מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו הודיע הערב (שלישי) כי הוא מתפטר מתפקידו על רקע החקירה המתנהלת נגדו בחשד להטרדה ותקיפה מינית של 11 נשים. התפטרותו מגיעה לאחר שבכירים במפלגה הדמוקרטית, בהם גם הנשיא ג'ו ביידן, דרשו ממנו לסיים את תפקידו. קואומו, שנחשב עד לאחרונה כמועמד פוטנציאלי לנשיאות ארצות הברית, כיהן כמושל המדינה הרביעית בגודל האוכלוסייה מאז 2011.

קואומו פרסם את הודעת ההתפטרות אחרי שהתובעת הכללית של ניו יורק, לטיה ג'יימס, חשפה כמה מממצאי החקירה וקבעה כי דפוסי ההתנהגות של קואומו הפרו את חוקי המדינה ואת חוקי ארצות הברית. מי שתחליף אותו בתפקיד היא סגניתו קטי הוצ'ל, דמוקרטית ממערב ניו יורק, שתהיה האישה הראשונה שמכהנת בתפקיד. היא צפויה להישאר בכיסא המושל עד לדצמבר 2022.

לפי פרטי החקירה, קואומו גישש, התנשק או השמיע הערות מיניות לנשים שעבדו עמו ותחתיו בעבר, וכן לעובדות נוכחיות תחתיו. כמו כן, מהחקירה עולה כי הוא נקם באישה אחת לפחות שהאשימה אותו בתקיפה מינית. קואומו הכחיש את העבירות המיוחסות לו.

מושל ניו יורק אנדרו קואומו לאחר הודעת ההתפטרות (צילום: reuters)
גישש, התנשק או השמיע הערות מיניות לנשים שעבדו תחתיו. קואומו לאחר הודעת ההתפטרות | צילום: reuters

זוהי אינה הפעם הראשונה שבה פורש מושל מדינת ניו יורק בעקבות שערורייה. בשנת 2008 פרש אליוט שפיצר מהתפקיד, לאחר שנחשף שנהג לבלות עם זונות. קואומו הוא גם האיש החזק האחרון שמודח בעקבות עלייתה של תנועת #MeToo עד כה. ההתפטרות חסכה מקואומו הדחה אפשרית ומביכה מתפקיד המושל באמצעות הליכי הדחה של המדינה.

קואומו בן ה-63 נבחר שלוש פעמים למושל ניו יורק, כמו אביו המנוח, מריו קואומו. הוא כיהן גם כשר לפיתוח עירוני משנת 1997 עד 2001 תחת הנשיא לשעבר ביל קלינטון. למרות השערות ושמועות רבות לגבי שאיפותיו הלאומיות, קואומו מעולם לא התמודד לנשיאות. הוא שב לאור הזרקורים בשנה שעברה בתחילת מגפת הקורונה, בעת שעדכן את תושבי ניו יורק בשידור מידי יום כשניו יורק הפכה למוקד המשבר הבריאותי.

קואומו הכחיש במשך חודשים את הטענות על הטרדות מיניות - גם אחרי פרסום דו"ח החקירה. אבל מה שנשאר התמיכה הפוליטית בו התפורר אף הוא לאחר פרסום הממצאים. ביידן, חברו במשך שנים, אמר לכתבים בבית הלבן: "אני חושב שהוא צריך להתפטר".

קורונה בניו יורק (צילום: רויטרס_)
קואומו זכה לפופולריות שיא במהלך המגפה. משבר הקורונה בניו יורק | צילום: רויטרס_

דמוקרטים בולטים אחרים, כמו הסנאטור צ'אק שומר ויו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי התייצבו אף הם בקריאה למי שנחשב לאחד הכוכבים של המפלגה - להתפטר. מפרטי החקירה עלה כי קואומו ועוזריו יצרו מקום עבודה "רעיל" ו"עוין" במשרד שנוהל בבריונות, פחד והפחדה. התלונות על הטרדות מיניות עלו רק לאחר ביקורת רחבה יותר של פוליטיקאים דמוקרטים בניו יורק, שטענו כי קואומו שלט בהם באמצעות הפחדה.

נפילתו המפתיעה של קואומו מגיעה לאחר שבשנה שעברה הגיע הפוליטיקאי לרמת הפופולריות הגבוהה ביותר, ומיצב את עצמו כדמות סמכותית ואחראית. ראיונותיו בטלוויזיה עם אחיו הצעיר, מגיש CNN כריס קואומו, הפכו לשיחות היום בוושינגטון.

בתגובתו הראשונה לעדויות נגדו הגיב קואומו, אב גרוש לשלוש בנות בוגרות, בהצהרת וידאו שבה אמר "מעולם לא נגעתי באף אחד בצורה לא הולמת או הפגנתי התנהגות מינית לא הולמת". הוא הוסיף כי "זה פשוט לא מי שאני". הוא ציין כי אין בכוונתו להתפטר והזכיר במיוחד את המאבק במגפה, שהגביר את הפופולריות שלו. בסקר שפורסם יום לאחר פרסום תוצאות החקירה, הביעו 59% מתושבי ניו יורק רצות שקואומו יתפטר, לעומת 32% שאמרו כי עליו להמשיך לכהן. בקרב הדמוקרטים 52% תמכו בהתפטרותו.