נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן הצהיר במהלך פגישתו עם ראש הממשלה נפתלי בנט בסוף השבוע כי אם המאמצים הדיפלומטיים מול אירן ייכשלו, תשקול ארצות הברית להשתמש ב"מהלכים אחרים" כדי לעצור את המרוץ שלה לגרעין. מנגד, הרפובליקה האסלאמית האיצה בתקופה האחרונה את העשרת האורניום לצעד לפני פצצה או נשק גרעיני. שני הדברים מעלים את המתיחות בין אירן למערב, בעת שהצדדים מבקשים לחדש את השיחות להחייאת הסכם הגרעין.

לפי דוח שפרסמה החודש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם ופורסם על ידי סוכנות הידיעות רויטרס, אירן הגדילה לאחרונה את רמת טוהר האורניום שברשותה מ-20% ל-60%. צעד זה נעשה, לפי הדוח, בתגובה לפיצוץ והפסקת חשמל שאירעו בחודש אפריל באתר בנתנז, שפגעו בתפוקת מפעל ההעשרה התת-קרקעי הראשי באירן. האצבע המאשימה של משמרות המהפכה הופנתה ישירות אל ישראל, שחוששת מהעשרה ברמה שכזו, שמספיקה לפצצה.

בחודש מאי דיווחה סבא"א כי אירן משתמשת בצנטריפוגות מתקדמות כדי להעשיר אורניום עד לרמה של 60%, וכי היא אף הכניסה לשימוש שני "מפלים" של סרכזות מתקדמות, במקום המפל היחיד שפעל עד עכשיו במתקן בנתנז. זהו המהלך האחרון מבין מהלכים רבים שמפרים את המגבלות שנקבעו בהסכם הגרעין משנת 2015.

פגישת המעצמות עם אירן בשיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
השיחות העקיפות הופסקו עם סיום סבב השיחות ב-20 ביוני. שיחות המו"מ בווינה | צילום: רויטרס, רויטרס_

ארצות הברית ובעלות בריתה האירופיות כבר הזהירו את אירן כי מהלכים כאלה מאיימים על השיחות להחייאת העסקה, שיחות שהושעו מאז. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר בסוף השבוע לעמיתו האירני חוסיין אמירבדולאהיאן כי השיחות על הסכם הגרעין בווינה צריכות להתחיל מחדש בהקדם האפשרי. "הצד האירני הבין את המסר ומתייחס אליו ברצינות הראויה", נכתב בהודעת משרד החוץ הרוסי.

עלי שמחאני, מזכיר המועצה לביטחון לאומי העליון של אירן, האשים אמש את ארצות הברית ואת הנשיא ביידן באיום ישיר על אירן, וטען כי "הדגש על שימוש ב'אופציות אחרות' נגד אירן מסתכם באיום על מדינה אחרת באופן בלתי חוקי ומבסס את זכותה של אירן להשיב במסגרת האפשרויות הזמינות לה".

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
חמינאי: "הממשל האמריקני הנוכחי אינו שונה מהקודם". המתקן הגרעיני בנתנז | צילום: AP

השיחות העקיפות בין ארצות הברית לאירן בווינה הופסקו לאחר סיומו של סבב השיחות הראשון ב-20 ביוני, כאשר ממשלת אירן החדשה - תחת הנשיא הקיצוני אבראהים ראיסי - לקחה את השלטון לידיה. המנהיג העליון של אירן עלי חמינאי אמר שגישתו של ממשל ביידן להסכם הגרעין דומה לגישה של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שפרש מהעסקה בשנת 2018 והטיל מחדש את הסנקציות על אירן.

"הממשל האמריקני הנוכחי אינו שונה מהקודם, כיוון שהוא דורש במילים שונות מה שטראמפ דרש מאירן בנושא הגרעין", ציטטה הטלוויזיה הממלכתית את חמינאי במהלך פגישתו הראשונה עם הקבינט של ראיסי. בעקבות דוח סבא"א, אירן חזרה על המסר לפיו תוכנית הגרעין שלה היא למטרות שלום, והבהירה כי היא הודיעה לסבא"א על פעילות ההעשרה שלה.

ברפובליקה האסלאמית הוסיפו כי ההתרחקות האירנית מההבנות של ההסכם מ-2015 תיפסק ואף תחזור אחורה, אם ארצות הברית תחזור להסכם ותסיר את הסנקציות. "אם הצדדים האחרים יחזרו לעמוד בהתחייבויותיהם על פי הסכם הגרעין, וושינגטון תבטל באופן מלא ואמיתי את הסנקציות החד-צדדיות והבלתי חוקיות, כל המהלכים ואמצעי הנגד של אירן יהיו הפיכים", מסר משרד החוץ בכלי התקשורת במדינה.