הארגון הגרמני לביטחון פנים יפקח על מנהיגי המחאה נגד חוקי הסגר, שעדיין מגבילים את תושבי גרמניה בימים אלה – כך דווח היום (חמישי) בעיתון הניו יורק טיימס. על פי הדיווח, הרשויות הגרמניות חוששות שמנהיגי המחאה מהווים "איום על הדמוקרטיה", ובמשרד הפנים הגרמני חוששים כי המפגינים נמצאים בקשר אדוק עם הימין הקיצוני במדינה, החותרים לערעור מפנים על מוסדותיה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הפיקוח מתבצע אחר כמה מחברי תנועת "קוורדרנקר" או "חשיבה לרוחב", שארגנה הפגנות שנעשו אלימות יותר ויותר נגד הסגרים והמגבלות. במהלך אותן הפגנות, ניתנה במה לתיאורטיקנים שמפיצים תיאוריות קונספירציה סביב הנגיף והמחלה. כמו כן, לאחרונה החל פיקוח אחר חשודים נוספים מהימין הקיצוני במדינה, בעקבות חשש הרשויות מכך שמכחישי הקורונה מצמצמים את הבנת האיום של מחלת ה-covid-19 על בריאות הציבור.

דוברת סוכנות הריגול הפנימית הגרמנית BfV, טענה כי התנועה החלה לפעול בנובמבר האחרון בהפגנות קטנות בעיר שטוטגרט, אך גדלה בהיקפה לערים נוספות ומשכה גרמנים רבים מכל שכבות האוכלוסייה שמתוסכלים מהסגרים שמלווים את גרמניה. ברשויות טוענים כי מנהיגי המחאות מנצלים את התסכול מהסגרים כדי לעורר כעס נגד מוסדות המדינה, חמישה חודשים לפני הבחירות הכלליות במדינה.

עוצר בגרמניה (צילום: רויטרס_)
העוצר בגרמניה | צילום: רויטרס_

"מחאות הן לגיטימיות נגד פוליטיקאים, אבל נגיף הקורונה מנוצל שוב ושוב ויותר ויותר כדי לעורר הסלמה", אמרה דוברת BfV, אנג'לה פליי. הדוברת טענה כי לחלק ממארגני ההפגנות הללו יש שאיפות גבוהות מעבר למחאה נגד צעדי הסגר והנהלים שהופעלו בגלל הקורונה. פליי הוסיפה כי חברי תנועת הימין הקיצוני "רייכסבורגר", שמכחישים את קיומה של המדינה הגרמנית המודרנית, השתתפו בהפגנות, כמו גם קבוצות אנטישמיות.

משרד הפנים הגרמני אמר כי "הקיצוניים" מעודדים את התומכים להתעלם מההוראות ומהגבלות המרחק ורוצים לערער על הזכות של הרשויות להשתמש בכוח. שר הפנים, הורסט סיהופר, אמר אתמול לעיתונאים כי המעקב נועד "למנוע בעיות ופשעים".

מוקדם יותר החודש העניק הפרלמנט סמכויות זמניות לממשלת הקנצלרית, אנגלה מרקל, לאכוף את הסגרים באזורים עם התפרצויות קורונה. סוכני המודיעין חוששים שחברי הימין הקיצוני יוכלו לחזק את הכעס נגד מוסדות מדינה, כמו המשטרה. הפרסום על הריגול הפנימי עורר ביקורת חריפה מצד מפלגות באופוזיציה, כולל מפלגות הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שמנהיגיה הצטרפו להפגנות נגד מגבלות הקורונה.