המלחמה באתיופיה מתקרבת לבירה
"אחד ביום": המלחמה באתיופיה מגיעה לישראל

תוכנית החילוץ של חיל האוויר

הגורמים השונים בישראל עוקבים כל הזמן אחר המצב באתיופיה ואנשי הקשר הם הסוכנות היהודית והמוסד. בשל האפשרות של הסלמה, הוחלט לבקש מחיל האוויר לגבש תוכנית חילוץ שאם תצא אל הפועל תתבצע באמצעות מטוסי ההרקולס שיש ברשותו. עם זאת כאמור, בשלב זה מדובר רק במעין תוכנית מגירה. במקביל להחלטה הזו, הנחה ראש הממשלה להעלות במקרה הצורך רק את מי שרשאי על פי חוק השבות.

הלחימה באתיופיה (צילום: AP)
המלחמה בחבל תיגראי, אתיופיה | צילום: AP

מספר העולים מאתיופיה יוגדל ל-5,000

בעקבות ההסלמה במצב באתיופיה - התקיימה היום (שלישי) ישיבה בנושא, שנוהלה על ידי שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה - ובה השתתפו שרת הפנים איילת שקד וגורמים מהמל"ל וגורמי מודיעין. בישיבה השרות קיבלו סקירה מקיפה על המצב הנתון כרגע באתיופיה בשל ההסלמה במלחמת האזרחים שמתחוללת שם, ובפרט על מצבם של שארית יהודי אתיופיה שממתינים לעלייה.

גורמי המקצוע ובהם גורמי המודיעין בפרט נתנו את הערכתם - ושם סוכם על הגדלת מספר העולים. הישיבה התקיימה ברוח טובה בין שתי השרות - למרות הדיווחים על המתיחות שיש בין השתיים על רקע קצב העלייה מאתיופיה.

ח"כ פנינה תמנו שטה, כחול לבן (צילום: נגה מלסה)
ניהלה את הישיבה. השרה פנינה תמנו שטה | צילום: נגה מלסה

איילת שקד מתוך כנס באוניברסיטאת רייכמן (צילום: רונן טופלברג)
שמעה את הסקירה. השרה איילת שקד | צילום: רונן טופלברג

פעילים למען העלאת יהודי אתיופיה שממתינים במחנות אמרו, כי הם מברכים על ההחלטה - אבל טענו כי הם שומעים על ההחלטות האלו שוב ושוב כבר במשך שנים. לדבריהם, הם מקווים שהפעם שתי השרות מחויבות לנושא הזה ושההחלטה הזאת לא תהיה בגדר עוד החלטה של ממשלה, אלא החלטה אופרטיבית ונראה את התוצאות בשטח.

פעיל אחר אמר ל-N12 כי "ברגע ששמעתי על ההחלטה התקשרתי לקרובי משפחה באתיופיה וסיפרתי להם על ההחלטה הטובה. שמעתי את הצרחות שלהם בטלפון, צעקות של שמחה".

במוצאי שבת קיבלו עובדי שגרירות ישראל והדיפלומטים באתיופיה הנחיה להיערך לפינוי. בימים הקרובים כולם יפונו וישובו לארץ, וזאת לאחר ששעות לפני כן פרסם משרד החוץ אזהרת מסע למדינה. כיום מרוכזים יהודי אתיופיה בשלושה אזורים - מחוז טיגריי ומחוז גונדר, שם מתחוללים קרבות בימים אלה. המוקד השלישי הוא אדיס בירת אתיופיה.

בצל הלחימה, בשבוע שעבר התקיימה ישיבה בין-משרדית בעקבות מכתב ששלחה שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה לראש הממשלה בנט ולשרת הפנים שקד על כך שחיי היהודים הממתינים באתיופיה בסכנה. גורם המעורה בפרטים סיפר אז ל-N12 כי באותה ישיבה הוחלט כי ממשלת ישראל לא מתכוונת לבצע העלאה המונית של היהודים הממתינים או לפנות אותם.