הנשיא ביידן שוקל לבטל נתח משמעותי מהסנקציות שממשל טראמפ הטיל על אירן. כך מסרו הלילה (בין רביעי לחמישי) בכירים אמריקניים בהווה ובעבר לסוכנות הידיעות AP. מטרת המהלך היא להחזיר את אירן להסכם הגרעין שנחתם ב-2015, זאת במקביל לשיחות שמתקיימות בוושינגטון בין גורמי הביטחון הישראלים לאלו האמריקנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בכוונת ארה"ב להסיר סנקציות שהוטלו בתקופת טראמפ ופוגעות בתחומי הפיננסים, הספנות והסחר. לפי הדיווח, בנוסף לסנקציות "הגרעיניות", האמריקניים מוכנים להסיר גם סנקציות שהוטלו בגין מעורבותה של אירן בטרור, פיתוח טילים והפרת זכויות אדם על מנת להשיג התקדמות בהחייאת הסכם הגרעין, כך לפי הגורמים המעורים בשיחות שהדגישו כי עדיין לא התקבלה החלטה סופית בנושא.

מכיוון ששיחות הגרעין בווינה המתווכות על ידי המעצמות נמשכות גם השבוע, האמריקנים מוכנים להתפשר יותר ויותר מול האירנים שנוקטים בעמדה נוקשית בנוגע להסרת הסנקציות. כזכור, בכירי המשטר האירני, ביניהם המנהיג העליון ח'מנאי והנשיא רוחאני הבהירו מספר פעמים בעבר שהתנאי לחזרה להסכם הגרעין המקורי היא הסרת כל הסנקציות באופן מלא.

אנשי ממשל ביידן אמרו שהדבר נחוץ בגלל מה שהם מתארים כניסיון מכוון של ממשל טראמפ לעכב ולטרפד כל חזרה אפשרית לעסקה. על פי ההסכם ב-2015, ארצות הברית נדרשה לבטל את הסנקציות הקשורות לתוכנית הגרעין של אירן, אך לא את הסנקציות שאינן גרעיניות.

"כל חזרה להסכם הגרעין תחייב אותנו להסיר סנקציות מאירן", אמר לאחרונה דובר מחלקת המדינה האמריקנית נד פרייס. "אך אנו שוקלים להסיר רק את הסנקציות הקשורות בהסכם הגרעין עצמו. אפילו אם נשוב להסכם, נמשיך להטיל על אירן סנקציות המתייחסות לפעולותיה שאינן קשורות לתוכנית הגרעין, כמו פרויקט הטילים, תמיכה בטרור והפרת זכויות אדם".

השבוע נפגש היועץ לביטחון לאומי, מאיר בן שבת, עם מקבילו האמריקני ג'ק סאליבן בוושינגטון. השניים דנו בהתקדמות השיחות בווינה, וסאליבן עדכן את בן שבת בהתפתחויות משולחן המשא ומתן. "ארצות הברית עדכנה את ישראל בשיחות בווינה והדגישה את האינטרס העז של ארה"ב להתייעץ מקרוב עם ישראל בנושא הגרעין בהמשך", נכתב בהודעה מטעם הבית הלבן.

בנוסף, נמסר כי שני הצדדים הסכימו לשתף פעולה באופן הדוק יותר לגבי האיומים שנשקפים מאירן שכוללים מל"טים ותוכניות טילים. "ארצות הברית וישראל הסכימו להקים קבוצת עבודה בין-סוכנותית שתמקד תשומת לב מיוחדת לאיום ההולך וגובר של כלי טיס בלתי מאוישים וטילים מונחי דיוק המיוצרים על ידי אירן ומסופקים לשכנותיה באזור המזרח התיכון", נכתב בהודעה.