בשעה שמדינות במזרח הרחוק מהדקות את הגבלות התנועה פעם נוספת מחשש להתפרצות של וריאנט דלתא, בסינגפור הוצע חזון חדש לקראת חזרה לשגרה. רשת CNN מדווחת הבוקר (רביעי) כי מפת הדרכים שגובשה על ידי שלושה חברים בצוות הקורונה המיוחד במדינה, תביא לביטול הסגרים ולהפסקת המעקב אחר שרשראות ההדבקה, ותאפשר חזרה למציאות נטולת בידודים, מלאה בהתקהלויות גדולות וללא ספירת מקרים מאומתים ברמה היומית.

ההצעה יוצאת מנקודת הנחה שמה שכונה מודל "אפס ההדבקה", שהונהג בכמה מדינות ביניהן הונג קונג, אשר הצליחה להימנע עד כה מהתפרצויות המוניות, יהיה כמעט בלתי אפשרי ליישום עם התפשטותן של גרסאות חדשות וכי זה אינו בר קיימא לטווח הארוך. במקום זאת, טוענים ההוגים כי ניתן לחיות לצד הקורונה.

"החדשות הרעות הן שהקורונה עלולה שלא להיעלם לעולם. החדשות הטובות הן שניתן לחיות בצורה נורמלית יחד איתה", אמרו שר המסחר של סינגפור גאן קים יונג, שר הכלכלה לורנס וונג ושר הבריאות אונג י-קונג. "נוכל להפוך את המשבר הפנדמי לדבר פחות מאיים, כמו שפעת או מחלות יד, רגל ופה, אבעבועות רוח, ולהמשיך הלאה עם חיינו".

אישה בסופר בסינגפור (צילום: AP)
צילום: AP

המפתח לגישה הוא אחוז התחסנות גבוה. סינגפור מנהלת בימים אלה מבצע חיסונים אינטנסיבי ומתכננת לחסן כשני שלישים מאוכלוסייתה עד לתחילת יולי, ואת הציבור כולו עד 9 באוגוסט. "החיסונים יעילים עד מאוד בהפחתת הסיכון למחלה קשה, כמו גם במניעת העברת הנגיף מאדם לאדם", אמרו השרים. "גם אם נדבקת - החיסונים יסייעו במניעת הופעתם של תסמיני קורונה חמורים".

ככל שיותר ויותר אנשים מתחסנים, בסינגפור מציעים לשנות גם את שיטת המעקב אחר מקרי ההדבקה. בהשראת הדרך שבה עוקבים אחר הידבקות בשפעת בקהילה, סינגפור תעקוב אחר מי שיידבק ויחלה באופן קשה בלבד או על מספר המאושפזים במחלקות לטיפול נמרץ. אנשים שנדבקו יורשו להתאושש בביתם. לדברי השרים, ההתחסנות הנרחבת תצמצם את החשש מפני קריסת מערכת הבריאות.

השרים צופים כי אל מול וריאנטים חדשים ומידבקים יותר יהיה צורך בחיזוק החיסונים בעתיד ומציעים "תוכנית חיסונים רב-שנתית" שתסייע לנצח את המגפה. אמנם עדיין יהיה צורך בבדיקות ובמעקב, אך הם מציעים לערוך בדיקות רק בתרחישים מסוימים כמו לקראת אירועים חברתיים גדולים או כשחוזרים חזרה מחו"ל, ולא לעקוב ולבודד אנשי קשר קרובים. כדי לעשות זאת קוראים השרים לפיתוח שיטות בדיקה קצרות משיטת ה-PCR, למשל בשיטת ה"ינשוף", בדומה לבדיקה לגילוי אלכוהול בדם, אשר תיקח בין דקה או שתיים להחזרת תשובה.

ירידה חולי קורונה בעולם (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

כמו כן, מאמינים השרים כי עם הזמן יתפתחו טיפולים להתמודדות טובה יותר מול הנגיף. כבר עכשיו, השרים מצביעים על שיטות טיפוליות אפקטיביות להתמודדות עם מחלה קשה המאפשרות החלמה מהירה ומפחיתות את מקרי התחלואה הקשים ואת ההידרדרות לכדי תמותה. הם גם טוענים שאנשים יהיו נחושים לקחת "אחריות חברתית", כמו שמירה על היגיינה והתרחקות מהתקהלויות בשעה שאינם מרגישים טוב, כדי לצמצם את הסיכויים להדבקה בקהילה.

"בעזרת חיסונים, בדיקות, טיפול מתאים ואחריות חברתית, ייתכן שבעתיד הקרוב, אם מישהו יחלה בקורונה, התגובה שלנו תהיה שונה מאוד מזו שננקטת כעת", אמרו השרים.

סינגפור היא סיפור הצלחה של התמודדות עם הקורונה: הודות למדיניות גבולות נוקשית, ניהול קפדני של סגרים, מעקב מוצלח אחר שרשראות ההדבקה, הטלת חוקים נגד התקהלויות והנהגת חובת עטיית מסכות, הצליחה המדינה הקטנה להשתלט על הנגיף. לפי נתוני אוניברסיטת ג'ון הופקינס, המדינה בת 5.7 מיליון התושבים שמרה בחודש האחרון על ממוצע הידבקויות של 18 אנשים ביממה, ומאז התפרצות הנגיף בשטחה מתו כתוצאה ממנו רק 36 בני אדם.