מאז אושר החוק החדש בפרלמנט הפולני, נשמעה ביקורת רחבה בארץ ומשבר דיפלומטי נוצר בין שתי המדינות. את אדוארד אודונר, יליד פולין בשנת 1947 החבר בארגון האיגוד החברתי והתרבותי של יהודי פולין, המשבר בעיקר מעורר סימני שאלה בנוגע למדיניות הישראלית. "אני לא מבין מה המהומה שישראל עושה", אמר בריאיון ל-N12, טען כי הסערה "רק מרימה את ראשם של האנטישמים ונותנת להם לגיטימציה", ותמה מי מרוויח מהאירוע – שלדעתו, לא נחשב לדרמטי עד כדי כך.

"הקהילה היהודית לא מושפעת מהחוק, קיבלנו כבר את הרכוש שאנו רוצים בעזרת בתי משפט אזרחיים, רוב האנשים שהיה להם רכוש לפני המלחמה - השיגו אותו", טען אודונר בשיחה עם N12. "חשוב להבין שלא מדובר רק בחוק נגד היהודים אלא בחוק שחל על כולם. אני לא מבין את הרעש, הם יודעים שאם החוק ייכנס לתוקף בפולין זה יעשה רעש מחוץ למדינה אבל בתוכה – כלום. עבורי זה בגדר מסתורין - מדוע יש כל כך הרבה רעש, מי מרוויח מזה? מה גרם לקדם את החוק? ולמה יש כזו זעקה מחוץ לפולין?".

אודונר מתקשה להבין את הדברים שאמר שר החוץ יאיר לפיד ואת גינויו החריף יתר על המידה של אישור החוק: "החוק לא משנה הרבה כשמדובר על רכוש, אפשר להחזיר את הרכוש האבוד דרך בתי משפט אזרחיים". אודונר הסביר כי כשמדובר ברכוש, החוק הפולני שעבר הופך למעשה את הממשלה לבעלת הרכוש שננטש, כך שאי אפשר יהיה להעביר רכוש לאדם או לארגון מן החוץ ללא התערבות הממשל. "אני מבין מדוע זה בעייתי בפולין - אין כאן ביסוס חוקי בחוק הפולני למהלך כזה. הארגונים שלוחמים, שלוחצים לקדם השבת רכוש לא שלהם, כאן זה תפקיד של הממשל.

אנדז'יי דודה, נשיא פולין (צילום: Sean Gallup, Getty Images)
צילום: Sean Gallup, Getty Images

לדבריו, הנושא יצא מפרופורציות: "יש כאן כנראה - בשני הצדדים - מניעים פוליטיים. הממשל הפולני הוא אחד הידידותיים לישראל עד היום. ביחס למדינות אחרות ולאיחוד האירופי - הוא מהידידותיים, מדוע יש כזו זעקה בנושא - אני לא מבין למה". אודונר גם מסדר את הנתונים המספריים ומציג כי מספר היהודים בפולין היום הוא זניח – חיים בה פחות מעשרת אלפים תושבים, בעוד שלפני מלחמת העולם השנייה חיו בה מיליונים.

אודונר מודאג מכך שהשיח הער סביב העניין רק יגביר את גילויי האנטישמיות ואת האנטי-ישראליות: "ישנם אנטישמיים בפולין, וכעת – תחת הכיסוי של אנטי ישראליות, אפשר להביע אותה בפומבי. אנשים מציגים את עצמם כאנטי ישראלים – מאשימים את הממשלה הישראלית בפועל, אבל המניעים הם אנטישמיים. המתח הזה מעורר את הרגשות האלה, את הלגיטימיות להפגין נגד ישראל ולהעלות טענות אנטישמיות. כך, האנטישמים מרימים את ראשם, אומרים שישראל רוצה את הרכוש ושהיהודים רוצים לשלוט בפולין". אודונר חושש כי הדבר מעניק לגיטימציה לאנטישמים, ש"משמיעים את דעתם בקול רם בלי להתבייש".

ג'וני דניאלס יו"ר עמותת ממעמקים, שפועלת באירופה מפולין אמר ל-N12 שיש לראות את האשמה בהתנהלות משרד החוץ הישראלי, ולא מהיום. "יש לי עמותה שמתרכזת בהנצחת השואה, אנו עובדים עם חסידי אומות העולם. כעמותה אנו עובדים עם כל שלטון, אנו לא מחפשים בעיות. צריך להבין שבפולין זה חוק שנמצא בקונצנזוס, זה לא נגד יהודים. סיפור הרכוש מסובך יותר ממה שנדמה לנו, וחבל שמתנהגים ככה, לא צריך לפעול מהרגש".