כשעתיים לאחר שנשיא פולין חתם על חוק הרכוש - שר החוץ לפיד הורה אמש (שבת) לממונה על השגרירות בוורשה לחזור מיד לישראל להתייעצויות, ללא הגבלת זמן. בנוסף, משרד החוץ ימליץ לשגריר פולין בישראל להמשיך את חופשתו בארצו.

"פולין אישרה היום, לא בפעם הראשונה, חוק אנטישמי ולא מוסרי", מסר לפיד, "כדאי שהשגריר הפולני ינצל את הזמן העומד לרשותו, כדי להסביר לפולנים מה משמעות השואה בעיני אזרחי ישראל ועד כמה לא נסבול זלזול בזכר הנספים ובזיכרון השואה".

יאיר לפיד ואנדז'יי דודה נשיא פולין  (עיבוד: AP)
יאיר לפיד ואנדז'יי דודה נשיא פולין | עיבוד: AP

בנט: פולין בוחרת להמשיך לפגוע במי שאיבדו את עולמם

"זה לא ייעצר כאן", הוסיף לפיד. "אנחנו מקיימים שיחות תיאום עם האמריקנים על דרכי תגובה בהמשך. פולין הפכה הערב למדינה אנטי דמוקרטית, לא ליברלית, שאינה מכבדת את הטרגדיה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית. לעולם אסור לשתוק. ישראל והעם היהודי בוודאי לא ישתקו".

ראש הממשלה נפתלי בנט פרסם גם הוא הודעה בנושא: "ישראל רואה בחומרה את אישור החוק שמונע מיהודים לקבל פיצוי על רכוש שנגזל מהם בתקופת השואה, ומצרה על העובדה שפולין בוחרת להמשיך לפגוע במי שאיבדו את עולמם. מדובר בהחלטה מבישה ובזלזול מחפיר בזיכרון השואה. זהו צעד חמור שישראל לא תוכל לעמוד מולו בשיוויון נפש".

שר הביטחון בני גנץ תקף את החוק וקרא "לכל השותפים של ישראל בעולם לגנות את החוק ולפעול לביטולו": "החוק נגד תביעות יהודים שעבר בפולין, מונע צדק מקורבנות השואה ובני משפחותיהם. זהו חוק חמור ובלתי מוסרי שאני כבן לניצולי שואה מזועזע ממנו עמוקות השבת רכוש היא חלק קטן אך משמעותי בתהליך למימוש זכויותיהם של אלה ששרדו והכרה באנשים שנספו באחד מאירועי רצח העם הגדולים בהיסטוריה".

באמצעות החוק הזה, פולין מנסה לומר לעולם - 'אם נעכב את הצדק מספיק זמן, נוכל להתעלם מההיסטוריה'

גדעון טיילור, יו"ר הפעולות בארגון היהודי העולמי להשבת רכוש

השרה לשוויון חברתי מירב כהן, שמשרדה בין היתר מטפל בשורדי השואה, הוסיפה: "חתימתו של נשיא פולין, ואישורו הסופי של חוק הרכוש, היא אות קין נוסף בהיסטוריה הפולנית. לאור התנהלות הממשלה הפולנית, לצערי הרב, אין מנוס מן השאלה "הרצחתם וגם ירשתם? לא מתקבל על הדעת, כי בשם אסדרת משטר הנדל"ן בפולין, יוחרם סופית רכושם של היהודים בפעם השלישית. פעם ראשונה על ידי הנאצים, פעם שנייה על ידי הקומוניסטים ופעם שלישית על ידי פולין המודרנית".

משרד החוץ הפולני תקף בחזרה: "ננקוט בפעולות דיפלומטיות נוספות"

בהודעה רשמית של משרד החוץ הפולני נכתב כי הם רואים באור שלילי את התנהלות משרד החוץ הישראלי ואת "ההחלטה חסרת שחר להוריד את דרגת הנציגות הדיפלומטית בוורשה". עוד צוין בהודעה: "הצעדים שנקטה ישראל פוגעים קשות ביחסינו. ממשלת הרפובליקה הפולנית תנקוט בפעולות פוליטיות ודיפלומטיות מתאימות, תוך התחשבות בעיקרון הסימטריה ביחסים הבילטרליים".

חוק הרכוש, שעליו חתם אמש נשיא פולין, יגביל את היכולת של שורדי שואה וצאצאיהם לדרוש את רכושם שנגזל מהם בתקופת השואה. החוק עבר לפני כשבועיים בסנאט הפולני, והחתימה עליו של נשיא פולין מהווה את אישורו הסופי של החוק. בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו שהצעד עשוי להוביל למשבר של ממש בין פולין לארה"ב וישראל.

"החלטתי היום בנושא שבחודשים האחרונים עורר ויכוח עז בבית ומחוצה לו", אמר נשיא פולין אנדז'יי דודא לאחר החתימה. "לאחר ניתוח מעמיק, החלטתי לחתום על התיקון לחוק". לפי לשון החוק, תביעות רכוש תלויות ועומדות, שלא הגיעו להכרעה ב-30 השנים האחרונות, יופסקו או יימחקו. בנוסף, לא ניתן יהיה להביא טענות חדשות על החלטות מנהליות שהתקבלו לפני יותר מ-30 שנה

גדעון טיילור, יו"ר הפעולות בארגון היהודי העולמי להשבת רכוש, שריכז את המאמץ הבין-לאומי בנוגע לחוק הפולני, מסר בתגובה: "היום הוא יום עצוב לצדק ולשלטון החוק. באמצעות החוק הזה, פולין מנסה לומר לעולם - 'אם נעכב את הצדק מספיק זמן, נוכל להתעלם מההיסטוריה, מבלי לקחת אחריות ולהרוויח בהווה מהפעולות של המשטר הקומוניסטי בעבר'".

הרקע לחקיקת החוק הוא שעד כה שורדי שואה ומשפחותיהם יכולים היו לטעון כי נכס נתפס בניגוד לחוק - ולדרוש אותו בחזרה, אך גורמים רשמיים בפולין טענו כי הדבר גורם לאי ודאות בנוגע לבעלות על נכסים. סוגיית זכויות הקניין היהודיות בפולין מסובכת עוד יותר מכיוון שבניגוד למדינות אחרות באיחוד האירופי, פולין לא הקימה קרן פיצויים לשורדים שרכושם נתפס.

נשיא פולין, אנדז'יי דודה (צילום: רויטרס, חדשות)
חתם היום על חוק הרכוש. נשיא פולין, אנדז'יי דודה | צילום: רויטרס, חדשות
וורשה: השימוע בסנאט הפולני התחיל  (צילום: צילום מסך של שידורי הסנאט הפולני)
הסנאט הפולני שבו עבר חוק הרכוש | צילום: צילום מסך של שידורי הסנאט הפולני

מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן אמר ביום חמישי כי וושינגטון מודאגת מאוד מכך שהפרלמנט הפולני העביר את הצעת החוק, וקרא לדודה לא לחתום על החוק או להפנות אותו לבית הדין החוקתי של פולין. "ארצות הברית מודאגת מאוד מהעברת החקיקה בפרלמנט הפולני בנוגע לתביעות השבת הרכוש", אמר בלינקן. "אנחנו דוחקים בנשיא הפולני דודה שלא לחתום על הצעת החוק הזאת". הוא הוסיף בטוויטר כי "הערכים המשותפים שלנו הם הביטחון ההדדי שלנו".

ג'ו ביידן, אנתוני בלינקן, ארה"ב, ארצות הברית (צילום: רויטרס)
ביקר את החלטת הסנאט הפולני. בלינקן | צילום: רויטרס
יאיר לפיד (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
תקף את החוק. שר החוץ לפיד | צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

חוק הרכוש עבר ביום חמישי בפרלמנט ושבועיים לפני כן עבר בסנאט הפולני, הבית העליון של הפרלמנט. שר החוץ יאיר לפיד תקף בתגובה: "פולין יודעת היטב מהו הדבר הנכון והראוי לעשות. ישראל עוקבת בדאגה רבה אחר התקדמות הליך החקיקה במדינה בעניין זכויות השבת רכוש, שנגזל מקורבנות השואה. כל שלב בהתקדמות הזו הוא התפתחות חמורה בעינינו". 

חודש קודם לכן, החוק עבר בבית התחתון של הפרלמנט הפולני. אז דווח כי החקיקה המוצעת תפגע בתובעים, כולל ניצולי שואה ובני משפחותיהם, כמו גם בבעלי נכסים חוקיים רבים אחרים, יהודים ולא יהודים. האישור של החוק צפוי להשפיע על כ-90% מתביעות ההשבה.