שבוע להשבעת "הקצב מטהרן": בצל כלכלה מרוסקת ולא מעט משברים - החל אבראהים ראיסי את כהונתו כנשיא הרפובליקה האיסלאמית והוא כבר מוביל קו קיצוני, שכולל מינוי של אנשי משמרות המהפכה לעמדות מפתח ואימוץ גישה קשוחה יותר בכל הנוגע לשיחות הגרעין. כל אלו מבשרים על המדיניות הבעייתית שמעלה את הסיכוי לחזרת המחאה האזרחית. אילו צעדים כבר הוביל ראיסי ומה צריך להדאיג את ישראל?

סיקור N12 על הנשיא האירני:

ראיסי הציג אתמול (רביעי) את הממשלה שלו לאישור הפרלמנט וכבר בישראל לא מרוצים מהמינויים של האדם השמרן, שאחראי לרצח של אלפי אירנים וכצפוי - לא כוללים אפילו אישה אחת. בין היתר, כוללת הכוורת שלו כמה מפקדים ממשמרות המהפכה, ביניהם מינוי שר הביטחון האירני לשעבר ומפקד כוח קודס האירני אחמד וחידי לשר הפנים - מינוי שעצבן מאוד את משרד החוץ בירושלים. יחד עם זאת, סמכויותיו של הנשיא הנבחר באירן מוגבלות על ידי המנהיג העליון, מפקד הכוחות המזוינים, שאמון על מינוי ראש הרשות השופטת ועל המדיניות העיקרית של הרפובליקה האיסלאמית.

איברהים ראיסי הושבע לנשיא אירן  (צילום: reuters)
ראיסי בהשבעתו | צילום: reuters

"מה שהכי חשבו עבורנו הישראלים היא מדיניות החוץ ושר החוץ. מדיניות החוץ האירנית, שמתחלקת לשני תחומים - אחת מול המערב ואחת מול האזור, ישראל קשורה בשניהם",  הסבירה ל-N12 ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאירן ממרכז עזרי של אוניברסיטת חיפה. "ההתנהלות שונה בנושא השיחות בוינה וכל נושא המו"מ, החרם והסנקציות. מצד שני, יש את החות'ים בתימן, בעירק, בחיזבאללה, בחמאס ועוד. המדיניות באזור תמשיך להיות מדיניות של השתלטות - כוח קודס של משמרות המהפכה הוא זה שאחראי לאזור או למה שנתפס כ'קו הגנה מבחוץ'".

לדבריה, הכהונה של ראיסי צפויה להתאים להנהגה העליונה באירן, למרות הקיצוניות שמעלה חשש בישראל: "שר החוץ הקודם זריף היה דיפלומט מהמעלה הראשונה שהתאים לשיחות הגרעין. שר החוץ החדש חוסיין אמיר-עבדוללחאיין הוא שמרן ואנטי מערבי שמקורב לכוח קודס של משמרות המהפכה", היא אמרה. "כלומר, מדובר בשר חוץ שאומר - אנו משתינים בקשת על שיחות הגרעין. הממשלה הזו תהיה נוחה יותר להנהגה העליונה - יהיו פחות חיכוכים בצמרת, מהצד שלנו ושל המערב - אנו יכולים להיות רק מופתעים לטובה, אין שום ציפיות מהשר החדש".

ד"ר תמר עילם גינדין (צילום: ישראל הדרי, חדשות)
ד"ר תמר עילם: "צפויים פחות חיכוכים בצמרת" | צילום: ישראל הדרי, חדשות

בתוך כך, גורם אירני שמעורב במו"מ הגרעין, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "עבדוללחאיין הוא דיפלומט קשוח. אם משרד החוץ יישאר זה שאחראי על התיק הגרעיני של אירן, טהרן תאמץ קו מאוד קשה בשיחות". על פי ההערכות, המו"מ על שיחות הגרעין יעבור היישר לאנשים של המנהיג העליון ח'מנאי ויצא מידיו של משרד החוץ האירני.

"צייתן בלתי נלאה - לא מסיים משפט נורמלי ולא כריזמטי"

"שר הפנים החדש של איראן וואחידי הוא פושע המבוקש על ידי האינטרפול כאחראי לרציחתם של 85 בני אדם בפיגוע המזעזע באמי"א, בניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס", נכתב בהודעת משרד החוץ. על הקהילה הבין-לאומית להוקיע מינוי מביש זה. אלו הם הפנים של ממשלת הטרור החדשה באירן: הנשיא ראיסי, 'הקצב מטהרן', אחראי לרצח של אלפי אירנים והשרים אחראים לרציחתם של אנשים בעולם כולו", הוסיפו. 

זו לא הפעם הראשונה שלאירן יש נשיא קיצוני, שמוביל מדיניות נוקשה בממשל, שכן בעבר מונה הנשיא אחמדינג'אד שהוביל מדיניות עוינת. "יש דמיון ויש שוני, אחמדינג'אד היה משוגע עם תעודות. ראיסי הוא צייתן בלתי נלאה וטיפש גמור על פי מה שרואים ברשתות האירניות", אמרה ד"ר עילם גינדין. "מתנגדיו אומרים: 'תראו, הוא לא יכול לסיים משפט נורמלי'. במהלך נאום במסגד אחרי בחירתו הוא ניסה להגיד משהו על הקורונה, איש לא הבין למה הוא בדיוק התכוון. את נאום ההכתרה שלו הוא הקריא מהנייר וגם אז - עשה כמה טעויות".

"יש גורמי כוח בצמרת האירנית כמו משמרות המהפכה שמכתיבים את התנהלות ההנהגה - הם אלו שיקבעו את הטון. ככל שהריצו את ראיסי לשלטון, הבינו האנשים סביב ח'מנאי שיהיה אפשר להשפיע עליו. הוא כמו המנהיג העליון ח'מנאי - נבחר למרות שהוא לא כריזמטי ולא מתאים לתפקיד".

ראיסי ימשיך במדיניות ההסתרה או יכריז בגלוי?

האם ראיסי עשוי להגיד בקרוב בגלוי כי אירן מחפשת נשק גרעיני ולא ימשיך במדיניות ההסתרה?  ד"ר עילם סבורה כי "חלק מהטיפשות מתבטא כאן - בנאום ההכתרה שלו ראיסי אמר שהרפובליקה האיסלאמית אמרה שנשק גרעיני הוא 'חראם', אסור בתכלית האיסור. אנחנו לא יודעים על הוראה כזו ונראה שהוא קצת התבלבל".   

ד"ר גינדין הבהירה שוב את ההבדלים בין השלטון לעם האירני והצביעה על שינוי מעניין באזור: "כוח קודס מאוד נוכח בעירק. בעיני האירניים עירק היא השנואה הגדולה, אבל עכשיו העם האירני והעם העיראי רואים את עצמם כקורבנות של שלטון הרפובליקה האיסלאמית. התקרבות לארגוני טרור כמו חמאס והחיזבאללה שהעם האירני לא מבין ולא תומך - דווקא תעלה עם ממשל ראיסי".

נשיא אירן הנבחר (צילום: חדשות 12)
תומכי ראיסי | צילום: חדשות 12

לצד זאת, נשמעת גם ביקורת באירן, שמזכירה את המצב בלבנון: "האופזיצינריים טוענים 'באירן רוצחים שיעים ומסייעים לסונים כמו חמאס', ביקורת דומה יש גם כלפי הנעשה בלבנון. כיצד המערב צריך להתנהג, לאור העובדה שבנאום ההכתרה שלו הוא אמר שהוא מביט לעולמות חדשים? ד"ר גינדין ציינה כי "צריך פסיכולוג ילדים כדי להתמודד עם ההנהגה החדשה באירן. צריך למצוא את הדרך לשמור על הכבוד של אירן, לעשות צעדים שלא יתפסו כהשפלה. ביידן, אם ירצה, צריך לשמש כגננת שישמור על הכבוד של המשטר מול עצמו ומול העם שלו".