בלימה רכה – הגרסה הבריטית: ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון עומד לחשוף היום (שלישי) במסיבת עיתונאים בדאונינג 10 תוכנית להמשך המאבק בקורונה לקראת החורף הקרוב. ג'ונסון כבר הבהיר כי הוא מתנגד בנחרצות להטלת סגר נוסף וצפוי להציע דרך שבה בריטניה תלמד לחיות לצד הנגיף באמצעות הקפדה על עטיית מסכות, תו ירוק וכניסתן לתוקף של הגבלות התקהלות במידת הצורך.

שינויים אחרים יחולו על כניסתה לתוקף של תוכנית ה"רמזור" לנסיעות לחו"ל, שתכלול פחות מדינות אדומות, וכן מערך בדיקות PCR מקיף לאחר תקופת החגים בבריטניה. התוכנית של ג'ונסון נובעת מתוך ההנחה כי "המגפה רחוקה מלהסתיים", ולכן, לשיטתו, חשוב ללמוד לחיות לצד הנגיף.

"הודות למבצע החיסונים, לטיפולים החדשים ולמערך הבדיקות, אנחנו מסוגלים לחיות עם הנגיף ללא הגבלות משמעותיות על החירות שלנו", הוסיף ג'ונסון. "היום אציג תוכנית ברורה לסתיו ולחורף, כאשר הנגיף מנסה לפגוע ברווחים שהשגנו".

לונדון נפתחת - יולי 2021 (צילום: Hollie Adams, getty images)
כשלונדון נפתחה ביולי האחרון | צילום: Hollie Adams, getty images

הממשלה המקומית מכוונת כרגע לפתיחת מבצע החיסון השלישי. ועדת החיסונים של בריטניה ממליצה לתת את ה"בוסטר" לבני 50 ומעלה כעבור שישה חודשים ויותר מיום מתן המנה השנייה. במקביל, הבריטים צפויים להכניס לתוקף תקנות לשעת חירום, כעת כשהחיסון פתוח לכל מבוגר שזכאי לו. התקנות יכללו את האפשרות לסגור או להגביל את הגישה למוסדות הלימוד, לעצור אנשים מדבקים ולהגביל אירועים והתקהלויות. כתוצאה מכך, קראו הדמוקרטים הליברליים לראש הממשלה להבטיח כי בתי הספר לא ייסגרו שוב כחלק מתוכנית החורף, לאחר הכאוס בשנה האחרונה שבה התלמידים הפסידו ימי לימוד רבים.

בתוך כך, מחקר שערך המשרד לסטטיסטיקה לאומית בממלכה חושף כי 1.2% בלבד ממקרי המוות בבריטניה בשל הידבקות בקורונה הם של אנשים שהתחסנו.

הקורונה בבריטניה: צעירים חוזרים לפאבים (צילום: רויטרס_)
בריטניה. הממשלה תשמור על המדינה פתוחה לצד אכיפת מסכות ותו ירוק | צילום: רויטרס_

הנתונים חושפים כי מתוך 51,281 מקרי המוות שהתרחשו במדינה בטווח בין ינואר ועד יולי 2021 – מתו 38,964 אנשים שלא התחסנו. מתוך כלל המתים היו 458 מחוסנים (0.9%) שמתו לפחות 21 יום לאחר קבלת מנת החיסון השנייה. עוד מתגלה כי 256 מהמתים (0.5%) היו אנשים שחוסנו במלואם ועברו בדיקת PCR חיובית ראשונה לפחות שבועיים לאחר קבלת המנה השנייה.

כידוע, בשלב זה שום חיסון לא מספק הגנה מלאה נגד הנגיף. אולם בדומה למדיניות בישראל, גם מערכת הבריאות בבריטניה מדגישה כי שתי מנות חיסון מספקות הגנה רבה יותר בהשוואה לאנשים שקיבלו חיסון אחד או שלא התחסנו כלל.

במשרד הבריטי לסטטיסטיקה מתארים את מקרי המוות של אנשים מחוסנים כ"אירוע נדיר". לפי הנתונים, יותר מ-75% מהם התרחשו בקרב אנשים שהיו פגיעים מבחינה קלינית בשיעור מעט גבוה יותר ממקרים אחרים של מוות מקורונה או מקרים שכלל לא קשורים לנגיף. כמו כן, כ-61% מהמתים היו גברים.

המומחים מבהירים כי המחקר, שכיסה את התקופה שבין תחילת ינואר ועד תחילת יולי 2021, נערך בזמן שממוצע מקרי המוות היומיים בבריטניה נע בין שישה ליותר מ-1,200 מתים. בשל התפשטות הנגיף, המגמות הלכו וגדלו לקראת סוף תקופת המחקר ומקרי המוות עמדו על כ-25 מתים ביום. ד"ר דאנקן רוברטסון, מנתח נתוני קורונה מאוניברסיטת לאובורו שבממלכה, הבהיר כי ככל שחלקם של המחוסנים באוכלוסייה עולה - כך נותרים פחות בקטגוריה הלא מחוסנת. "אם כולם היו מחוסנים, 100% ממקרי המוות היו של אנשים מחוסנים ולהפך – בדיוק כמו לפני הפצת החיסונים, היו אפס מקרי מוות של מחוסנים".