"עד סוף החורף תהיו מחוסנים, מחלימים – או מתים" – כך תיאר אתמול (שני) שר הבריאות הגרמני, יינס ספאן, את המציאות שאזרחי מדינתו עומדים בפניה לנוכח גל התחלואה שמכה באירופה. אם מספר הנדבקים ההולך וגובר אינו מספיק, מדינות רבות ביבשת מתמודדות בשבועות האחרונים עם מחאות חריפות מצד האזרחים, שמתנגדים להגבלות החדשות שמוטלות עליהם. ראש ממשלת הולנד, שם מפגינים התעמתו עם המשטרה, קרא למפגינים "אידיוטים".

אם בישראל לא חוששים כרגע מהעלייה במקדם ההדבקה ומהעובדה שהקורונה שוב בהתפשטות, באירופה זה לא המצב. עם יותר משני מיליון נדבקים בכל שבוע - שיא מתחילת המגפה -  ועם יותר ממחצית מקורבנות המגפה בחודש האחרון בעולם, המנהיגים מבינים שעליהם לנקוט בצעדים תקיפים ודחופים כדי למנוע את הקטסטרופה המתקרבת. עם זאת, לא כולם אוהבים את ההגבלות החדשות.

עשרות אלפי אנשים באוסטריה, הולנד, בלגיה, דנמרק, איטליה, שווייץ וקרואטיה יצאו לרחובות והפגינו נגד ממשלותיהם. בחלק מהמקרים המחאות הסלימו לכדי הפרות סדר אלימות, כשלא פעם כוחות המשטרה נאלצו להשתמש באמצעים לפיזור הפגנות. במחאות השתתפו גם פעילים פוליטיים, אך רבים פשוט מאסו בהגבלות שמלוות את חייהם כבר קרוב לשנתיים.

הגבלות הקורונה בגרמניה (צילום: Reuters)
הגבלות הקורונה בגרמניה | צילום: Reuters

למרות ההתנגדות לצעדים נוספים, בגרמניה למשל מבינים שאין מנוס מהטלת הגבלות מחמירות והקנצלרית אנגלה מרקל הודתה בכך: "המצב מאוד דרמטי". יותר מ-45 אלף נדבקים אובחנו במדינה ביממה האחרונה, יותר מ-300 מתו, ומחלקות הטיפול הנמרץ מתקשות לעמוד בעומס. שר הבריאות ספאן התייחס לכך וניסע לשכנע את הציבור להתחסן: "נגיע לחסינות עדר, אך השאלה היא אם באמצעות חיסונים או הידבקויות. אני בהחלט ממליץ על האפשרות הראשונה".

לדבריו, כ-50 מיליון מנות חיסון של מודרנה ופייזר יהיו זמינות עד סוף השנה במטרה להאיץ את קצב ההתחסנות במדינתו, שעומד על 68%. הממשל בברלין מכוון לשיעור התחסנות של 75% כדי למגר את הגל הנוכחי, אך גרמנים רבים עדיין מסרבים להתחסן.

אוסטריה: מחאות חריפות נגד הסגר

שכנתה של גרמניה הפכה למדינה הראשונה ביבשת שמחליטה כרגע על סגר מלא, הרביעי שלה מתחילת המגפה. למרות התחלואה הגוברת, כ-40 אלף בני אדם צעדו ברחובות וינה במחאה על הצעד הדרסטי, שאליו תתווסף בפברואר הגבלה נוספת ונועזת לא פחות – חובת התחסנות. בכך תהפוך אוסטריה למדינה המערבית הראשונה שנוקטת בצעד הזה.

הקנצלר אלכסנדר שלנברג טען שהוא אומנם התנגד בהתחלה לצעד גדול כמו הטלת חובת התחסנות, אך לדבריו "יש יותר מדי שחקנים פוליטיים, מתנגדי חיסונים ומפיצי פייק ניוז במדינה". הדברים שלו מגיעים ככל הנראה על רקע ההתנגדות שמובילה "מפלגת החירות" מהימין הקיצוני, שמפיצה תיאוריות קונספירציה על החיסונים ומטילה ספק ביעילותם.