"פאגרדאלפיאק": זה השם של הר הגעש הזה באיסלנדית, והוא פולט מגמה, לבה, כבר חודש ועשרה ימים. ההתפוצצויות האלו לא נפסקות, המראה המרהיב הזה נמשך עם נהר של אש שהולך וממלא את העמק תחתיו. בעמק הזה הלכו אנשים רק לפני שבוע שבועיים, וכעת הוא מלא בלבה, בנהר של אש, אי אפשר להתקרב אליו. באמת אין מילים. אני מודה שלא חשבתי אף פעם שאני אעשה דיווח עם מיקרופון של החדשות כמה מטרים מדבר כזה מדהים.

"ב-3 הימים הראשונים של ההתפרצות היו תנאים מאוד קשים להגיע להר הגעש. היו רוחות, שלגים. הלכו לאיבוד כאן בשטח, וצוותי ההצלה עבדו פה כל הלילה, הם חיפשו אנשים ברוחות. מצאו אותם במצב גרוע מאוד", סיפר בעל האתר "החוויה האיסלנדית", נמרוד רון. "הר געש התפרץ בשטח פרטי של חקלאי באזור, והוא אומר: 'וואלה, כולכם יכולים לבוא ליהנות מפלא הטבע הזה', ולא לוקח כסף לא כלום, תיהנו".

דני קושמרו ליד לוע הר הגעש באיסלנד (צילום: חדשות 12)
"מסוג הדברים שאתה חולם עליהם שנים" | צילום: חדשות 12

אז איך זה לגור באיסלנד? "תראה, בקיץ זה כיף לא נורמלי, יש שמש, זה כיף, זה קל, יוצאים החוצה, מטיילים, עושים חיים. הקיץ קצר וגם לא כזה קיץ - 15 מעלות והגזמנו, חמסין. ובחורף זה די קשה. קר, מינוס 3-2 מעלות, הרבה רוח, חושך, כל היום חושך, אז אנחנו באמת משתדלים לטוס ארצה בחורף, ואז יש לנו גם איזון עם הטמפרטורה", שיתף רון.

"השנה האחרונה קצת הייתה יותר מוזרה כי התחילו להיות רעידות אדמה רציניות, ואז לשמחתנו התפרץ הר הגעש", הסביר רון את התחושות רגע לפני ההתפרצות הראשונה של ההר לראשונה מזה כמעט 800 שנה. ההתפרצות של הר הגעש הפסיקה את רעידות האדמה. וזה מה שרואים מהסלון של מעיין ונמרוד. נמרוד יחד עם רעייתו, מעיין יאני, מפעילים מרייקיאוויק, הבירה, בלוג שנקרא "החוויה האיסלנדית".

ללא התפרצויות - איסלנד לא הייתה נוצרת

כל איסלנד היא למעשה תוצר של הר געש, של התפרצות וולקנית, לכן היא לא מפסיקה לגדול. איסלנד מהווה את מה שמפריד כרגע בין צפון אמריקה ואירופה. הרי פעם הן היו יבשת אחת, ומאז הן לא מפסיקות להתרחק אחת מהשנייה, 3-2 סנטימטרים, עדיין, בכל שנה. ובגלל שזה נפרד - הלוחות הטקטוניים של כדור הארץ זזים, מה שמאפשר ללבה למטה, למגמה, לצאת החוצה. ולולא הלבה הזאת, לא הייתה איסלנד.

מן העובדה שהכול כאן הוא למעשה תוצר של הר געש, אפילו חול הים שחור. גם חלוקי הנחל, הכול אפל, והאדמה כאן היא פשוט יצור חי. לפעמים זה לבה, לפעמים זה מים. הכול יוצא בגלל הפעילות התרמית הגעשית הזאת מתחת לאדמה. אפילו ראינו את הגייזר המקורי מתפרץ. על שמו קרויים כל הגייזרים בעולם. מדובר במים עם הרבה מאוד מינרלים, עם הרבה מאוד גופרית, וטמפרטורה של משהו כמו 100-80 מעלות. למעשה כמעט כל האנרגיה של איסלנד מגיעה ממים חמים כאלה.

לוע הר הגעש באיסלנד (צילום: חדשות 12)
בעמק הזה הלכו אנשים רק לפני שבוע שבועיים, וכעת הוא מלא בלבה, בנהר של אש | צילום: חדשות 12

לאחר בערך 5 קילומטרים של הליכה לא פשוטה שמלווה בקור ורוח, הגענו סוף סוף אל ההתפרצות הבלתי פוסקת של הלבה. השרירים כבר כואבים, אבל אתה לא זוכר כלום, כי הינה, הינה זה מול העיניים שלנו. בשביל זה באנו. אי אפשר להפסיק להסתכל על זה. הרגשנו כאן את החום, את האפר שלפעמים נכנס לנו לפה, לעיניים. הכי קרוב שאפשר לתופעת הטבע המדהימה הזאת. ולחשוב שכל הדבר הזה נמצא כמה מאות קילומטרים מתחת לרגליים שלנו בכל רגע נתון.

קוראים לזה הר געש, אבל לא תמיד זה קורה בהר. כאן הגעש התפרץ בעמק, ומהגעש, מהלבה, נוצר ההר, הר הגעש. בואו נסביר איך זה עובד. כדור הארץ בסופו של דבר בנוי מגלעין של מתכת, סביבו מתכת נוזלית, וסביב זה - המעטפת, שזה בעצם המגמה, שזה מה שיוצא. זה הדבר החם הזה שנמצא בלחץ, והוא למעשה 84% מכל כדור הארץ.

רוב כדור הארץ זה מגמה. מעליה יש את הקרום הדק שאנחנו מכירים כאדמה, שהוא רק כמה עשרות קילומטרים, זה הכול. מדי פעם בגלל בקעים כאלו ואחרים ותזוזה של לוחות הדבר הזה יוצא החוצה, מתפרץ, ואנחנו יכולים לראות אותו. מה שמדהים הוא שזה מה שיש תחתינו. זה רוב רובו של כדור הארץ. בלתי נתפס.

לוע הר הגעש באיסלנד (צילום: חדשות 12)
הר הגעש מתפרץ כבר יותר מחודש לאחר כמעט 800 שנה שהיה רדום | צילום: חדשות 12
הר הגעש באיסלנד (צילום: חדשות 12)
המסע אל ההר | צילום: חדשות 12

כעבור זמן מה על ההר, החיישנים של אנשי ההצלה לא הפסיקו לצפצף כדי להתריע שהגזים שנפלטים מההר מתחילים להיות מסוכנים. "למעשה זה יכול להפוך למסוכן כי אנחנו נמצאים עכשיו בגובה רב, מעל מוקד ההתפרצות, והגזים נסחפים למטה ברוח, מה שמפעיל את ההתרעה", הסביר איש צוות חילוץ והצלה באיסלנד, פרנטו אורוסן.

משהו כמו שליש מהתושבים של איסלנד כבר היו כאן, ישבו על הטריבונות וצפו בפלא. אפילו העפנו את הרחפן בגובה של 160 מטר מעל ההר, אבל החום שם כל כך כבד שזה לא עזר, והסוללה פשוט הותכה. אז עשינו עוד גיחה, לראות את הפלא הזה מהאוויר. 1,200 מעלות של אבן ואש. ואנחנו לא לבד. מסוק אחרי מסוק אחרי מסוק מביא לכאן תיירים שרוצים לראות את ההר בלי לטפס ולהזיע.

אף אחד לא יודע מתי כל זה ייגמר. ההר יכול להפסיק לפלוט לבה בעוד שנים, ואולי מחר. מסוג הדברים שאתה חולם עליהם שנים, שאולי מתישהו זה יקרה לך. ואתה לא באמת מאמין שזה יקרה. נזר הבריאה.