על רקע העלייה בתחלואה באירופה באוסטריה הודיעו על צעד חריג: הטלת סגר על 2 מיליון תושבים לא מחוסנים. אתמול (שלישי) עצרה המשטרה הפדרלית של אוסטריה אנשים במקומות ציבוריים ודרשה לבדוק אם הם אכן מחוסנים. מי שלא חוסן - נקנס. מדובר כמובן בצעד קיצוני ויוצא דופן במדינה, שמטרתו המרכזית היא להעלות את כמות המחוסנים ולמגר את התחלואה.

לא מחוסנים שייתפסו מסתובבים ברחובות ייקנסו בסכום של עד 500 אירו, ומי שיסרב לציית לבדיקת הסטטוס החיסוני שלו, עלול לספוג קנס של עד 1,450 אירו. נדגיש כי הסגר החדש חל על כל אדם מעל גיל 12 שלא קיבל שתי מנות חיסון - אנשים שהחלימו לאחרונה מהנגיף פטורים מההגבלות.

הסגר באוסטריה נגד האזרחים הלא מחוסנים במדינה (צילום: רויטרס)
הסגר באוסטריה נגד האזרחים הלא מחוסנים במדינה | צילום: רויטרס
התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה (צילום: ap)
הקרוב בווינה: ילדים בני 6 יידרשו להציג תעודת מתחסן | צילום: ap

באוסטריה מדגישים כי לא מחוסנים יוכלו לצאת מבתיהם רק לצורך קניות חיוניות או קבלת טיפול רפואי. כמו כן, אלה יוכלו לצאת לעבודה ולהשתתף בטקסים דתיים בתנאי שהם מחזיקים בבדיקת קורונה שלילית. לעומת זאת, תיאסר כניסת לא מחוסנים למקומות ציבוריים כמו מסעדות, מספרות, שווקי חג המולד וכדומה. בווינה, גם ילדים מעל גיל 6 יידרשו בעתיד להציג תוצאת בדיקה שלילית בכניסה למקומות הציבוריים. החיסונים המאושרים לשימוש באוסטריה הם החיסונים של פייזר, מודרנה, אסטרהזניקה וג'ונסון אנד ג'ונסון.

קורונה באוסטריה (צילום: johann schwarz, getty images)
הקורונה באוסטריה: 120 מפרי בידוד נקנסו | צילום: johann schwarz, getty images

"המצב חמור"

במהלך סוף השבוע האחרון הגיע מספר הנדבקים בנגיף באוסטריה לשיא של כל הזמנים עם 13,152 נדבקים ביממה. כמו כן, ממשרד הבריאות האוסטרי נמסר שרק 65% מהאוכלוסיה במדינה חוסנה במלואה, מה שמקנה למדינה את שיעור החיסונים הנמוך ביותר במערב אירופה אחרי ליכטנשטיין.

הסגר באוסטריה נגד האזרחים הלא מחוסנים במדינה (צילום: רויטרס)
רוב התושבים שיתפו פעולה - אחת טענה ששכחה תעודה בבית וקיבלה אזהרה | צילום: רויטרס

קנצלר אוסטריה, אלכסנדר שלנברג אמר במסיבת עיתונאים שהתכנסה ביום ראשון כי "מצב הקורונה באוסטריה חמור, הגל הרביעי תפס אותנו במלוא העצמה". עוד סיפר שלנברג שכמות הנדבקים באוסטריה גבוהה יותר ממה שהייתה אי פעם מאז פרוץ המגפה. "הדרך היחידה לשבור את מעגל הקסמים הזה של המגפה היא החיסון", טען שר הפנים קרל נהאמר. "בוצעו עד כה 15,000 בדיקות משטרתיות ברחבי אוסטריה. כ-120 מפרי סגר נמצאו ונענשו".

 

וינה, אוסטריה (צילום: reuters)
"המצב חמור, הגל הרביעי תפס אותנו במלוא העוצמה" | צילום: reuters

התמיכה והביקורת

למרות שהמחוקקים נחושים להבטיח את העמידה בסגר ואת הגברת אחוזי ההתחסנות, המדיניות ספגה ביקורת קשה. המפלגה הפוליטית השלישית בגודלה באוסטריה, מפלגת החירות הימנית, כינתה את המהלך "מערכת אפרטהייד קורונה". המפלגה מתכננת להוביל הפגנה בווינה נגד ההגבלותכבר בשבת הקרובה. מנהיג המפלגה, הרברט קיקל, כתב ביום שני בפייסבוק כי הוא נמצא חיובי לנגיף הקורונה ולכן יהיה בבידוד במהלך האירוע.

התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה (צילום: ap)
התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה | צילום: ap
התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה (צילום: ap)
הקורונה באוסטריה: אישה מתחסנת נגד קורונה | צילום: ap

על פי הדיווחים בתקשורת, כמעט כל הנבדקים החזיקו בהוכחות שחוסנו, למעט כמה בודדים - בהם אישה שטענה כי השאירה את הוכחת החיסון שלה בבית ושוחררה באזהרה. לפי שעה, משטרת אוסטריה שומרת על מדיניות של הסברה ובשלב זה עדיין לא מקשיחה את האכיפה. "אני חושב שזה בסדר גמור שיש בדיקות ושאנשים מחוסנים כמוני יכולים כולם להסתובב בחופשיות", אמר וולפגאנג, תושב וינה.

חברתו מרטינה הוסיפה שכאימא לילדה כמעט בת שנה - היא מודאגת מהמצב. "אני עצמי מחוסנת, אבל הבת שלי לא מוגנת", הסבירה. "כידוע, הקורונה יכולה להיות מדבקת גם מאנשים מחוסנים. אני חייבת לומר שאני די שמחה שיש בקרות עקביות".

המדינות שיילכו בעקבותיה?

אירופה הפכה שוב למוקד המגיפה, מה שגרם למנהיגים לשקול להכניס מחדש מגבלות לקראת חג המולד. ממשלת הולנד שביקשה להחמיר את המגבלות על הלא-מחוסנים ולשלול מהם את מה שנקרא "קורונה-פס" נתקלה בהתנגדות עזה בפרלמנט, כולל משורות הקואליציה.

נזכיר כי רק ביום שישי האחרון הודיע ראש ממשלת המעבר של הולנד מארק רוטה כי מסעדות וחנויות שאינן חיוניות ייסגרו בכל ערב החל מהשעה 20:00 כדי למנוע את ההתפרצות של הנגיף במדינה. עוד אמר אז ראש ממשלת הולנד כי עסקים קמעונאיים ושירותים לא חיוניים כגון מספרות ייסגרו כבר בשעה 18:00.

אמסטרדם (צילום: Ververidis Vasilis, shutterstock)
הקורונה בהולנד: מסעדות וברים ייסגרו החל מ-20:00 | צילום: Ververidis Vasilis, shutterstock

כמו כן, ההתכנסויות בבתים יוגבלו ל-4 אורחים לכל היותר, אירועי ספורט מכל הסוגים יחוייבו להתקיים ללא קהל והציבור התבקש לעבוד מהבית עד כמה שניתן. כעת הולנד בדרך להיות המדינה המערב אירופית הראשונה שמכריזה על סגר חלקי מאז הקיץ האחרון. 

גרמניה

גם גרמניה שוקלת כעת החמרה של הגבלות על רקע העלייה הדרמטית במספר הנדבקים במדינה. כעת הרשויות במדינה דורשות הוכחה לחיסון או להחלמה מקורונה עבור כל פעילויות פנאי בתוך חלל סגור. בנוסף, מחוסנים בגרמניה צריכים להציג בדיקה קורונה שלילית בסביבות שמוגדרות מסוכנות והמוניות.

התפרצות נגיף הקורונה באוסטריה ובגרמניה (צילום: ap)
הקורונה בגרמניה: עמדת בדיקות קורונה | צילום: ap

מנהיגי 16 המדינות בגרמניה ייפגשו מחר כדי לדון כיצד לפעול למיגור התחלואה לאחר שבמדינה אובחנו ביום שלישי האחרון 32,048 נדבקים חדשים. כמו כן, באותה היממה מתו 265 בני אדם כתוצאה מהסתבכות הנגיף.

בריטניה

גם בריטניה מודאגת מהמצב באירופה ושוקלת דרכי פעולה אפשריות. בשבוע שעבר הפציר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בציבור לקבל במהרה את מנות הבוסטר והזהיר מפני העלייה בתחלואה. "אני רואה את ענני הסערה מתאספים מעל חלקים ביבשת אירופה", אמר. "אני חייב להיות כן לחלוטין עם הציבור: היינו כאן בעבר. אנחנו זוכרים מה קורה כשהגל התחלואה מתחיל ובאיזו מהירות הוא מתעצם".

ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון (צילום: רויטרס_)
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון | צילום: רויטרס_

אנשים הולכים ברחוב בהולנד (צילום: רויטרס)
הקורונה באירופה: "ענני סערה בדרך" | צילום: רויטרס

צ'כיה, סלובקיה ואירלנד

באזורים האחרים של אירופה - המצב חמור יותר. בתי החולים בסלובקיה נמצאים במצב קריטי של אי-ספיקה ונאלצים להתמודד עם עלייה מגמתית במספר הנדבקים בקורונה. ייתכן שגם שם תאשר השבוע הממשלה שורה של צעדים להגבלת התושבים הלא-מחוסנים. 

ראש ממשלת אירלנד מייקל מרטין הזהיר מצעדים נוספים לבלימת התחלואה והצהיר שכל אוכלוסיית אירופה צפויה לקבל זריקות בוסטר שנתיות כדי לשמור על חיסוניות. במקביל, בצ'כיה דיווחו אמש על שיא קורונה חדש של 22,479 נדבקים ביממה - המספר הגבוה ביותר שנרשם במדינה מאז החלה המגפה.