מיליוני אזרחי אוסטריה שאינם התחסנו עדיין באופן מלא נגד נגיף הקורונה ייכנסו החל מהבוקר (שני) לסגר מחמיר, זאת בעוד שמספר הנדבקים מגיע לרמות שיא. הקנצלר האוסטרי אלכסנדר שלנברג אמר כי השכיחות של הנדבקים בקרב המחוסנים יורדת, "אך היא ממשיכה לעלות באופן אספוננציאלי בקרב הלא-מחוסנים". עוד הוא הוסיף: "אנחנו לא מבצעים את הצעד הזה בקלות, אך למרבה הצער הוא הכרחי, לכן החלטנו על סגר ללא-מחוסנים".

לאחרונה הפכה אירופה שוב למוקד העולמי של מגפת הקורונה, ואוסטריה אינה לבדה – כמה ממשלות אירופאיות נוספות שוקלות להטיל מחדש סגרים לא פופולריים, וכמה אחרות כבר החלו לפעול לצמצום התקהלויות. הצעדים החדשים באוסטריה, החל מהבוקר, הם למעשה הרחבה של הגבלות שהחלו כבר לפני שבוע ואסרו על לא-מחוסנים להיכנס למקומות ציבוריים כמו מסעדות, בתי מלון, תיאטראות ועוד.

הולנד, לדוגמה, בחרה לאחרונה להתמודד עם העלייה במספר הנדבקים על ידי הטלת סגר חלקי על כל האזרחים במדינה, אבל ממשלת אוסטריה בראשות המפלגה השמרנית רוצה להימנע מפגיעה באוכלוסיית המחוסנים. לטענת מקבלי ההחלטות בווינה, ההחלטה על הסגר הייחודי עשויה לעודד אזרחים נוספים להתחסן. "למעשה, אמרנו לכשליש מהאוכלוסייה: 'לא תוכלו לעזוב את הבית שלכם מלבד כמה סיבות מסוימות'. זה צמצום מסיבי במגעים בין מחוסנים ללא-מחוסנים", אמר הקנצלר שלנברג.

קנצלר אוסטריה שלנברג עם שרי הבריאות והפנים (צילום: reuters)
צילום: reuters

בגרמניה, הממשלה הפדרלית ומנהיגי 16 המדינות המקומיות אמורים להיפגש בשבוע הבא כדי לדון בצעדים משלהם להתמודד עם ריבוי התחלואה במדינה. גרמניה כבר סיווגה את אוסטריה כמדינה הנמצאת בסיכון גבוה - כלומר אנשים המגיעים משם צריכים להיכנס לבידוד, מהלך שמהווה מכה לענף תיירות החורף של האוסטרי.

הסגר באוסטריה, שאינו חל על ילדים מתחת לגיל 12 או על אנשים שהחלימו לאחרונה, יימשך בתחילה 10 ימים, כך הבהיר שר הבריאות וולפגנג מוקשטיין. כ-65% מאוכלוסיית אוסטריה מחוסנים באופן מלא נגד הקורונה, מה שהופך אותה לאחת מהמדינות בעלות נתוני ההתחסנות הנמוכים ביותר במערב אירופה. כך לדוגמה, בפורטוגל, ספרד, דנמרק, בלגיה, הולנד, איטליה, צרפת, גרמניה ואפילו בריטניה נרשמו נתוני התחסנות גבוהים יותר.

רבים מהאוסטרים כלל לא מאמינים בחיסונים, כך לפי דיווחים מקומיים. העמדה נגד החיסונים מגיעה בעיקר ממפלגת החירות הימנית הקיצונית, שהיא המפלגה השלישית בגודלה בפרלמנט. בני 12 ומטה פטורים מהסגר, בעוד שלא-מחוסנים יכולים לעזוב את בתיהם רק לשם מספר מצומצם למדי של סיבות, כמו הליכה לעבודה או למען קניית מצרכים חיוניים. גורמים רשמיים רבים, כולל בכירים במפלגה השמרנית השלטת של שלנברג ואף במשטרה, הביעו ספק לגבי היכולת לאכוף סגר כזה באופן מלא, מכיוון שהוא חל רק על חלק מהאוכלוסייה.

וינה, אוסטריה (צילום: reuters)
צילום: reuters

הקנצלר שלנברג ושר הפנים קרל נהאמר לא מוותרים, וטוענים שייערכו בדיקות ותתבצע אכיפה מתאימה. השר נהאמר אמר שיהיו בדיקות משטרתיות יסודיות, ויוטלו קנסות בגובה של עד 1,450 אירו על הפרות הסגר. כל האינטראקציות עם המשטרה יכללו בדיקת סטטוס החיסונים של האזרחים. "החל ממחר, כל אזרח וכל אדם שחי באוסטריה חייב להיות מודע לכך שהוא יכול להיבדק על ידי המשטרה", הוסיף השר במסיבת העיתונאים. הצגת כרטיס חיסון רשמי, המקביל לתו ירוק אצלנו, המוכיח חיסון, החלמה או בדיקת נוגדנים, נדרשת כבר כמה חודשים במקומות ציבוריים רבים באוסטריה.

במהלך הימים האחרונים הפגינו כמה מאות אנשים בני אדם נגד הצעדים מחוץ למשרד הקנצלר בבירה וינה. הם בין השאר הניפו כרזות שנכתב עליהן: "הגוף שלנו - החופש שלנו להחליט". מפגינה אחת, ל-BBC: "אני כאן כדי להילחם על זכויותיי, זו אפליה גמורה". היא החזיקה בכרזה שעליה נכתב "לא לחיסון חובה". פרופ' אווה שרנהאמר, מהאוניברסיטה לרפואה בווינה, אמרה כי יש צורך באמצעים הקיצוניים, והזהירה כי יחידות הטיפול הנמרץ בבתי החולים כבר מלאות. "אנו צופים שבתוך כשבועיים נגיע לקצה גבול היכולת שלנו", אמרה.