אחת ההרוגות הראשונות שזוהו מאסון טביעת סירת המהגרים בתעלת למאנש השבוע היא מרים נורי המדאמין, סטודנטית כבת 24 מחבל כורדיסטאן שבצפון עירק. לאחרונה היא התארסה, וכל מבוקשה היה להגיע מצרפת לבריטניה – שם תוכל לפגוש את ארוסה ולהתאחד עימו, לקראת החתונה שלהם.

מרים המדאמין הגיעה בחודשים האחרונים לגרמניה מעירק, כמו מהגרים רבים אחרים ממדינות המזרח התיכון שמחפשים בשנים האחרונות תקווה ועתיד טוב יותר במדינות מרכז ומערב אירופה. היא הייתה סטודנטית שלמדה בצפון עירק, אולם לאחרונה החליטה לעצור את לימודיה כדי לפגוש את אהוב ליבה.

"אימה ואביה פשוט הרוסים", אמר בן דודה לסקיי ניוז. "הסיטואציה פשוט איומה ונוראית, היא הייתה אישה צעירה בשיא חייה. זו טרגדיה עצומה לכל המשפחה, הוסיף ממקום מושבה של המשפחה בצפון עירק.

מהגרים בסירת גומי בחופי בריטניה (צילום: רויטרס)
מהגרים בסירת גומי בחופי בריטניה | צילום: רויטרס

השבוע נהרגו לפחות 34 בני אדם בהתהפכות וטביעת סירת מהגרים בלתי חוקיים שיצאה לדרכה מצפון צרפת במטרה להגיע לבריטניה. 2 מהגרים נוספים מאושפזים עדיין במחלקת טיפול נמרץ לאחר שטבעו בים בתאונה, והמשטרה 4 חשודים בגין מעורבות בשילוח הסירה ואחריות לטביעתה. הארגון הבין-לאומי להגירה אמר כי מדובר באסון ההגירה הגדול ביותר מאז שהחלו לאסוף נתונים על תנועת המהגרים באירופה ב-2014.

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון התייחס לתאונה הקשה ומתח ביקורת על ממשלת צרפת שאינה "מתמודדת עם הבעיה של הברחת בני אדם בצורה הראויה". הוא הוסיף כי אותם מבריחים הם לא פחות "מאיך שמתנהגים רוצחים". לאחר מכן התייחס לכך נשיא צרפת עמנואל מקרון ואמר כי על בריטניה להפסיק לערב פוליטיקה בסוגיה העצובה "למען אינטרסים פנימיים".

על פי כלל ההערכות, למרות שעדיין לא הושלם תהליך זיהוי כל גופות הקורבנות, מרבית או כל ההרוגים באסון הם כורדים מצפון עירק. קרמנג', בן דודה של מרים שנהרגה, בחר לשלוח מסר לכל בני עמו שחולמים גם הם על המסע הזה לאירופה: "אני מבין מדוע כל כך הרבה אנשים עוזבים בתקווה למען עתיד טוב יותר, אבל זו לא הדרך הנכונה. זו הדרך הנכונה למוות". את דבריו סיכם בבקשה: "בבקשה אל תבחרו בדרך הזו, זה לא שווה את זה".

מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין (צילום: reuters)
מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין | צילום: reuters
מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין (צילום: reuters)
מהגרים מתקבצים על גבול בלרוס פולין | צילום: reuters

הוא גם פנה לממשלות בריטניה וצרפת ויתר מדינות אירופה שסוגרות את שעריהן בפני מבקשי מקלט, בשל ריבוי המהגרים בשנים האחרונות, ואמר: "רק נותר לנו לקוות שצרפת ובריטניה יסכימו לקבל אותנו בדרכים בטוחות יותר. לכל מי שמבקש להגיע לאירופה יש הרבה סיבות טובות, תקוות וחלומות, אז בבקשה עזרו להם ואל תכפו עליהם לבחור בדרך המוות". גל ההגירה הנוכחי מביא לעליית הניסיונות להגיע לבריטניה דרך הים: בעוד שבשנה 2020 הגיעו מעט פחות מ-8,500, בשנת 2021 הגיעו אליה עד כה יותר מ-25 אלף.

בשבועות האחרונים עלה מחדש משבר הפליטים באירופה לכותרות עם פרסום תיעודים רבים מגבול בלארוס-פולין, לאחר שנשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו החליט "לייבא" מהגרים רבים מצפון עירק במטרה להפעיל לחץ על מדינות אירופה. מהגרים נוספים רבים הגיעו בתקופה האחרונה מאפגניסטן, שם חזר ארגון הטאליבאן לשלטון. במסגרת מאמציו של לוקשנקו נתקעו אלפי מהגרים באזור הגבול בין בלארוס, פולין, ליטא ולטביה – ורבים מהם סבלו מרעב, היעדר מים נקיים ופגעי הקור הקשה.

הנציבות האירופית תקפה את הנשיא לוקשנקו ואת המדיניות של משטרו שמציע למהגרים כניסה קלה לאיחוד האירופי דרך שטח המדינה. "זה חלק מהגישה הלא-אנושית והגנגסטרית של משטר לוקשנקו – הוא משקר לאנשים, משתמש בהם לרעה, מטעה אותם ומביא אותם לבלארוס תחת הבטחת שווא של כניסה קלה לאיחוד האירופי". אמר דובר הנציבות.

בשנת 2015 חוותה אירופה משבר הגירה קשה, כאשר מאות אלפי פליטים מעירק, סוריה, אפגניסטן ומדינות רבות באפריקה פקדו את שערי מדינות מזרח אירופה. לפי נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR), בשנת 2016 היו בעולם כמעט 66 מיליון עקורים – המספר הגבוה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה – ועלייה של יותר מ-40% מאז שנת 2011, אז התחילו אירועי האביב הערבי שתרמו רבות לסוגיית ההגירה.