ועדת פרס הנובל הנורבגית הכריזה היום (שישי) כי העיתונאים מריה רסה ודמיטרי מוראטוב הם הזוכים בפרס נובל לשלום לשנת 2021. בוועדה הסבירו שהפרס מוענק לשניים על "מאבקם האמיץ למען חופש הביטוי וחופש העיתונות ברוסיה ובפיליפינים". 

"הם נציגים של כל העיתונאים העומדים על אידיאלים בעולם שבו הדמוקרטיה וחופש העיתונות מוגבלים יותר ויותר", הסבירו בוועדת הפרס. "מריה רסה משתמשת בחופש הביטוי כדי לחשוף ניצול לרעה של כוח, שימוש באלימות וסמכותיות גוברת במולדתה, הפיליפינים. בשנת 2012 היא ייסדה את חברת רפלר, חברת מדיה דיגיטלית לעיתונאות חוקרת".

מריה רסה, דמיטרי מוראטוב (עיבוד: reuters)
פרס נובל לשלום מוענק לעיתונאים מריה רסה ודמיטרי מוראטוב | עיבוד: reuters

"דמיטרי מוראטוב הגן במשך עשרות שנים על חופש הביטוי ברוסיה בתנאים מאתגרים יותר ויותר", עוד הסבירו. "בשנת 1993, הוא היה ממייסדי העיתון העצמאי נובאיה גזטה. למרות ההרג והאיומים, העיתון סירב לסגת מהמדיניות העצמאית שלו. העורך הגן בעקביות על זכויות העיתונאים".

"מריה רסה משתמשת בחופש הביטוי כדי לחשוף שימוש לרעה בכוח, שימוש באלימות ועודף כוח לגופים הסמכותיים במולדתה, הפיליפינים", הסירו בוועדה. "בשנת 2012 רסה ייסדה את חברת רפלר, חברת מדיה דיגיטלית לעיתונאות חוקרת, בעידן הנשיא דוטרטה. רסה עדיין עומדת בראש החברה. כעיתונאית וכמנכ"לית היא מגינה בנחישות על חופש הביטוי. כלי התקשורת שלה - 'רפלר', מפנה את תשומת הלב למערכה השנויה במחלוקת ובמקרים כמו הלחימה הרצחנית בסחר בסמים של משטר דוטרטה".

בוועדת הפרס הדגישו גם כי העיתונאות מבוססת העובדות והיושרה המקצועית של העיתון הפכו אותו למקור מידע חשוב לגבי אירועים שהוזכרו לעתים נדירות על ידי כלי תקשורת אחרים ברוסיה. מאז שהעיתון יצא לדרך, שישה מהעיתונאים שלו נהרגו.

פרס נובל (צילום: צילום מסך, מעריב לנוער)
צילום: צילום מסך, מעריב לנוער

בוועדה סיכמו: "עיתונאות חופשית, עצמאית ומבוססת על עובדות משמשת להגנה מפני ניצול לרעה של כוח, שקרים ותעמולה. ועדת נובל הנורבגית משוכנעת שחופש הביטוי וחופש המידע מסייעים להבטחת העברת המידע לציבור".

בשנה שעברה פרס הנובל לשלום הוענק לתוכנית המזון העולמית של האו"ם. בוועדת הפרס הסבירו אז שהארגון קיבל את הפרס על "מאמציו להילחם ברעב, על תרומתו לשיפור התנאים לשלום באזורים המושפעים מעימותים ועל פועלו ככוח מניע במאמצים למנוע את השימוש ברעב כנשק מלחמה וסכסוך".