"העתיד שייך לאמריקה": נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הלילה (בין רביעי לחמישי) את נאומו הראשון בקונגרס לרגל סיום 100 הימים הראשונים שלו כנשיא. ביידן נאם במשך שעה וחמש דקות ושלח מסר של תקווה ואופטימיות: "באתי לדבר על משבר והזדמנות. על לבנות את האומה הזו מחדש. אחרי מאה ימים אני יכול לדווח לכם, אמריקה חזרה למסלול. אמריקה שוב בתנועה!".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"ירשתי אומה במשבר"

ביידן פתח את דבריו בפנייה לשתי המנהיגות שעומדות מאחריו בזמן הנאום: "תודה לכן גבירתי סגנית הנשיאה וגבירתי היושבת ראש. אף נשיא מעולם לא אמר את המילים האלו, והגיע הזמן!". בהמשך התייחס ביידן לאירן וצפון קוריאה: "תוכנית הגרעין של המדינות האלו מהוות איום רציני לביטחון של ארצות הברית והעולם. נעבוד בצמוד עם בעלות הברית שלנו כדי לטפל באיומים באמצעות דיפלומטיה והרתעה".

ג'ו ביידן, ארצות הברית, ארה"ב (צילום: AP)
"אחרי מאה ימים אני יכול לדווח לכם, אמריקה חזרה למסלול" | צילום: AP

בנאומו ביידן הדגיש את המסר "אמריקה שוב בתנועה", ואת הצורך להתגבר על משבר הקורונה ועל השבר באומה האמריקנית: "100 יום מאז שנשבעתי לתפקיד - הרמתי את ידי מהתנ"ך המשפחתי שלנו - וירשתי אומה במשבר. המגפה הנוראה ביותר במאה שנה. המשבר הכלכלי הקשה ביותר מאז השפל הגדול. המתקפה הקשה ביותר על הדמוקרטיה שלנו מאז מלחמת האזרחים". לאחר מכן התגאה בקצב ההתחסנות בארה"ב, ואמר שמבצע החיסונים הוא "אחד המבצעיים הלוגיסטיים המרשימים ביותר בהיסטוריה של האומה שלנו".

ביידן הדגיש כי המשבר הוא הסיבה שהציג את תוכנית העבודות והתשתיות שלו, שהיא הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. "יש לנו הזדמנות של פעם בדור", אמר ביידן. "וול סטריט לא בנתה את המדינה הזו, מעמד הביניים בנה את המדינה הזו. ואיגודי עובדים הם שבנו את מעמד הביניים". הנשיא קרא לקונגרס להעביר את החוק להגנה על התאגדויות עובדים והעלאת שכר המינימום בארצות הברית ל-15 דולר".

ג'ו ביידן נואם על תוכניתו למאבק בקורונה (צילום: reuters)
ביידן והאריס. "אמריקה שוב בתנועה!" | צילום: reuters

"מעולם לא הייתי אופטימי יותר לגבי אמריקה"

את נאומו סיים הנשיא עם מסר תקיף בזכות הדמוקרטיה, ובביטחונו בחוסנה ובעתידה של הדמוקרטיה והאומה האמריקנית. "עלינו להוכיח לאוטוקרטים שהם טועים, שהדמוקרטיה עובדת. שהממשלה יכולה לדאוג לאזרחים. הם לא ינצחו, אמריקה תנצח. העתיד שייך לאמריקה. אני עומד כאן בשעה קריטית בחיי האומה שלנו ואומר לכם בביטחון מוחלט: מעולם לא הייתי אופטימי יותר לגבי אמריקה".

האירוע יתקיים בנוכחות מצומצמת בשל מגבלות הקורונה. רק שני חברי קבינט נכחו ולכן לא הוגדר שורד יעודי - חבר קבינט שאינו משתתף בנאום המסורתי ואינו נמצא בגבעת הקפיטול למקרה שיתרחש אסון. מאחורי הנשיא ישבו בפעם הראשונה שתי נשים: סגנית הנשיא קמאלה האריס ויושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי.

הסנאטור הרפובליקני טים סקוט, שיינאם לאחר ביידן בקונגרס מסר: "העתיד הטוב ביותר שלנו לא יבוא מתוכניות וושינגטון או מחלומות סוציאליסטים. זה יבוא מכם - העם האמריקני". סקוט הוא סנאטור אפרו-אמריקני שנחשב כוכב עולה במפלגתו. סקוט בן ה-55 צפוי לציין בנאומו גם את הישגיו של הנשיא לשעבר טראמפ. אחריו, באופן חריג, יעלה לנאום נציג הפרוגרסיביים במפלגה הדמוקרטית, נציג בית הנבחרים ג'מאל באומן.

טראמפ וביידן (עיבוד: N12, שי פרנקו)
ביידן השקיע מאמצים רבים בתחילת כהונתו בביטול מדיניות טראמפ | עיבוד: N12, שי פרנקו

במהלך שלושת החודשים הראשונים שלו בחדר הסגלגל, ביידן התמקד בעיקר בטיפול במגפת הקורונה ובשינוי המדיניות שממשל טראמפ הוריש לו – וחתם על יותר מ-60 צווים נשיאותיים. מספר גבוה בהרבה מזה של שלושת קודמיו בתפקיד בפרק זמן דומה. 

24 מהצווים הנשיאותיים שעליהם חתם ביידן הם ביטול או היפוך של מדיניות ממשל טראמפ. ביידן הפך את מדיניות קודמו בתפקיד בתחומים רבים, כולל הגירה, הגבלת כניסה ממדיניות מוסלמיות, חובת עטיית מסכות, תגבור אספקת החיסונים, זכויות להט"ב והפרטת בתי כלא.

מאז השבעתו ב-20 בינואר, ביידן חתם על הקצאת 1.9 טריליון דולר לטיפול בקורונה והשקיע את מירב מרצו בטיפול במשבר הבריאותי החמור בארצות הברית. מאמציו נשאו פרי, כאשר תחת ממשלו נחצה רף ה-200 מיליון מחוסנים לקורונה והזכאות לחיסון נפתחה לציבור הרחב לפני סיום 100 ימיו הראשונים בתפקיד.

בנוסף לטיפול במשבר הבריאותי, סיפק ביידן הישגים מוקדמים בטיפול במשבר הכלכלי-חברתי. האבטלה בארצות הברית בצניחה, ומספר המובטלים ירד למקום הנמוך ביותר שבו היה מאז פרוץ המגפה.

ננסי פלוסי, 2020 (צילום: Liz Lynch/Getty Images)
יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי | צילום: Liz Lynch/Getty Images

לצד ההצלחות, ספג ביידן ביקורת על מדיניות ההגירה שלו ועל כך שהשאיר את מכסת המהגרים שקבע טראמפ. בעקבות הביקורת זגזג ביידן והודיע כי יעלה את המכסה עד אמצע מאי. כמו כן לא הצליח ביידן לגייס את התמיכה הדו מפלגתית שבה ייחל, כאשר אף חבר סנאט רפובליקאי לא תמך בהצעת חוק הקורונה שהעביר.