סין במסר לארה"ב: הנשיא שי ג'ינפינג הזהיר הלילה (רביעי) את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן במהלך כנס וירטואלי, כי סין מוכנה לנקוט ב"צעדים נחרצים" - אם טייוואן תנקוט במהלכים לקראת עצמאות. בתגובה על הדברים, הדגיש ביידן כי ארה"ב "מתנגדת למאמצים חד-צדדייים לשינוי הסטטוס קוו".

נשיא סין: "אלו שמשחקים באש - יישרפו"

על פי הדיווחים בתקשורת הסינית, שי אף איים כי "אלו שמשחקים באש - יישרפו". על פי הגרדיאן, השפה ייצגה רטוריקה לאומנית סינית חדשה. ביידן אמר כי "ארה"ב נותרה מחויבת 'מדיניות סין האחת, שמכירה רק במדינה סינית ריבונית אחת" והבהיר כי ממשל ארה"ב מתנגד לניסיונות "לערער על השלום ועל היציבות ברחבי מיצר טייוואן".

ג'ו' ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן: ארה"ב מתנגדת למאמצים חד-צדדייים לשינוי הסטטוס קוו | צילום: רויטרס

עוד ביקש ביידן מהטייוואנים שלא להכריז על עצמאות. ביידן אמר לשי כי לשתי המדינות יש את האחריות להבטיח שהיריבות בין שתי המדינות שלהן לא תהפוך לסכסוך גלוי.

למרות האמירות הקשות - על פי הדיווחים בארה"ב, הטון בשיחה היה חמים ושי כינה את ביידן בשלב מסוים "החבר הוותיק שלי" - מה שהעניק מיד דחיפה לשווקים הפיננסיים באסיה. התקשורת הממלכתית הסינית תיארה את השיחות כ"כנות, בונות, מהותיות ופוריות" וציינה כי "לשני המנהיגים יש יכולת משמעותית להביט קדימה ואחורה, וכן לקיים אינטראקציה זה עם זה באופן שלא ממש היה להם במהלך שיחות הטלפון".

פקיד אמריקני בכיר מודה: "לא ציפינו לפריצת דרך"

פקיד אמריקני בכיר אמר לאחר חילופי הדברים, כי "הייתי אומר שהשיחה הייתה מכבדת, ישירה ופתוחה. לא ציפינו לפריצת דרך". עוד הוא הוסיף כי "ביקשנו לפתח דרכים לניהול התחרות בצורה אחראית, להבטיח שככל שאנו מתקדמים, נשמור על קווי תקשורת פתוחים. אנו מסוגלים לעבוד יחד במקום שבו האינטרסים שלנו מצטלבים".

שי ג'ינפינג (צילום: Feng Li  GettyImages)
נשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: Feng Li GettyImages

אחת ממטרותיו של ביידן בפסגה הייתה ליצור דיאלוג קבוע בין הפקידים אמריקנים לבין הסיניים במגוון נושאים. הפגישה שנערכה בוועידת ווידאו בין שני המנהיגים נמשכה יותר משלוש וחצי שעות, ונחשבת לדיון המהותי ביותר של השניים מאז שנכנס ביידן לתפקידו בינואר.

על פי הדיווחים בארה"ב, ביידן לחץ על הנשיא הסיני בנוגע לזכויות האדם בסין. עוד דווח כי השניים דנו גם על צפון קוריאה, אפגניסטן, אירן, שווקי האנרגיה הגלובליים, הסחר והתחרות, האקלים, סוגיות צבאיות, המגפה ותחומים אחרים שבהם הם חלוקים לעיתים קרובות. שי, שלא עזב את סין מאז התפשטות הקורונה ברחבי העולם לפני כמעט שנתיים, השווה את שתי המדינות ל"שתי ספינות ענק ששטות בים" שצריך לייצב אותן כדי שלא יתנגשו.