המשבר בלבנון הולך ומחריף: בעקבות סירובו של נשיא לבנון, מישל עאון, לאשר את הרכב הממשלה שהציע אמש ראש הממשלה המיועד, סעד אל-חרירי, הוא הודיע היום (חמישי) כי הוא מוותר על התפקיד. "שאלוהים יעזור ללבנון", אמר בתום הודעה קצרה שמסר עם צאתו מהפגישה עם הנשיא עאון. 

הרכבת הממשלה הוטלה על אל-חרירי באוקטובר האחרון בניסיון לחלץ את לבנון מהמשבר הפוליטי והכלכלי, שהלך והחריף מאז 2019. כעת, אחרי שכשלו ניסיונותיו להרכיב ממשלה שתהיה מקובלת גם על חיזבאללה ושותפיו הפוליטיים, לבנון נותרת עם ממשלת המעבר של חסן דיאב, שהתפטרה בחודש אוגוסט שעבר. סופו של המשבר הפוליטי אינו נראה באופק - ופרישתו של אל-חרירי אף עשויה להחריף את המשבר הכלכלי. 

משבר כלכלי בלבנון: הרחובות בוערים (צילום: רויטרס)
מהומות ברחובות ביירות בעקבות המשבר הכלכלי הקשה | צילום: רויטרס

בחודש שעבר, בשיאו של משבר כלכלי שעלול להוביל את המדינה לקריסה, החליטה הממשלה בביירות להגביל את משיכת הכסף מחשבונות הדולרים. הבנק המרכזי אמנם הבהיר כי הבנקים לא עומדים בפני פשיטת רגל, אך הציבור לא האמין. רבבות יצאו לרחובות, צמיגים הובערו במחאה ותורי ענק השתרכו בסמוך לבנקים. 

ביירות: אנשים עומדים בתור למשוך כסף (צילום: רויטרס)
לבנונים בתור למשוך כסף מכספומטים במדינה, בחודש שעבר | צילום: רויטרס

בדוח שפורסם לאחרונה, ניבא הבנק העולמי את המשך התכווצות הכלכלה הלבנונית. התמ"ג במדינה התכווץ מ-55 מיליארד דולר ב-2018, ל-33 מיליארד דולר ב-2020, וכעת צפויה עוד התכווצות, של 9.5%, במהלך 2021. "התכווצות כל כך מהירה וברוטלית מגיעה לרוב בעקבות מלחמה או קונפליקט", נכתב שם, אך זה לא מה שקרה הפעם. 

לבנון שרויה בתוך משבר פיננסי, שהולך ומחמיר בהיעדר ניהול, בהיעדר ממשלה מתפקדת ובהתנהלות מושחתת מהיסוד. חוסר התפקוד של ממשלת לבנון, מחמיר בצל האירועים שפקדו את המדינה. לפני כשנה אירע בנמל ביירות פיצוץ בקנה מידה אדיר, 207 בני אדם נהרגו ואלפים נפצעו.

מהומות בלבנון (צילום: רויטרס_)
משבר כלכלי ופוליטי חריף ומתמשך בלבנון | צילום: רויטרס_

בעקבות הפיצוץ התפטרה ממשלת לבנון, זאת בשיאו של משבר קורונה, שנוהל גם כך באופן כושל. הבנק העולמי הגדיר את המצב הפוליטי בלבנון כ"ריק מוסדי משתק", אשר מחריף את המשבר הכלכלי שהופך ל"מיתון העמוק ביותר בהיסטוריה המודרנית".