כלי נשק אמריקניים רבים שסופקו לצבא האפגני נפלו לידי הטאליבאן עם השתלטותו על המדינה מחדש – כך מעריכים היום (שבת) גורמי ביטחון לאומי בארצות הברית. לפי ההערכות, הארסנל האמריקני החדש של ארגון הטרור אינו מוגבל לנשק קל, אלא מלאי של נשק ותחמושת, כלי רכב כמו האמרים ממוגנים, וייתכן שאפילו מסוקי בלאק הוק.

גורם בקונגרס המעורה בהערכות המוקדמות של גורמי הביטחון העריך כי הטאליבאן מחזיק כיום בכ-20 מטוסי קרב מסוג A-29 בטוקאנו, והוסיף כי רק מספר קטן של כלי טיס הועברו מהבסיס בקנדהאר שנכבש על ידי הטאליבאן. "החשש הגדול ביותר שלי הוא שהנשק המתוחכם הזה יימכר ליריבינו ולשחקנים שאינם מדינתיים המתכוונים להשתמש בו נגדנו ובני בריתנו", הזהיר.

לא ברור בדיוק כמה ציוד נפל לידי הטאליבאן במהלך קריסת הצבא האפגני, וגם לא סביר שארצות הברית תקבל תשובה אמינה לשאלה, משום שכרגע כבר אין נוכחות של כוחות ביון אמריקנים ברחבי המדינה. "אין מידע מדויק על כמה נשק נשאר", הבהיר גורם רשמי.

ממשל ביידן ספג ביקורת קשה על כך שלא צפה את ההשתלטות המהירה של הטאליבאן על אפגניסטן ואת הכאוס המתחולל בשדה התעופה של קאבול, כשאלפי אנשים מנסים להימלט מהמדינה. הפינוי נותר מוקד הפעילות העיקרי של הממשל, אך גורמים בפנטגון ובמחלקת המדינה מתחילים גם הם להעריך את הנשק האמריקני שנפל לידי ארגון הטרור.

לוחם טליבאן (צילום: reuters)
נשק אנריקני רב כשלל מההפיכה. לוחם טאליבאן סמוך לקאבול | צילום: reuters

מוקדם יותר אמר בכיר בארגון כי הטאליבאן מתכנן לחשוף בשבועות הקרובים את המסגרת השלטונית החדשה לאפגניסטן. הבכיר הבהיר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "מודל הממשלה שלנו אולי לא יהיה דמוקרטי על פי הקריטריונים של המערב, אבל הוא יגן על הזכויות של כולם". עוד הוסיף כי "מומחים למדיניות משפטית, דתית ומדיניות חוץ יציג את שיטת המשטר החדשה".

גורם רשמי בארגון הטרור מסר כי הטאליבאן מתכוון לשאת באחריות למעשיו, ולחקור דיווחים על פעולות תגמול וזוועות שביצעו חברים בו. אותו גורם רשמי, שדיבר בעילום שם, הוסיף כי הם מתכננים לבנות מודל חדש לשליטה באפגניסטן בשבועות הקרובים.

שבוע חלף מאז שארגון הטרור האסלאמיסטי השתלט מחדש על המדינה שבמרכז אסיה, כאשר הבירה קאבול נכבשה מבלי שנורתה ירייה אחת. מאז חזרת הארגון לשלטון, דיווחו אפגנים בודדים וקבוצות סיוע בינלאומיות על מעשי נקמה במפגינים או בכאלו שהחזיקו בעבר בתפקידי ממשל או עבדו עם האמריקנים.

הטאליבאן (צילום: רויטרס)
"לא דמוקרטי לפי המערב". בכירי הטאליבאן בשיחות עם הממשל הקודם בשבוע שעבר | צילום: רויטרס

"שמענו על כמה מקרים של זוועות ופשעים נגד אזרחים", אישר הבכיר בטאליבאן ששוחח עם כתבי רויטרס. "אם חברי הארגון עשו את הפרות החוק והסדר האלה, הם ייבדקו". הוא הוסיף כי "אנחנו מבינים את הבהלה, המתח והחרדה. אנשים חושבים שלא ננהג כשלטון אחראי, אבל זה לא יהיה המצב".

למרות שהטאליבאן מנסה להציג פנים מתונות יותר מאז השתלטותו מחדש על המדינה, התושבים זוכרים היטב את שלטון האימים של הארגון במדינה בין השנים 1996-2001, לפני שהופלו בידי הקואליציה שהקים בזמנו צבא ארצות הברית. גורמים רשמיים לשעבר סיפרו סיפורים מחרידים על הסתתרות מהטאליבאן בימים האחרונים, בעוד חמושים מטעם הארגון עברו מדלת לדלת למטרת נקמה.

המונים בורחים בעקבות כיבוש בירת אפגניסטן על ידי הטאליבן‎
"מבינים את הבהלה והמתח". המונים מנסים לברוח מאפגניסטן לאחר חזרת הטאליבאן לשלטון

כ-12 אלף זרים ואפגנים העובדים עבור שגרירויות וקבוצות סיוע בינלאומיות פונו מאפגניסטן מאז כיבוש קאבול על ידי הטאליבאן. בנאט"ו מסרו כי "תהליך הפינוי מתנהל באיטיות משום שהוא מסוכן, ומכיוון שאיננו רוצים שום עימותים עם חברי הטאליבאן או אזרחים מחוץ לשדה התעופה". גורם בטאליבאן התייחס לנושא, והבהיר כי "המערב היה צריך להכין תוכנית נסיגה טובה יותר".

על רקע ניסיונות של מדינות המערב להעלות את קצב הפינויים מהמדינה מסר גורם רשמי בארגון כי "הטאליבאן לא חטף אף זר, למרות שחלק מהם נחקרים לפני שיורשו לעזוב את אפגניסטן". אותו גורם הוסיף כי "לוחמינו ימשיכו להפגין איפוק".

בתוך כך, יוון התקינה חומה באורך 40 ק"מ על הגבול עם טורקיה, בשל חשש לגל של מהגרים מאפגניסטן. "אנחנו לא יכולים לחכות, באופן פסיבי, להגעה האפשרית", אמר השר היווני לבטחון הפנים מיכאליס כריסוכואדיס. השר היווני אמר בביקור באזור כי "הגבולות שלנו יישארו בלתי עבירים". דבריו מגיעים לאחר שטורקיה קראה למדינות אירופה לקחת אחריות על עניין המהגרים האפגנים.