אמריקנים שחוסנו פעמיים נגד קורונה לא זקוקים כרגע למנת חיזוק של החיסון - כך נמסר ממחלקת הבריאות של ארה"ב לאחר פגישה עם נציגי חברת פייזר אתמול (שני). חברת התרופות הכריזה בשבוע שעבר כי היא מתכוונת לקדם אישור של החיסון הנוסף, אולם בארה"ב מחכים לנתונים נוספים שייאספו, בין היתר גם בישראל, שהחליטה אתמול לאפשר למדוכאי חיסון להתחסן בפעם השלישית.

"הייתה פגישה מעניינת, הם הראו לנו את הנתונים שלהם, אבל לא התקבלה שום החלטה", אמר ד"ר אנתוני פאוצ'י. "זה רק חלק אחד מפאזל גדול וזה רק צד אחד של הנתונים".  ד"ר קרלוס דל ריו, מומחה אמריקני למחלות זיהומיות, אמר כי המהלך של ישראל יסייע לענות על חלק מהשאלות, אולם הוא לא מסכים עם הצעד. "זה מוקדם מדי בשביל זה", טען בשיחה עם הניו יורק טיימס.    

החלטת ארה"ב מגיעה לאחר שאתמול אמרה המדענית הראשית של ארגון הבריאות העולמי, סומיה סוומינאתאן, כי היא לא מכירה נתונים המצביעים על כך שהחיסון השלישי נחוץ. היא אמרה כי ייתכן שבעתיד יהיה צורך בזריקת חיזוק שכזו, אבל כרגע אין ראיות מדעיות התומכות בכך. ועדיין, בישראל החלו אתמול לחסן במנה שלישית מחוסנים מדוכאי חיסון. מנכ"ל משרד הבריאות המיועד נחמן אש: "אין עדיין החלטה לגבי מנה שלישית למחוסנים שהם לא מדוכאי חיסון".

סיקור N12 על חיסוני הקורונה:

סוומינאתאן הבהירה כי מתן מנה שלישית "צריך להיות מבוסס על המדע והנתונים ולא על חברות בודדות שמצהירות כי יש לתת את החיסונים במינון מוגבר". מנכ"ל הארגון טדרוס אדהנום גריבריסוס הוסיף: "זן הדלתא מתפרץ בקצב מהיר, ומביא לשיא חדש של מקרי מוות". עוד ציין טדרוס כי גרסת הדלתא המדבקת שהתגלתה לראשונה בהודו - נמצאת כיום כבר ב-104 מדינות.

"גם פייזר וגם הממשל האמריקני מעוניינים לנצח את את הנגיף, ואנחנו מסכימים כי מה שיכתיב את הצעדים הנחוצים הוא הנתונים המדעיים", אמרה דוברת פייזר שרון קסטיליו.

ארגון הבריאות העולמי (צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images)
צילום: Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images

מטעם ארגון הבריאות העולמי נמסר כי לא ראוי שמדינות יזמינו זריקות חיזוק לאוכלוסיות המחוסנות שלהן כשמדינות אחרות אזרחים לא קיבלו כלל חיסונים. "הפער העולמי באספקת החיסונים נגד קורונה הוא מאוד לא אחיד ולא שוויוני", אמר טדרוס. "יש מדינות ואזורים שמזמינים מיליוני מנות חיזוק, לפני שמדינות אחרות קיבלו מספיק אספקה לחסן את עובדי הבריאות והאוכלוסיות שבסיכון".

קורונה בהודו (צילום: AP)
הקורונה בהודו | צילום: AP

בדבריו ציין את יצרניות החיסונים פייזר ומודרנה, שמתכוונות לספק זריקות חיזוק למדינות שחלק גדול מהאוכלוסייה שלהן כבר מחוסנת. מנכ"ל הארגון הוסיף כי על החברות להפנות את מנות החיסון במקום זאת לתוכנית חלוקת החיסונים למדינות העניות (COVAX). התוכנית צפויה לספק כ-1.4 מיליארד מנות חיסון במהלך חצי השנה הקרובה.

מתחם חיסונים כללית (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
קופות החולים קיבלו אישור לחסן חיסון שלישי מדוכאי חיסון מחוסנים | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

"אנחנו נביט לאחור בכעס ובבושה אם מדינות ישתמשו במינונים יקרים של זריקות חיזוק, בתקופה שבה אנשים בסיכון עדיין מתים במקומות אחרים ללא חיסונים", אמר מייק ריאן, ראש תוכנית החירום של ארגון הבריאות העולמי.

קופות החולים החלו לחסן מדוכאי חיסון במנה שלישית

אתמול דווח כי משרד הבריאות הודיע לקופות החולים שניתן לחסן מדוכאי חיסון במנה שלישית, וכמה מתחסנים הספיקו להגיע כבר אתמול לקופות לקבל מנה שלישית. המשרד המליץ כי מרווח הזמן בין המנה השנייה לשלישית יהיה 8 שבועות. מרווח המינימום עומד על 4 שבועות.

במסמך של המשרד נכתב כי אין גבול עליון למתן המנה השלישית לאחר מנה השנייה. עוד נכתב במסמך כי מומלץ לבצע בדיקה סרולוגית לפחות 14 יום לאחר מתן מנת החיסון השנייה ולפני מתן המנה השלישית - אולם אין צורך להמתין לתוצאות הבדיקה כדי לקבל את המנה השלישית. מנכ"ל משרד הבריאות המיועד פרופסור נחמן אש אמר אמש במסיבת עיתונאים כי לפי שעה "אין עדיין החלטה לגבי מנה שלישית למחוסנים שהם לא מדוכאי חיסון" וכי העניין נבחן. 

במסיבת העיתונאים המנכ"ל המיועד הודה בתקלה שעיוותה את נתוני הקורונה. "החל ממחר יהיה שינוי בבדיקות ה-PCR, מבדיקה שעשינו נמצא פער במספר הבדיקות שמבוצעות מדי יום", אמר. "הפער התחיל עם החלפת הגורם הדוגם בנתב"ג על רקע העברת הנתונים שנעשות באיגום בנתב"ג נמצא שהבדיקות השליליות נספרות פעמיים. לכן יש לנו מספר מעוות של בדיקות יתר שדווח בתקופה האחרונה. איתרנו את מקור התקלה ופעלנו כדי לתקן אותה. החל ממחר התיקון הזה הופיע".

נחמן אש (צילום: חדשות 12)
מנכ"ל משרד הבריאות המיועד נחמן אש | צילום: חדשות 12

אתמול בבוקר פרסם משרד הבריאות את תמונת המצב היומית של התחלואה בישראל. לפי המשרד, מקדם ההדבקה נמצא בירידה ועומד על 1.3. מספר החולים קשה עלה מאתמול והוא עומד כעת על 47, ו-423 מאומתים חדשים אובחנו מתוך 59,108 בדיקות. שיעור בדיקות חיוביות עומד על 0.8%.