"יפגע קשה ביחסים עם פולין": חוק הרכוש, שיפגע בשורדי השואה, עבר היום (שישי) בסנאט הפולני. שר החוץ, יאיר לפיד, תקף בתגובה: "פולין יודעת היטב מהו הדבר הנכון והראוי לעשות". החוק עבר עם 2 שינויים שבוצעו - ארכה של 3 חודשים להגשת בקשות ואי החלתו על תביעות קיימות. השלב הבא בחקיקה - החוק יחזור לבית התחתון, שם יבציעו על השינויים שאישר הסנאט, ואחר כך צפויה החתימה של הנשיא הפולני, אנדז'יי דודה, על החוק.

לאחר שהחוק עבר בסנאט, תקף שר החוץ לפיד: "ישראל עוקבת בדאגה רבה אחר התקדמות הליך החקיקה בפולין בעניין זכויות השבת רכוש, שנגזל מקורבנות השואה. כל שלב בהתקדמות הזו הוא התפתחות חמורה בעינינו".

לפיד הוסיף כי "לא נרפה בעמידה העיקשת על כבודם של קורבנות השואה , שימור זכרם וזכויותיהם. החקיקה תפגע בצורה קשה ביחסינו עם פולין. אני שב ואומר כי פולין יודעת היטב מהו הדבר הנכון והראוי שיש לעשותו".

יאיר לפיד בישיבת סיעה (צילום: ערוץ כנסת)
שר החוץ יאיר לפיד, ארכיון | צילום: ערוץ כנסת

השרה לשוויון חברתי, מירב כהן, בתגובה על העברת החוק בסנאט הפולני: "ההתעקשות של הפרלמנט הפולני לקדם את החוק השולל מיהודים את הזכות לתבוע בחזרה את רכושם שנלקח כתוצאה ממעשי הזוועה של הנאצים ושותפיהם בתקופת מלחמת העולם, עלולה להביא לפגיעה ממשית ביחסי המדינות. עלי ועל חבריי לממשלה מוטלת החובה לפעול למימוש זכויות הניצולים. פולין שעשתה רבות סביב שיקום והנצחה של זוועות הנאצים אשר התרחשו על אדמתה, לא יכולה להצביע בלב שלם על חוק שכזה, שאין בו אלא מלחסום דרכם של בעלי זכויות לגיטימיות מלתבוע".

בתוך כך, לפני כחודש ראש המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, אלון בר, זימן את שגריר פולין בישראל, מארק מגירובסקי, לשיחת נזיפה. בר הביע את אכזבתה הקשה של ישראל מהחוק. לדבריו, לפי מומחים, החקיקה צפויה להשפיע לרעה על 90% מבקשות השבת הרכוש מצד ניצולי שואה וצאצאיהם. בתגובה, משרד החוץ בפולין זימן את ראש הנציגות הישראלית במדינה, טל בן ארי, לשיחת נזיפה מחר בבוקר. הסיבה לזימון: "ההתערבות של ישראל בחוק של ממשלה זרה וההתבטאויות של שר החוץ נגד הממשלה הפולנית".

בר חזר על המסר של שר החוץ יאיר לפיד שלפיו החקיקה תשפיע לרעה על היחסים בין המדינות והדגיש שעוד לא מאוחר מדי עבור פולין לעצור תהליכים שמשמעותם התנערות ממחויבויותיה ולשוב לשיח בנושא השבת הרכוש שהופסק ב-2019. ראש המערך הבהיר לשגריר כי לא מדובר בוויכוח ההיסטורי על האחריות לשואה אלא בחוב המוסרי של פולין כלפי מי שהיו אזרחיה ורכושם נגזל בזמן השואה ותחת המשטר הקומוניסטי.

החקיקה המוצעת תפגע בתובעים, כולל ניצולי שואה ובני משפחותיהם, כמו גם בבעלי נכסים חוקיים רבים אחרים, יהודים ולא יהודים. מדובר, בין היתר, על החלטות על הלאמת רכוש שהתקבלו בתקופת הקומוניזם ללא בסיס חוקי או תוך הפרה בוטה של החוקים שקבעו הקומוניסטים עצמם.

"אחד ביום": ישראל נגד פולין - מלחמה על זיכרון: