כשהחשש מהתפשטות נרחבת של וריאנט האומיקרון מרחף באוויר, תיכנס היום (ראשון) הולנד לסגר הדוק וקפדני בניסיון לבלום את התחלואה במדינה. ראש הממשלה מארק רוטה הודיע על המהלך הדרסטי והזהיר: "כישלון לפעול כעת יוביל למצב בלתי נשלט בבתי החולים". בכך הופכת הולנד למדינה האירופית השנייה שמטילה לאחרונה סגר כחלק מהמאבק במגפה, אחרי שאוסטריה עשתה זאת לפני כחודש.

סיקור נרחב ב-N12 על הקורונה בעולם:

"הולנד נכנסת לסגר קפדני לתקופת חג המולד והשנה החדשה, כדי לנסות לבלום את וריאנט הקורונה המדבק מאוד, האומיקרון", אמר רוטה. "כישלון לפעול כעת יוביל ככל הנראה למצב בלתי נשלט בבתי חולים, שכבר צמצמו את הטיפול הרגיל כדי לפנות מקום לחולי הקורונה".

על פי ההנחיות, שייכנסו לתוקפן היום, כל החנויות והשירותים הלא חיוניים - כולל מסעדות, מספרות, מוזיאונים וחדרי כושר - ייסגרו עד 14 בינואר. כמו כן, בתי הספר יישארו סגורים עד 9 בינואר לפחות.

מבלים הולנדים ברחובות לפני חג המולד (צילום: Reuters)
מבלים ברחובות הולנד לפני הכניסה לסגר | צילום: Reuters

יתרה מזאת, הממשלה ההולנדית המליצה לאזרחים לא לקבל יותר משני מבקרים, וההתכנסויות בחלל הפתוח יהיו מוגבלות גם הן לשני אנשים לכל היותר. "הולנד שוב נסגרת. זה בלתי נמנע בגלל הגל החמישי שמגיע אלינו עם האומיקרון", הסביר רוטה במסיבת עיתונאים.

הקורונה מתפשטת באירופה (צילום: רויטרס)
"מתסכל, שוקלים לטוס לכמה שבועות למקום אחר" | צילום: רויטרס

רחלי לביא, ישראלית המתגוררת באמסטרדם, סיפרה ל-N12 על האווירה בהולנד לנוכח החמרת ההגבלות: "מאוד מתסכל. היינו בטוחים שלא יגיעו למצב של סגר יותר, במיוחד סגר מלא שלא מאפשר שגרת חיים הגיונית עם ילדים. הקדימו את חופשת חג המולד בשבוע בבתי הספר וקיבלנו את זה בהבנה מלאה, אבל עכשיו סוגרים לחלוטין את כל המשק. שוקלים ברצינות לטוס לכמה שבועות למקום אחר כדי להעביר את התקופה הזו".

אנשים הולכים ברחוב בהולנד (צילום: רויטרס)
הולנד נכנסת לסגר קפדני | צילום: רויטרס

הצעד הדרמטי מגיע דווקא לאחר ירידה במספר הנדבקים במדינה בשבועות האחרונים, ירידה שהושפעה רבות מהטלת סגר לילי בסוף נובמבר. לביא הופתעה מהחמרת ההגבלות דווקא לנוכח השיפור בנתוני התחלואה: "אומנם יש המון מקרים של הידבקויות, אבל מאוד מקפידים פה על התו הירוק, התיירות ירדה משמעותית ועושה רושם שהזן החדש לא גורם לתחלואה קשה כמו קודמיו. לא ברורה לי הפאניקה הזו שמאוד לא אופיינית להולנדים".

על פי מומחים במדינה, הווריאנט החדש צפוי להפוך לגרסה הדומיננטית ביותר של הנגיף בהולנד, דווקא בין חג המולד וערב השנה החדשה. למרות שיותר מ-85% מהאוכלוסייה הבוגרת בהולנד מחוסנת, פחות מ-9% מהמבוגרים קיבלו בוסטרים - שיעור מהנמוכים באירופה.

חג עצוב: הגבלות נוספות באירופה

לא רק ההולנדים מנסים להאט את התפשטות האומיקרון – בצרפת ובקפריסין למשל החמירו את הגבלות הנסיעה. יתרה מזאת, בחלק מהמדינות החליטו להגביל את אירועי התרבות והפנאי, דווקא כשהאירופים מתכוננים לחג המולד ולערב השנה החדשה.

מבלים הולנדים ברחובות לפני חג המולד (צילום: Reuters)
רחובות הולנד לפני תחילת הסגר | צילום: Reuters

בפריז הוחלט לבטל את חגיגת הזיקוקים בסילבסטר. ממשלת דנמרק סגרה תיאטראות, אולמות קונצרטים, גני שעשועים ומוזיאונים. אירלנד החליטה לנקוט צעד אחר והטילה על פאבים וברים עוצר לילי שייכנס לתוקף מהשעה 20:00. נוסף על כך, הוגדרה מגבלת נוכחות באירועים בחלל סגור ופתוח.

ראש ממשלת אירלנד, מייקל מרטין, הביע אמפתיה לתסכול של האזרחים ואמר: "כל זה לא קל, כולנו מותשים מהקורונה ומההגבלות. הפיתולים, האכזבות והתסכולים גובים מחיר כבד מכולם - אבל זו המציאות שאיתה אנו מתמודדים".

באוסטריה דווקא מקלים בהנחיות

אוסטריה, שהייתה הראשונה ביבשת בגל התחלואה הנוכחי שהטילה סגר מלא על האוכלוסייה, הודיעה בסוף השבוע שהיא משחררת, לפחות באופן זמני, את הסגר שהוטל על לא מחוסנים, הודות לירידה במספר הנדבקים. "חג המולד צריך להראות לנו שוב עד כמה חשוב הקשר עם יקירינו וכמה הזמן ביחד יקר", אמר שר הבריאות וולפגנג מוקשטיין.

אוסטריה הייתה המדינה הראשונה במערב אירופה שהטילה מחדש את הסגרים בחודש שעבר, כשמספר המאומתים שבר שיאים. הסגר, שהחל כהגבלה על לא מחוסנים בלבד, עורר מחאות באוסטריה ובמדינות אחרות באירופה. כעת, עם הצניחה במספר המקרים, הממשלה החליטה לאפשר ללא מחוסנים להתקהל בקבוצות קטנות מאוד: הם קיבלו אישור חריג להצטרף להתכנסויות של עד 10 אנשים מיום שישי ועד ראשון הבא, כמו גם בערב הסילבסטר.

סגר באוסטריה (צילום: reuters)
תקדים באירופה, באוסטריה סגר על לא מחוסנים | צילום: reuters

למרות הביקורות על המהלכים נגד מי שלא התחסן, הממשל בווינה עדיין מתכנן להחיל חובת חיסון מחודש פברואר. "השגנו בשבועות האחרונים יתרון שאנחנו רוצים להשתמש בו כדי לקחת רגע ולעצור במהלך חג המולד כדי לזכור מה באמת חשוב", אמר מוקשטיין לכתבים.

סגר באוסטריה (צילום: ap)
כך זה נראה באוסטריה | צילום: ap
רחלי לביא
רחלי לביא, אמסטרדם

עם זאת, שר הבריאות סירב לומר אם הממשלה תטיל סגר נוסף בינואר בשל התפשטות הווריאנט, אך אמר שהמדינה נמצאת שבועיים עד שלושה אחרי דנמרק ובריטניה שבהן המצב מדאיג. עד כה נרשמו במדינה לפחות 75 מקרים של הווריאנט החדש של הקורונה.