סערת המימון של מערכת כיפת הברזל: גורם בבית הלבן מנסה הערב (רביעי) להרגיע את הרוחות - על רקע המחלוקת בארה"ב שנמשכת מאז אמש, לאחר שהוסר סעיף סיוע לישראל בסך מיליארד דולר לחידוש מלאי המיירטים מחוק התקציב בבית הנבחרים האמריקני. הגורם הדגיש כי ביידן עומד מאחורי ההבטחה לחדש את מלאי המיירטים של כיפת ברזל כפי שהתחייב לראש הממשלה נפתלי בנט, כך פרסמנו ב"מהדורה המרכזית".

עוד הוסיף הגורם כי "זו מערכת שמצילה חיי אזרחים וכן, לשמר אותה הוא אינטרס של כולנו. אנחנו מצפים כי זה יעבור בהקדם ושלא יהיו פערים ביכולות ההגנה של ישראל ובמערכת הביטחון שלה". לדבריו, "ההבנה היא שהקונגרס עדיין מחויב להעביר את החקיקה למימון בקשה זו".

שיחה בין ביידן לבנט (צילום: AP)
צילום: AP

"ארה"ב תמשיך במחויבות שלה לשמור על ביטחון ישראל"

בתוך כך, תומאס ניידס, השגריר המיועד של ארצות הברית לישראל, הצהיר היום בשימוע שנערך לו בפני הסנאט כי ארה"ב תמשיך לתמוך באופן בלתי מסויג בישראל ותוודא שלאירן לעולם לא יהיה נשק גרעיני.

"ארה"ב תמשיך במחויבות שלה לשמור על ביטחונה של ישראל", אמר ניידס בהצהרת פתיחה שנשא בפתח השימוע. "ישראל היא אחת השותפות הביטחוניות הקרובות שלנו". לדבריו "הנשיא ביידן הדגיש את מחויבותו לכך שאירן לעולם לא תפתח נשק גרעיני".

לצד התייחסות להשקעות כלכליות של ארה"ב בישראל ובניית מרכזי פיתוח, נייד ציין כי הנשיא ביידן הודיע כי הוא יעבוד עם ישראל על תוכנית שתביא לכך שלישראלים לא יהיה יותר צורך בוויזה כדי להיכנס לארצות הברית.

תומאס ניידס (צילום: רויטרס)
תומאס ניידס | צילום: רויטרס

"נפעל להרחיב את הסכמי הנורמליזציה של ישראל, אך זה לא תחליף להסכם שלום עם הפלסטינים"

השגריר המיועד ציין כי הממשל האמריקני מתכוון להתנגד לכל ניסיון להביא לבידוד של ישראל או לעשות לה דה-לגיטימציה. לדבריו, "נמשיך לפעול נגד תנועת BDS שבאופן לא הוגן מסמנת את ישראל".

על הסכמי אברהם והסוגיה הפלסטינית, אמר ניידס: "אפעל לקדם ולהרחיב את ההסכמים עם מדינות מוסלמיות וערביות נוספות, אך אין זה תחליף להסכם שלום עם הפלסטינים על בסיס פתרון שתי המדינות".

הקונגרס האמריקני, ארה"ב, ארצות הברית, קונגרס, בית הנבחרים, סנאט (צילום: רויטרס)
הקונגרס האמריקני | צילום: רויטרס

העיכוב בסיוע יאט את ההצטיידות של ישראל

סעיף הסיוע הוסר בעקבות לחץ מצד כמה חברי קונגרס דמוקרטים פרוגרסיביים, שעות ספורות לפני ההצבעה על החוק. אותם חברים איימו להצביע נגד התקציב אם סעיף הסיוע לא יוסר. עם זאת, אותו סעיף סיוע צפוי כעת להתווסף לחוק תקציב הביטחון השנתי של משרד ההגנה שעליו יצביעו בשלב מאוחר יותר.

מבחינה מבצעית מעריכים שלא תהיה השפעה לכך שהסעיף יעבור בנתיב העוקף בקונגרס, אולם בהיבט הפוליטי יש כאן תקדים כפול: האחד, לא מאשרים בקשה שהממשל חתום עליה - מה שהופך את ישראל לכלי משחק בתוך הפוליטיקה האמריקנית. השני, העובדה שכיפת ברזל, שהיא נשק הגנתי, לא נמצאת בלב הקונצנזוס בארה"ב. עצם זה שנאבקים על משהו ששר ההגנה והנשיא האמריקני התחייבו אליו - הוא חסר תקדים.

בעקבות ההחלטה, שר החוץ יאיר לפיד שוחח עם מנהיג הרוב בבית הנבחרים, סטני הוייר. ממשרד החוץ נמסר כי בשיחה בין השניים עלה כי "מדובר בדחייה טכנית שנבעה מהוויכוח בקונגרס סביב תקרת הגרעון בתקציב האמריקני". עוד צוין כי "מנהיג הרוב בבית הנבחרים חזר על מחוייבותו שלו, של הבית הלבן, של ננסי פלוסי יו"ר בית הנבחרים ושל סנטור שומר, מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, שהתחייבו בפני ממשלת ישראל שתקציב הסיוע עבור כיפת ברזל יועבר בזמן הקרוב".

יאיר לפיד (צילום: רונן טופלברג)
לפיד: "אנו בונים היום מחדש יחסי אמון עם הקונגרס" | צילום: רונן טופלברג