ליאור בן יוסף בן ה-31 מפתח תקווה נמצא בכלא בטאיוואן כבר יותר מחודש. הישראלי, שמתגורר ועובד בטאיוואן כשנתיים, נכלא בעקבות עימות אלים עם נהג בכביש - שבמהלכו אף נדקר ונפצע. כעת משפחתו בארץ אובדת עצות ומתחננת בפני שר החוץ לפיד לעזרה: "תציל את אחי מהמקום הזה". 

משפחתו של ליאור מספרת ל-N12 כי שרשרת האירועים התחילה כשהוא היה בדרכו לעבודה רכוב על אופנוע. כשהגיע לרמזור אדום, ליאור חצה את קו העצירה, מה שכנראה הרגיז את אחד הנהגים האחרים. לדברי המשפחה, הנהג המקומי שם לב שמדובר בתייר זר וצעק לעברו ש"ככה לא נוהגים בטאיוואן".

ליאור המתין שהרמזור יתחלף והמשיך בנסיעתו, מספרת המשפחה, אך המקומי רדף אחריו ניסה להתנגח בו ולהוריד אותו מהכביש. לבסוף, הוא חסם את דרכו עם הרכב. בנקודה זו החלה להתפתח קטטה בין השניים, שבמהלכה המקומי דקר את ליאור בידו, וליאור גרם לחבלה בעינו. שלושה ימים אחרי המקרה המשטרה יצרה קשר עם בת זוגו של ליאור בניסיון לברר פרטים על האירוע, והישראלי הגיע מיוזמתו לתחנת המשטרה למסור את גרסתו. מהרגע הזה הוא נעצר, ועד היום לא שוחרר.

 

ליאור בן יוסף (צילום: באדיבות המשפחה)
ליאור בן יוסף, כבר יותר מחודש בכלא | צילום: באדיבות המשפחה

אימו ו-3 אחיותיו בארץ מנסות מאז לפנות לכל גורם אפשרי שעשוי לעזור להם בתהליך השחרור או ההסגרה, אך בינתיים ללא הצלחה. לדבריהם, ליאור, שסובל מדום לב בשינה, כלוא בתנאים קשים מאוד והגורמים הרלוונטיים לא מתערבים. גם עורכי הדין של המשפחה ששי גז ועידן שני פועלים לקדם את הסגרתו, או לאפשר לבנות המשפחה לטוס לטאייואן הסגורה עקב הקורונה. 

"איך אפשר להתעלם מכך שיהודי ישראלי נמצא במדינה זרה ועובר גיהנום על עבירה של ביצע?", זועמים במשפחה. "איך ממותקף הפך לתוקף? היום הטאייוואני חופשי ומאושר, בעוד שליאור כלוא".

ליאור הצליח להעביר לבני משפחתו מכתב מרגש בכתב ידו, שם כתב: "אני מתגעגע אליכם מאוד ומקווה שיוכלו לשחרר אותי בערבות. הכניסו אותי לכאן למרות שאני סובל מדום נשימה בשינה ללא טיפול". עוד הסביר במכתב מה עומד מאחורי המעצר הארוך לעבירה שביצע: "הסיבה שבגללה כביכול לא אושר לי להשתחרר בערבות היא מכיוון שאני זר ועלול לברוח לביתי. תנסו להשיג הסכם הסגרה בין ישראל לטאיוואן ואני מבטיח להיות בן, דוד ואח יותר טוב. אני מצטער שלא ביקרתי לעתים יותר קרובות, מקווה שאתם לא נלחצים יותר מדי ושומרות על בריאותכן. תשמרו לי על אמא שלי היקרה לי מכל שאוכל לחבק אותה".

בין כל הניסיונות, המשפחה יצרה קשר ישירות גם עם שר החוץ יאיר לפיד. "אני מתחננת אליך, תעזור לנו, תציל את אחי מהמקום הזה", כתבה אחת האחיות. לפיד השיב: " בדקתי אתמול שלוש פעמים מול חדר המצב במשרד החוץ. עושים שם כל מה שאפשר במסגרת החוק. אבדוק שוב".

תגובת משרד החוץ: "המקרה מוכר וידוע למחלקה לישראלים בחו"ל באגף הקונסולרי במשרד החוץ ולנציג המשרד בטייפה. נציגינו בטייפה שוחח עם העציר מספר פעמים ואף ביקר אותו בכלאו, ימים אחדים לאחר המעצר. הוא נמצא בקשר ישיר גם מול בני משפחתו וגם מול בת זוגו שנמצאת שם וגם מטפלת באירוע (לבקשת האזרח).  לאור מגבלות הקורונה לא ניתן לזרים להכנס לטייפה ללא אישור מיוחד מהרשויות המקומיות. הנציג הישראלי מנסה לסייע לקבלת אישור חריג זה.

"חשוב להזכיר כי ההחלטה על מתן אשרה לזר וכן הנחיות הבידוד עם ההגעה לטייפה הינן באחריות הרשויות המקומיות ולשיקולן בלבד ולא נתונות להחלטת הנציג הישראלי במקום. כמו כן, בכל הנושאים המשפטיים על המשפחה להמשיך ולפעול מול עורך דין מקומי, כבכל הליך דומה של מעצר אזרח ישראלי בחו"ל".