הפסקת האש בין ישראל וחמאס נכנסה הלילה (שישי) לתוקף לאחר כשבוע וחצי של לחימה. ברחבי העולם בירכו על כך, ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הצהרה מיוחדת שבה שיבח את נתניהו על המהלך. הוא הבטיח כי יתמוך בחידוש מלאי הטילים של מערכת כיפת ברזל, והדגיש כי "ארצות הברית תומכת בזכותה של מדינת ישראל להגן על עצמה". 

"שוחחתי עם ראש הממשלה ועם עבאס שש פעמים במסגרת המאמצים הדיפלומטיים שלנו", אמר הנשיא. בהמשך הוא בירך את הצדדים על ההחלטה לסכם על הפסקת אש והודה לצוות שהוביל את המשא ומתן, לנשיא מצרים א-סיסי ולמדינות נוספות שפעלו להרגעת הרוחות. עוד הדגיש ביידן כי "יש לסיים את האלימות שגבתה את חייהם של רבים, לרבות ילדים".

בנימין נתניהו, ג'ו ביידן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
צילום: רויטרס, רויטרס_

גם אתמול שוחח נשיא ארה"ב ביידן עם ראש הממשלה נתניהו והדגיש כי הוא "מצפה לרגיעה משמעותית". גורמים מדיניים אמרו ל-N12 כי השיחה בין המנהיגים הייתה מכבדת והתנהלה כ"בין ידידים". עוד הם הוסיפו כי "ברור לכל שהמבצע לא נמצא בחלקו הראשון או בחלקו האמצעי".

"צריך לסיים את האלימות שגבתה את חייהם של רבים - מבוגרים וילדים"

מתוך הצהרתו של נשיא ארה"ב ביידן

הבית הלבן הודיע כי השניים דנו על ההסלמה ברצועה ועל התקדמותה של ישראל בפגיעת יכולות החמאס וגורמי טרור אחרים, וכן התייחסו למאמצים הדיפלומטיים המתמשכים של מדינות האזור ושל ארה"ב. ביידן אמר לנתניהו במהלך השיחה כי הוא מצפה לראות כבר באותו היום ירידה משמעותית בהסלמה שתאפשר הפסקת אש.

כמה שעות לאחר הצהרתו של ביידן, שר החוץ בממשלו אנתוני בלינקן, שוחח עם שר החוץ גבי אשכנזי ובירך על כך שישראל והפלסטינים הסכימו על הפסקת אש. עוד ציין בלינקן כי הוא יגיע בקרוב לאזור "כדי לערוך פגישות בישראל ולקיים עבודה משותפת לטובת בניית עתיד טוב יותר לישראלים ולפלסטינים".

במהלך שיחתם, נכתב כי שני המנהיגים הביעו הערכה כלפי מאמצי התיווך המצרי, ובלינקן אף הוסיף כי הוא ימשיך להישאר בקשר הדוק עם עמיתו המצרי ועם בעלי עניין אזוריים אחרים. שגרירת ארה"ב לאו"ם, לינדה תומאס-גרינפילד, הדגישה ש"המיקוד צריך לעבור לעשיית צעדים ממשיים לשלום. בנוסף, יש לעבוד יחד כדי לטפל במשבר ההומניטרי הדחוף בעזה". 

מלבד האמריקנים, שדחפו להפסקת אש וניסו לקדם אותה בימים האחרונים, גם המצרים היו פעילים מאוד במגעים בין ישראל וחמאס. הנשיא א-סיסי סיפר על שיחת הטלפון שקיבל מביידן ובה הם סיכמו על "חזון שירגיע את העימות הנוכחי בין ישראל ועזה, ועוסק בניהול הסכסוך באמצעים דיפלומטיים".

אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם, צייץ בחשבון הטוויטר שלו ש"כל הצדדים מוכרחים לשמור על הפסקת האש. למנהיגים הישראלים והפלסטינים יש אחריות לפתוח בדיאלוג רציני כדי לטפל בבעיות השורש של הסכסוך".

שר החוץ של בריטניה, דומיניק ראב, קיבל בברכה את החדשות על הפסקת האש ואמר: "כל הצדדים חייבים לעבוד כדי לשמור על הפסקת האש ולהביא לסיום את מעגל האלימות ואובדן חיי האדם. בריטניה תמשיך לתמוך במאמצי השלום".