"התנהגות בלתי מקובלת של בעלות הברית": צרפת הודיעה אמש (שישי) על החזרת השגריר בוושינגטון פיליפ אטיין, זאת בעקבות הסכם ביטחוני חתם שחתמה אוסטרליה עם ארה"ב ובריטניה. עוד נמסר כי הוחלט להחזיר גם את השגריר הצרפתי באוסטרליה. משרד החוץ האמריקני הגיב: "צרפת היא שותפה חיונית, מקווים לדון איתם בנושא בימים הקרובים".

"החלטה יוצאת דופן זו משקפת את הרצינות החריגה של ההכרזות שהוציאו אוסטרליה וארצות הברית ב -15 בספטמבר", אמר שר החוץ הצרפתי, ז'אן איב לה-דריאן, שציין שזה צעד שבוצע לבקשת הנשיא עמנואל מקרון. "נטישת פרויקט הצוללות ברמה האוקיינית, שעליה עבדו אוסטרליה וצרפת מאז 2016, והכרזה על שותפות חדשה עם ארה"ב מהוות התנהגות בלתי מקובלת בקרב בעלות הברית ובני ברית. התוצאה של המעשים האלו משפיעות על התפיסה שלנו לגבי הבריתות והשותפויות שלנו".

שר החוץ הצרפתי ז'אן איב לה-דריאן (צילום: רויטרס)
שר החוץ הצרפתי ז'אן איב לה-דריאן | צילום: רויטרס

בעקבות ההחלטה של צרפת, משרד החוץ האמריקני מסר כי "צרפת היא שותפה חיונית". עוד נמסר כי התקווה של ארצות הברית היא להמשיך ולדון בנושא הזה ברמת הבכירה ביותר כבר בימים הקרובים, כולל באסיפה הכללית של האו"ם בשבוע הבא.

משרד החוץ האוסטרלי מסר בתגובה על ההחלטה: "מביעים צער על החלטתה של צרפת להחזיר את השגריר באוסטרליה. אוסטרליה מעריכה את מערכת היחסים שלה עם צרפת. אנו מצפים לשוחח שוב עם צרפת בנושאים רבים".

הסכם ביטחוני - הסיבה לכעס של צרפת

המשבר בין המדינות פרץ בעקבות הסכם ביטחוני שחתמה אוסטרליה עם ארצות הברית ובריטניה, שדרכו תשיג צוללות גרעיניות. בצרפת זעמו על האוסטרלים שפרשו מההסכם הקיים עם איתם - דבר ממנו עלולים להפסיד הצפרתים 65 מיליארד דולר.

"ההערכה היא שזו הפעם הראשונה שהצרפתים נוקטים בצעד כזה בתקופה המודרנית", אמר בכיר בצרפת לרשת CNN. ממשלת צרפת מסרה בתחילת השבוע כי היא חשה נבגדת בעקבות ההודעה של אוסטרליה על פרישה מהסכם ההגנה הקיים בהיקף של מיליארדי דולרים, והסכימה במקום זאת להשיג צוללות המונעות על ידי גרעין באמצעות הסכם חדש עם ארצות הברית ובריטניה.

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון וראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון (צילום: רויטרס)
חתמו על הסכם עם ארה"ב. רה"מ אוסטרליה מוריסון ורה"מ בריטניה ג'ונסון | צילום: רויטרס

המאמץ לספק לאוסטרליה צוללות גרעיניות הוא צעד מרכזי לקראת התמודדות של ארצות הברית עם סין. הנשיא האמריקני ג'ו ביידן פועל לבניית גיבוי בין-לאומי למדיניותו כלפי הסינים, כך נוצרה שותפות תלת-צדדית חדשה בין ארצות הברית, אוסטרליה ובריטניה, המכונה "AUKUS".

העסקה שבוטלה עם צרפת, שידוע כיצואנית נשק עולמית גדולה, צפויה להשפיע כלכלית משמעותית על מגזר הביטחון הצרפתי. בעקבות ההסכם החדש, צרפת מפסידה אסטרטגית באזור האוקיינוס ​​השקט, שם יש להם אינטרסים משמעותיים.

בהסכם שבוטלה, אוסטרליה תכננה לרכוש 12 צוללות קונבנציונאליות התקפיות מקבוצת הספינות הצרפתית Naval Group, שניצחה בהצלחה את ההצעות הגרמניות והיפניות שהתחרו בה בשנת 2016. גורם בכיר בממשל האמריקני אמר גם כי בכירים אמריקנים שוחחו עמיתיהם בצרפת על ההסכם החדש לפני ואחרי שהוכרז. "אשאיר לשותפינו האוסטרליים לתאר מדוע הם חיפשו את הטכנולוגיה החדשה הזו", הוסיף.

שר ההגנה של אוסטרליה, פיטר דוטון, אמר ביום חמישי כי ההחלטה לבחור בצוללות גרעיניות של ארצות הברית על פני צוללת הדיזל הקונבנציונלית בצרפת "מבוססת על טובת הביטחון הלאומי שלנו".