היחסים המתוחים גם כך בין ארה"ב והמערב לבין רוסיה קיבלו אתמול (שישי) תפנית נוספת, בעקבות שורת התבטאויות תקיפות שעסקו במצב הביטחוני המידרדר בחצי האי קרים ובשטחים שסיפחה רוסיה מאוקראינה בשנת 2014. דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי הודיעה שהאמריקנים "עוקבים בדריכות אחר הדיסאינפורמציה הרוסית על אוקראינה", ואילו הרוסים איימו לפעול נגד נאט"ו ובמידה ויחליט לשלוח כוחות לאזור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המתיחות החלה לפני כחודש, לאחר שרוסיה פתחה בשורת תרגילים צבאיים באזור הים השחור, בשטחים שסיפחה מאוקראינה וכיום נשלטים על ידי בדלנים פרו-רוסים. במערב טוענים שרוסיה הגבירה את המעורבות הצבאית הישירה שלה באזור, אך זו מכחישה את הטענות ומתעקשת שהעימותים האחרונים קשורים למתנדבים רוסים שהגיעו לסייע למורדים שנלחמים בצבא אוקראינה.

סרטון לא מאומת שעלה לאחרונה לרשתות החברתיות תיעד כוחות שריון וארטילריה של צבא רוסיה שלכאורה עשו את דרכם לגבול אוקראינה, וחיזק את החשדות של המערב בדבר מעורבותה האמיתית של רוסיה בלחימה.

ולדימיר פוטין וג'ו ביידן (עיבוד: רויטרס)
נשיאי ארה"ב ורוסיה, ג'ו ביידן וולדימיר פוטין | עיבוד: רויטרס

בכיר בנאט"ו התייחס להידרדרות הביטחונית וטען שרוסיה "חותרת תחת המאמצים להפחית את המתיחות במזרח אוקראינה", מה שהוביל את בכירי הארגון להיפגש אתמול כדי לדון בהתפתחויות: "אנחנו שותפים לדאגה סביב הפעילות הצבאית של רוסיה באוקראינה ובסביבתה".

גם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי הצטרף לביקורת וטען ש"תרגילים צבאיים ופרובוקציות סביב הגבול הם משחקים רוסיים טיפוסיים". זלנסקי אף חשף שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח איתו והבטיח לו שארצו לא תישאר לבדה מול התוקפנות הרוסית.

וולדימיר זלנסקי, מועמד לנשיאות אוקראינה (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא אוקראינה זלנסקי | צילום: רויטרס, חדשות

מנגד, הרוסים איימו לנקוט בכל הצעדים הנדרשים נגד נאט"ו, במידה והמדינות החברות בארגון יחליטו לשלוח כוחות לאזור. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב האשים את צבא אוקראינה בביום פרובוקציות בחזית במזרח המדינה, וטען שבכל יום מתבצעות הפרות של הפסקת האש בין הצדדים.

הוא הדגיש שרוסיה רשאית לשנע כוחות בשטחה כראות עיניה: "זה לא מסכן אף אחד ולא צריך להדאיג אף אחד". עם זאת, פסקוב אישר שאוגדת צנחנים המונה כ-4,000 חיילים נשלחה לחצי האי קרים.