נמשכת המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביע הלילה (שבת) מסר תקיף לרוסיה, ואמר כי ארה"ב "לא תקבל קווים אדומים ממוסקווה", עם ריבוי הדיווחים והתחזיות לפלישה רוסית אפשרית לשכנתה ממערב. בתקופה האחרונה מעבים צבאות שתי המדינות את כוחותיהם לאורך הגבול, ובמערב מביעים חשש כי פלישה רוסית אפשרית "בכל רגע".

הנשיא ביידן אמר הלילה כי לרוסיה יהיה "מאוד מאוד קשה" לפלוש לאוקראינה. "אני הולך לעשות כל מה שניתן כדי לגרום לכך שכל היוזמות של פוטין לעשות את הדבר שממנו חוששים רבים כל כך יהיה מאוד קשה", אמר הנשיא האמריקני. השבוע צפויה שיחת טלפון בין שני הנשיאים, וביידן הבהיר לכתבים כי הוא "מצפה לשיחה ארוכה, שבה הוא יזהיר אותו כי ארה"ב לא תקבל קווים אדומים של איש".

צבא רוסיה בתרגיל צבאי משותף לבלארוס (צילום: AP)
צבא רוסיה בתרגיל צבאי משותף לבלארוס | צילום: AP

ערוץ CNN מדווח מפי שני מקורות בכירים כי הכוחות הרוסים ערוכים להוציא אל הפועל "פלישה מהירה ומיידית, כולל יצירת קווי אספקה קבועים לכוחות הלוחמים בשילוב יחידות לוגיסטיקה, רפואה ועוד". אותם מקורות מסרו, כך על פי הדיווח, כי לרוסיה אפשרות לבצע את הפלישה "מתי שרק תבחר, החל מטווח הזמן המיידי".

על פי הדיווחים, סדר הכוחות הרוסיים על גבול אוקראינה הגיע בימים האחרונים ליותר מ-94 אלף חיילים ולוחמים, מכל זרועות הצבא. עוד נמסר כי בקהיליית המודיעין האמריקנית העלו את רמת הכוננות לקראת עימות אפשרי בקרוב, לאחר שהרוסים ריכזו באזור כוחות שיוכלו לאפשר להם פעילות שוטפת בחזית למשך 10-7 ימי לחימה, ויחידות מסוימות אף יוכלו לפעול למשך כחודש ימים.

צבא רוסיה בתרגיל צבאי (צילום: AP)
צבא רוסיה בתרגיל צבאי | צילום: AP

בעוד שהנשיא ביידן לא הבהיר בדבריו כיצד מתכוונים בוושינגטון לנהוג אם פלישה רוסית לאוקראינה אכן תצא אל הפועל, אמרו השבוע גורמים אמריקנים ואוקראינים כי החמרת הסנקציות הכלכליות נגד רוסיה בהחלט עומדות על הפרק. ביום חמישי אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לאחר שיחתו עם מקבילו האמריקני אנתוני בלינקן כי ארה"ב מאיימת על רוסיה בסנקציות נוספות, על רקע המתיחות הגוברת במזרח אירופה.

השבוע דיווח עיתון וושינגטון פוסט, מפי בכירי מודיעין אמריקניים, כי בממשל ביידן מביעים את החשש מפני תוכניות הקרמלין "לפלוש לאוקראינה בכמה חזיתות במקביל, לכל המאוחר בתחילת השנה הבאה, עם כוח המגיע ל-175 אלף חיילים". עוד נטען כי בשבועות האחרונים התגברו מאוד הלהבות הווירטואליות עם ריבוי המסרים הרוסיים והפרו-רוסיים ברשתות בעד פלישה לאוקראינה ונגד קייב וברית נאט"ו.

מפקד אמריקני עם כוחות הצבא האוקראינים בגבול (צילום: AP)
מפקד אמריקני עם כוחות הצבא האוקראינים בגבול | צילום: AP
חייל אוקראיני סמוך לגבול עם רוסיה (צילום: AP)
חייל אוקראיני סמוך לגבול עם רוסיה | צילום: AP

שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב אמר שהם מאמינים כי פלישה רוסית תגיע "לכל המאוחר בסוף חודש ינואר". גם סר ניק קרטר, לשעבר מפקד צבא בריטניה וכיום בכיר מערך ההגנה בממלכה, התייחס השבוע לדברים ואמר: "עלינו להיות על המשמר בנוגע לפוטנציאל התלקחות הקונפליקט באזור". הוא הוסיף ואמר כי הוא "מאוד מקווה" שלא תיפתח מלחמה שכזו, אך הוסיף שכוחות נאט"ו חייבים להיות מוכנים לכך.

העימותים בין רוסיה ואוקראינה אינם חדשים כלל: בשנת 2014 סיפחה רוסיה את חצי האי קרים שהיה בשליטת אוקראינה, ומיד לאחר מכן הלכה וטיפחה את העימות בין בדלנים פרו-רוסיים באזור דונבאס שבמזרח אוקראינה לבין כוחות הצבא האוקראיניים – עימות שהביא עד כה למותם של יותר מ-14 אלף בני אדם ולמנוסתם מהאזור של עשרות אלפים נוספים.

ג'ו ביידן וולדימיר פוטין (צילום: reuters)
ג'ו ביידן וולדימיר פוטין | צילום: reuters

בתקופה האחרונה הולך ומתחדשת המתיחות בין השתיים, עם יותר ויותר דיווחים על כך שאוקראינה מעוניינת להצטרף לברית נאט"ו ואולי אף כחברה באיחוד האירופאי. נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי החריף את הטון לאחרונה נגד מה שנתפס כאינטרסים רוסיים באזור, קורא להטלת סנקציות על רוסיה ועל נשיאה פוטין ואף הביא לעצירת פעילותם של כמה ערוצים פרו-רוסיים.

מומחים ופרשנים רבים בעולם מעלים לאחרונה את החשש כי רוסיה תבחר לעורר פרובוקציות באזור הגבול עם רוסיה – מה שעלול להביא לתגובה צבאית נגדית, שלכאורה תהווה "תירוץ" לפלישה רוסית לשכנתה. אחד התסריטים הבעייתיים במיוחד שצפים בהקשר זה היא פלישת רוסיה לגאורגיה בשנת 2008, שהביאה למאות הרוגים ואלפי פצועים ועקורים.

נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי (צילום: AP)
נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי | צילום: AP

מבחינתו של הנשיא ביידן, פלישה רוסית לאוקראינה עלולה להוות מכה נוספת עבור מדיניות החוץ שלו. ברקע מה שמסתמן כמבוי סתום בשיחות הגרעין בווינה בין המעצמות ונציגי אירן, והתגברות המתיחות בין וושינגטון ובייג'ינג, ניכר כי מהלך רוסי במזרח אירופה, ובמיוחד לאחר הצהרותיו הדרמטיות של הנשיא בעניין זה – עשוי להיות בעל השפעה שלילית עזה על מעמדו הרעוע ממילא, הן בארה"ב והן מחוצה לה.