החלטתה של חברת בן & ג'ריס השבוע, לאסור על מכירת מוצריה בשטחי יהודה ושומרון, אינה הפעם הראשונה שבה היא "חורגת" מתחום עיסוקה לסוגיות פוליטיות. היא ידועה מזה שנים ארוכות במחויבותה לצדק חברתי. רק לאחרונה הביעה החברה תמיכה מלאה בתנועת "Black Lives Matter", בתנועות זכויות אדם וזכויות להט"בים וכן ברפורמה למימון מערכות קמפיין בחירות.

החברה, שבסיסה בוורמונט שבארה"ב, נרכשה על ידי ענקית המזון העולמית יוניליוור בשנת 2000. למרות זאת, אופי העסקה שנחתמה מאפשר ליצרנית הגלידות להמשיך ולפעול באוטונומיה רבה יחסית לעומת חברות אחרות בתאגיד הגג הגדול. בין היתר שמרו לעצמם בהנהלת בן & ג'ריס סמכויות משפטיות, כך שדיקרטוריון החברה יוכל לקבל החלטות עצמאיות על ייעודה החברתי של החברה.

השבוע טענו בחברת בן & ג'ריס כי מכירת מוצריה בשטחים הפלסטיניים הכבושים "אינה עולה בקנה אחד עם ערכיה". הפרשה הפכה לסוגיה מדינית, ונד פרייס, דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שאומנם סירב להגיב ישירות להחלטה וכינה אותה "פעולות של חברה פרטית", חזר על התנגדות ממשל ביידן לתנועת החרם (BDS) שמבקשת לבודד את ישראל בעולם. "אנו דוחים בתוקף את תנועת ה-BDS, שמייחדת את ישראל בצורה לא הוגנת", הבהיר.

בהודעה שפרסמה השבוע החברה נמסר כי היא תמשיך לעבוד בישראל בהסדר אחר – ללא מכירות באזורי יהודה ושומרון. "מועצת המנהלים של בן & ג'ריס תצטרך לאשר הסדר אחר – ככה זה כשיש לך דירקטוריון עם נשים ואנשים ממגוון אתני שדוחפים אותך לעשות את הדבר הנכון", אמר ראש הדירקטוריון של החברה לרשת NBC.

למרות הצהרותיה השבוע, חשוב לציין כי החברה פועלת שנים ארוכות בכמה וכמה מדינות בעולם שהדמוקרטיה אינה נר לרגליהן, בלשון המעטה. בין היתר, מוכרת בן & ג'ריס את מוצריה בסינגפור, איחוד האמירויות ואפילו מלזיה – מדינה שאינה מכירה בישראל. בהונג קונג וברוסיה, מדינות נוספות שאינן דמוקרטיות, הפעילה החברה עד לא מזמן מפעלי ייצור גדולים.

>> להאזנה לכל הפודקאסטים של "אחד ביום" הקליקו כאן

כאמור, החברה מקפידה להיות מאוד פעילה מבחינה חברתית ופוליטית לאורך תקופה ארוכה. בסוף אפריל 2014 השתתפה החברה בקמפיין "Fight for the Reef" – יחד עם הקרן העולמית לטבע באוסטרליה והחברה לשימור ימי באוסטרליה, נגד מהלכי המדינה באזור שונית המחסום הגדולה. מהלכי החברה לוו בביקורת עזה מצד חברי הממשלה האוסטרלית דאז, שטענו כי היא מבקשת לזכות בפרסום על חשבונה של שונית המחסום הגדולה.

בניגוד להודעתו של אבי זינגר, זכיין בן&ג'ריס בישראל כי הוא מתנגד להודעת חברת בן & ג'ריס העולמית, הבהירה אז נציגתה האוסטרלית כי היא דווקא תומכת במאבק החברה נגד הממשלה במדינת האי הגדולה. מנהלת המותג של החברה באוסטרליה, קאלי סוויק, אמרה אז: "בן & ג'ריס מאמינה כי חפירה במימי אתר המורשת העולמי סביב אזור הפארק המפורסם תפגע בכל המערך האקולוגי בשונית". היא הבהירה כי המהלך יאיים על בריאותו ושלמותו של אחד מאוצרות הטבע האיקוניים ביותר באוסטרליה. במאי 2017 יצאה החברה למסע שתדלנות נגד ממשלה אוסטרליה, בדרישה שתתיר נישואים חד-מיניים.

אבי זינגר, מנכ"ל בן אנד ג'ריס ישראל‎ (עיבוד: רויטרס)
אבי זינגר, מנכ"ל בן אנד ג'ריס ישראל‎ | עיבוד: רויטרס

בפברואר 2016 פיתחה החברה טעם חדש בשם "הכמיהה של ברני", במסגרת תמיכת ראשיה במועמדותו של הסנטור הדמוקרטי ברני סנדרס, לקראת המרוץ לנשיאות שנערך באותה שנה, אז הפסיד להילרי קלינטון. באפריל של אותה שנה נעצרו שני מייסדי החברה, בן כהן וג'רי גרינפילד, במהלך הפגנה פרו-דמוקרטית על מדרגות גבעת הקפיטול בוושינגטון. ביוני 2018 הודיעה החברה כי היא קוראת להעניק מקלט ל-9,000 אזרחי אפגניסטן שסייעו לצבא ארה"ב בלחימתו במזרח התיכון, שעמדו בפני סכנת גירוש לשוודיה.

באוקטובר 2018 הודיעה החברה על טעם חדש ומוגבל בשם "Pecan Resist" – במסגרת מאבקי האופוזיציה בארה"ב נגד הנשיא טראמפ. בשנת 2020 הודיעו בן & ג'ריס כי הם מתכננים להצטרף לקמפיין "#StopHateForProfit", בקריאה לעצירת הפרסום בתשלום בפייסבוק ובאינסטגרם בארה"ב. החברה אמרה שהיא מבקשת מפייסבוק "לנקוט בפעולות הברורות לעצור את השימוש בפלטפורמה שלה כדי להפיץ ולהגביר את הגזענות והשנאה".