אובדן שליטה: הודו מתמודדת בשבועות האחרונים עם גל הקורונה הקשה בעולם, ומאות אלפי נדבקים המאובחנים במדינה בכל יום. אתמול (שלישי) מתו 3,286 אנשים מהנגיף, ובכך נחצה הקו של 200 אלף קורבנות מפרוץ המגפה. אם זה לא מספיק, ביממה האחרונה נשבר שיא נוסף בכמות המאומתים היומית: 362,902 הודים אובחנו כחולים בקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

תת-היבשת חווה התפרצות קשה ביותר של הנגיף, דווקא לאחר הקלה מסוימת בפברואר. להמחשה, בתוך שבוע התגלו במדינה 2 מיליון מקרי הדבקה, ונראה כי מערכת הבריאות איבדה שליטה על המתרחש. ארה"ב, ברזיל ומקסיקו עדיין מקדימות את הודו בכמות המתים, אך המשברים שם לא דחופים וקשים כמו בהודו.

אחת הסיבות לגל התחלואה החריג היא הווריאנט שהתגלה לראשונה במדינה ומטריד מדינות רבות בעולם, בשל החשש שהוא עלול להיות עמיד בפני החיסונים הקיימים. בשל רמת התחלואה החריפה, בתי חולים רבים בהודו דיווחו על מחסור במיטות, בתרופות ובחמצן.

בתגובה, בית המשפט העליון בניו דלהי הורה בשבוע שעבר לממשלה להפנות חמצן משימוש תעשייתי לבתי החולים כדי להציל חיי אדם: "תשאלו, תתחננו או אפילו תגנבו, זה מצב חירום לאומי". ישראלי שנמצא כעת בהודו אישר את הדברים וסיפר על המצב הקשה: "אני מכיר אישה מקומית שחלתה והגיעה למצב בעייתי, וניסו להביא אותה לבתי חולים, אבל לאף אחד לא היה מקום לקלוט אותה. הביאו לה בלון חמצן הביתה ומתי שהבלון נגמר היא מתה בבית".

ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הרפואי הראשי של הבית הלבן, אמר לגרדיאן הבריטי כי מדינות העולם לא התאחדו בכדי לספק מענה גלובלי הולם שימנע את התפרצות הקורונה "הטרגית" בהודו. לדבריו, המדינות העשירות נכשלו במתן גישה שוויונית לבריאות סביב העולם, וכי המצב בהודו מדגיש את אי השוויון העולמי. "כדי לטפל במשבר עולמי צריכה להיות תגובה עולמית. לצערי, זה לא קרה עד כה. המדינות העשירות יותר חייבות להתייחס לכך", אמר ד"ר פאוצי.

בתוך כך, משלוח חירום של מאות מסנני אוויר מקורונה נשלח מישראל להודו בעקבות גל התחלואה שפוקד את המדינה, לצורך הצבתם באזורי מגורים בדלהי וסביבתה. המסננים שפותחו בישראל על ידי הסטרטאפ Aura נבדקו במחקר שנערך בבית החולים שיבא, שגילה שהם עוצרים 99.97% מכמות הנגיפים שבחלל האוויר.

משלוח של מסנני אוויר להודו מטעם חברת Aura (צילום: Aura)
המשלוח של מסנני האוויר להודו | צילום: Aura

המסננים מעבירים את אוויר החדר דרך סדרה של שלבים, כולל עיקור רכיבים חיים וחיטוי אולטרה סגול, כשבסיום התהליך פוחת מספר החיידקים והנגיפים שהיו באויר ל-0.03% ממספרם המקורי. כתוצאה מכך, גם אם חולה קורונה נמצא בחלל סגור, העומס הנגיפי שהוא מייצר סביבו פוחת עד לרמה שמורידה דרמטית את הסיכון לאנשים אחרים.