ארגון הטליבאן כבש היום (שישי) את קנדהאר, העיר השנייה בגודלה באפגניסטן. קנדהאר היא ביתו הרוחני של הארגון האסלאמי הקיצוני, ששולט היום בשני שלישים מאפגניסטן, ומקים ראש חץ לכיוון כיבוש הבירה קאבול, אחרי שהצליח כבר להשתלט על כמה מהדרכים העיקריות וערים מרכזיות בכביש הראשי המוביל אליה. שלשום נפלה העיר גזני, 90 קילומטרים דרומית לבירה, בין קאבול לקנדהאר. בנוסף, העיר השלישית בגודלה באפגניסטן, הראט, על סף נפילה לידי הטליבאן על רקע קרבות קשים באזור.

על רקע ההתקדמות המהירה של הטליבאן לכיוון קאבול, ארצות הברית ובריטניה הודיעו אמש על שליחת כוחות לאפגניסטן לתקופה קצובה, על מנת לאבטח את פינוי אנשיהן מהבירה. בעוד פחות מחודש אחרון החיילים מהכוח הבינלאומי בראשות ארה"ב אמור לצאת מהמדינה אחרי 20 שנה. לקראת עזיבת הכוחות המערביים, מאז חודש מאי הטליבאן משתלט על ערים ומחוזות מרכזיים במדינה. 

מהפנטגון נמסר כי בכוונת ארה"ב לשלוח 3,000 חיילים כדי לסייע וצבא בריטניה הודיע כי ישלח 600 חיילים כי לאבטח את אנשי השגרירויות של שתי המדינות בקאבול. דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, אמר כי הפריסה הראשונה תתרחש עד ליום שבת בערב.

במקביל דווח על כוונה לצמצם באופן משמעותי את כוח האדם בשגרירות ארה"ב בקאבול, והיערכות למצב שיצריך את פינוי כלל הדיפלומטים. מוקדם יותר קרא משרד החוץ האמריקני לאזרחי ארה"ב השוהים באפגניסטן לעזוב.

משפחות שתפסו מחסה לאחר שוגרשו מביתם בקאבול (צילום: reuters)
משפחות שתפסו מחסה לאחר שוגרשו מביתם בפארק לאומי בקאבול | צילום: reuters

בהראט עדיין נערכים קרבות כבדים ברחובות, מבית לבית. הארגון האסלאמי הקיצוני שמבקש להחזיר את חוקי השריעה הנוקשים, משאיר אחריו עשן ולהבות. סוכנות רויטרס מדווחת שניתן לשמוע בעיר את לוחמי הטליבאן קוראים לאנשים בשכונות להניף את דגל הארגון. השליטה על הראט, בנוסף לקרב על קנדהאר, הם מהניצחונות המשמעותיים ביותר של הארגון האסלאמי מאז החל לחתוך את המפה האפגנית בחודש מאי.

זירת מכונית תופת בקבול (צילום: reuters)
זירת מכונית תופת בקבול | צילום: reuters

ההתקדמות המהירה מעוררת שאלות לגבי הזמן שהממשלה האפגנית תצליח לשמור על השליטה ברסיסי המדינה והחשש הוא שבסופו של דבר הממשלה תיאלץ לסגת כדי להגן על הבירה. אלפי אנשים שנעקרו מבתיהם בעקבות הלחימה ברחבי המדינה נמלטו לקאבול ומתגוררים בשדות פתוחים ובפארקים. הם ממלאים את הדרכים לעיר אחרי שבירת המחוז העשירית נפלה בידי הטליבאן בתוך מספר ימים.

דארי, עקורה שהגיע לקאבול, מספרת על הזוועות: "הם גירשו אותנו מהבית באיומי רובה, הם הרגו את הבנים שלי, אנסו והתחתנו עם כלותיהם, הם לקחו כמה נשים מכל בית והתחתנו איתן בכוח. אנחנו נאלצנו לברוח". עקור נוסף ששמו לא פורסם אמר לסוכנות הידיעות: "אם זו לא אכזריות אני לא יודע מה כן, הייתה לי חנות קטנה, לא יותר, מה יש לי עכשיו? אין לי כלום בחיי".

משפחות שתפסו מחסה לאחר שוגרשו מביתם בקאבול (צילום: reuters)
משפחות שתפסו מחסה לאחר שוגרשו מביתם בפארק לאומי בקאבול | צילום: reuters

גורם במודיעין האמריקני אמר שהטליבאן יכול לבודד את קאבול תוך 30 יום ולהשתלט עליה בתוך 90 יום, כלומר - להשלים את הכיבוש של המדינה. המהירות והאלימות שמלווה את מתקפת הטליבאן עוררה זעם של אפגנים רבים על החלטת נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למשןך את הכוחות ולהשאיר את הממשל האפגני הכושל להילחם לבד. 

אל ג'זירה דיווחה שגורם ממשלתי הציע לטליבאן להתחלק בשלטון, כדי לעצור את האלימות, אך דובר הארגון, זביחוללה מוג'אהיד, אמר כי הוא אינו מודע להצעה ופוסל כל שיתוף בכוח ."לא נקבל הצעה כזאת, אנו לא רוצים להיות שותפים לממשלה בקאבול", אמר. "אנחנו לא נשארים ולא עובדים איתם גם לא יום אחד".

לוחמי טליבאן בעיר גזני (צילום: reuters)
לוחמי טליבאן בעיר גזני | צילום: reuters

ג'וזף בורל, ראש מדיניות החוץ באחוד האירופי, הגיב גם הוא על המצב המסלים באפגניסטן ואמר כי "אנו מעודדים את ממשלת אפגניסטן ליישב את חילוקי הדעות הפוליטיים ולנהל משא ומתן עם הטליבאן מעמדה של לכידות". הוא הוסיף וציין כי הסכם שיושג בדרכי שלום ויכבד את הזכויות הבסיסיות של כל אזרחי אפגניסטן, כולל נשים, צעירים ומיעוטים - הוא המפתח להמשך תמיכתו של האיחוד האירופי בממשלה שם".

בורל קרא לטליבאן לשוב באופן מיידי לשולחן המשא ומתן ולהגיע להפסקת אש כוללת. "המתקפות המתמשכות הללו מביאות לסבל רב עבור האזרחים האפגנים, מעלות את מספר העקורים במדינה, ואת מספרם של מי שבורחים מהמדינה בחיפוש אחר ביטחון", הוסיף. עוד ציין כי הטליבאן מסתכן באי-הכרה, בידוד והיעדר תמיכה בינלאומית - אם יתפוס את השלטון בכוח ויקים מחדש אמירות אסלאמית".