"זה לא סוד ולא יוצא דופן": שעות אחרי שנחשפו אמש "מסמכי פנדורה"אחת ההדלפות הגדולות והנרחבות בהיסטוריה - ארמון המלוכה הירדני הגיב היום (שני) על הסערה ובכך ניסה להדוף את גל הדיווחים. "מחזיק בבתים בארה"ב ובבריטניה - מה חדש בזה?", הדגישו בהודעה הרשמית. "הוד מלכותו משתמש בנכסים האלו במהלך ביקורים רשמיים ומאחר שם נכבדים זרים".

"הנכסים לא מפורסמים משיקולי פרטיות ואבטחה – ולא מתוך חשאיות או ניסיון להסתיר אותם, כפי שנטען בדיווחים אלו", הוסיפו בארמון המלוכה. "האמצעים לשמירה על הפרטיות הם בעלי חשיבות לתפקיד. ישנם גם שיקולי אבטחה קריטיים שמונעים לחשוף את מקומות המגורים של הוד מלכותו ומשפחתו, בעיקר בשל הסיכונים הביטחוניים המוגברים. חשיפתם על ידי כמה כלי תקשורת היא הפרת אבטחה בוטה ואיום על הוד מעלתו ומשפחתו".

בניסיון להרגיע את השיח, ציינו בארמון המלוכה כי "אף אחד מהם לא מומן על ידי תקציב המדינה או האוצר. כל כספי הציבור והסיוע הבין-לאומי כפופים לביקורות. כל טענה המקשרת בין נכסים פרטיים אלו לכספי ציבור או לסיוע - חסרי בסיס ועיוות העובדות".

קשר השתיקה בירדן

בתוך כך, בזמן שבישראל ובעולם הדלפת הנתונים דומיננטית בשיח הציבורי ובעיסוק התקשורתי, נראה כי המנגנון המונרכי בירדן, בראשות המלך עבדאללה השני, דואגים להשתיק את הביקורת נגד בית המלוכה שקרוב לוודאי מעוררת זעם גם בקרב התושבים בירדן. הוכחה מובהקת לכך היא העובדה שהעיתונים שיצאו לאור הבוקר בירדן בחרו להתעלם מהפרשה החשובה - ובמקום זאת לדלג לכותרות אחרות.

כך לדוגמה, בכלי התקשורת בירדן בחרו אומנם להתייחס לשיחה הראשונה בין עבדאללה לאסד מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה, לפרויקט שמוביל הבנק העולמי לתמיכה בנפגעי הקורונה, לשינוי ברשימת המדינות הירוקות ועוד - אך להתעלם כמעט לחלוטין מהחשיפה, שכוללת כ-11.9 מיליון קבצים  מציגים את ענייניהם הכלכליים החשאיים של 35 מנהיגים בעולם בהווה ובעבר, ועשרות פקידי ציבור בכירים ביותר מ-90 מדינות, כולל ישראל.

עבדאללה, מלך ירדן (צילום: ap)
עבדאללה מלך ירדן | צילום: ap

עוד נראה כי עבדאללה ואנשיו בוחרים להתמקד בצעדים שאינם נוגעים לתושבי הממלכה - במקום לפעול לשיפור הכלכלה המקומית ולדאוג לצרכים של התושבים. כך לדוגמה, אחרי סגר הקורונה ומלחמת האזרחים בסוריה - הוחלט לפתוח את מעבר ג'אבר בגבול סוריה־ירדן, שנחשב לריאה הצפונית של ירדן. במלחמת האזרחים המעבר נסגר ובשנת 2018 נפתח לסירוגין, ונסגר שוב במהלך הקורונה.

הירדנים מגיבים ברשת: "בזז את העם"

למרות המנגנון המונרכי, יש מי שבממלכה הירדנית מנצל את הרשתות החברתיות כדי להשמיע את קולו בצל הסערה. יחד עם זאת, יש לציין כי מלבד ההודעה שהוציא בית המלוכה, לא נשמעו נכון לשעה זו תגובות רשמיות נוספות ונראה כי הפחד מהשלטון משפיע על כך. יש לציין כי מאז שהתפוצצה הפרשה, החלו לרוץ האשטאגים ברשת כמו "מסמכי_פנדורה". 

"מלך ירדן גונב את האוכל של העם הירדני", זעם אחד התושבים. "למה אתם המומים או מטרדים? יש שחיתות, יש הונאה", טען תושב אחר. בנוסף, יש מי שהשתעשע ובחר להתייחס באירוניה לחשיפה עם פרסום תמונות של משאיות עגבניות. 

"המנהגים הפוליטיים המושחתים רבים, הם בזזו את העושר של העם עם תאוותיהם. אין ספק שמיליוני המסמכים הסודיים שהתגלו היום הם מהאסונות והשערוריות של האזור", עוד תקפו. "שם יכחישו והרעבים ימשיכו להיות בלי עבודה, מזון או תרופה", אמרו בירדן.

כל הפרטים על מבני הפאר של עבדאללה

על פי הפרסומים, עבדאללה מלך ירדן, מחזיק יחד עם מקורביו כ-36 חברות שרשומות במקלטי מס. דרך חברות אלו הוא רכש במשך מעט יותר מעשור מבני פאר בארצות הברית ובאנגליה, בסך כולל של יותר מ-100 מיליון דולר. הכול קורה בחשאיות ותוך הקפדה על הסתרת הקשר בין המלך לבין הנכסים הללו.

מלך ירדן סירב לענות על שאלות הגרדיאן בנושא, אך הבהיר שלא היה שום דבר פסול בכך שהוא מחזיק בנכסים באמצעות חברות בין-לאומיות. עם זאת, הפרסום הזה מביך מאוד את בית המלוכה, בעיקר על רקע המחאה הציבורית במדינה בעקבות מקרי שחיתות ועל רקע המלחמה בהעלמות המס שעליה הכריזו בממלכה.