מסירה את הכפפות? ארה"ב, שממשיכה לנסות ולהחיות מחדש את הסכם הגרעין עם אירן, מתכוונת להקשיח את אכיפת העיצומים הכלכליים שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית – כך דיווח היום (חמישי) ה"וול סטריט ג'ורנל". הדברים הללו מגיעים על רקע נסיעת שר הביטחון בני גנץ וראש המוסד דוד ברנע לוושינגטון, בכוונה לבקש מהאמריקנים להגביר את הלחץ על טהרן.

סיקור נרחב ב-N12 על המתיחות מול אירן:

מהפרסום עולה כי בכירים אמריקנים, כולל ראש הגוף שאחראי על אכיפת הסנקציות הכלכליות שמטילה ארה"ב, יגיעו בקרוב לאיחוד האמירויות – שותפת מסחר גדולה של אירן. האמריקנים יעבירו מסר חד לבכירי התעשייה האמירתים - בעיקר בתחומי הבנקאות והאנרגיה, המנהלים עסקאות של מיליארדים עם אירן: "בנקים וחברות שיפרו את הסנקציות עומדים בסכנה גדולה". כמו כן, גורם בממשל ביידן הבהיר שייתכן והביקור ילווה גם בהטלת סנקציות על חברות אמירתיות – על אף היחסים הקרובים בין המדינות.

הגורמים ששוחחו עם ה"וול סטריט ג'ורנל" הוסיפו שאם לא תושג כל התקדמות בשיחות, הביקור באמירויות יהיה הסנונית הראשונה מתוך סדרת ביקורים במדינות נוספות שמנהלות קשרים כלכליים עם אירן, במטרה להגביר את הלחץ על טהרן ולוודא את אכיפת הסנקציות. בין המדינות המדוברות: מלזיה, טורקיה וסין, שהיא שותפת הסחר הגדולה של אירן.

המהלך מגיע על רקע פתיחת הסבב השביעי של שיחות הגרעין בין אירן והמעצמות, והדיווח כי שר הביטחון גנץ ושר ההגנה האמריקני אוסטין ידונו באפשרות של תקיפת מתקני הגרעין באירן. במהלך סבב השיחות השביעי, והראשון של אנשי ממשלת ראיסי, העבירו האירנים 2 טיוטות העוסקות בהסרת כל הסנקציות המוטלות עליה והצעה הנוגעת לפרויקט הגרעין. בעוד שהנציגים מרוסיה וסין הביעו תמיכה מסוימת בהצעה האירנית, נציגי אירופה וארה"ב (שאינה משתתפת באופן פעיל בדיונים) הסתייגו ממנה וטענו כי היא בלתי סבירה.

הניסיון של ממשל ביידן לאיים על שותפותיה המסחריות של אירן באכיפה מוגברת של הסנקציות נגדה, לצד הדיווחים מפי בכירים אמריקנים על היערכות לתקיפה אפשרית של מתקני הגרעין עשויים ללמד על ניסיון אמריקני לזכות בקלפי מיקוח חדשים בשיחות הגרעין. 

גנץ יצא לוושינגטון, ייפגש עם בכירים בממשל

שר הביטחון בני גנץ המריא הבוקר לביקור בוושינגטון, שם ייפגש עם שר ההגנה לויד אוסטין ועם שר החוץ אנתוני בלינקן. גנץ חובר לראש המוסד דוד ברנע שכבר נמצא בוושינגטון, והשניים יבקשו מהאמריקנים לקבל החלטות מהירות.

בישראל סבורים שההבנה שאין החלטה, לכאן או לכאן, מאפשרת לאירנים לרוץ קדימה וחוסר ההחלטיות משרת את טהרן. גנץ יקרא לפעולה נחושה נגד התוקפנות האירנית באזור, שבשילוב עם וגם לחץ מדיני, כלכלי ומשפטי יחזירו את אירן לשולחן המשא ומתן ואף עשויים להביא להסכם גרעין משופר. ההערכה בישראל היא שאירן נמצאת בנקודת חולשה, בין היתר בשל הכלכלה והקורונה, ולכן זה הזמן ללחוץ אותה.

גנץ מסר עם המראתו: "בפגישות נדון בדרכים לשמר את העליונות הביטחונית של ישראל באזור ובאתגרים הביטחוניים, ובראשם ההתמודדות עם התוקפנות האירנית. אירן היא איום על שלום העולם, על האזור ומבקשת להפוך לאיום קיומי על ישראל. נדון בדרכי הפעולה האפשריות כדי להבטיח את עצירת הניסיון שלה להגיע למרחב גרעיני, ולהרחיב כך את פעילותה באזור".