ממשל ביידן לקראת נסיגה צבאית משמעותית מהמזרח התיכון הכוללת הוצאה של מאות חיילים, כלי טיס ומערכות הגנה אווירית מהמדינות עירק, כווית, סעודיה וירדן. הוול סטריט ג'ורנל דיווח אמש (שישי) כי גורמים בממשל מסרו כי שר ההגנה של ארה"ב לויד אוסטין סיפר ליורש העצר הסעודי על התוכנית לנסיגת הכוחות בשיחה שנערכה בין השניים לפני כשבועיים וחצי, ב-2 ביוני. מנגד, רשת אל-ערבייה פרסמה שאין קשר לשינוי גישה של האמריקניים במזרח התיכון, אלא רק הוצאה של כלים צבאיים לצורך טיפולי תחזוקה.

"שר ההגנה הורה למפקדה של צבא ארה"ב להוציא מהאזור כוחות ויכולות מסוימים, בעיקר נכסי הגנה אווירית. חלק מהנכסים הללו יוחזרו לארצות הברית לצורך תחזוקה ותיקון נחוצים, וחלקם יועברו מחדש לאזורים אחרים. לא נספק פרטים ספציפיים", אמרה דוברת הפנטגון ג'סיקה מקנלטי לאל-ערבייה.

לעומת זאת, בוול סטריט ג'ורנל התבססו על גורמים בממשל ביידן שטענו כי צמצום מספר מערכות ההגנה האווירית של ארה"ב במזרח התיכון הוא צעד מובהק המאותת כי הממשל החליט להתמקד בתוקפנות הגוברת מצד סין ורוסיה.

טילי פטריוט (ארכיון). בדרך למזה"ת (צילום: חדשות)
לפי הדיווח, 8 מערכות הגנה אווירית מסוג פטריוט יוצאו מהמזרח התיכון | צילום: חדשות

על פי אותם גורמים, הפנטגון מתכנן למשוך כשמונה סוללות הגנה אווירית נגד טילים מסוג פטריוט מעירק, כווית, ירדן וסעודיה. מערכת הגנה אווירית נוספת שנקראת THAAD, ומטרתה ליירט טילים בליסטיים לטווח קצר ובינוני, תוצא מסעודיה, ובנוסף יצומצם מספר טייסי הקרב של הצבא האמריקני שמוצבים באזור.

נטען כי הנסיגה המתוכננת משקפת כמה מהשינויים האחרונים במזרח התיכון, כמו גם את התוכניות האסטרטגיות של וושינגטון תחת ממשל ביידן. בזמן שארה"ב נערכת לנסיגה מלאה של כוחות הצבא מאפגניסטן וסיום המלחמה שארכה שני עשורים, מאז הפלת מגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, בממשל ביידן רוצים להעביר את המאמצים לסין - שמהווה את האיום העיקרי על הביטחון של ארה"ב.

מלבד זאת, מדיניות ממשל ביידן כלפי אירן, יריבתה הראשית של ארה"ב במזרח התיכון, מתמקדת במשא ומתן על כניסה מחודשת לגרסה מתוקנת של הסכם הגרעין הבין-לאומי מ-2015. בשל כך, גורמים בפנטגון מעריכים שפחת הסיכון למלחמה מול אירן. זאת לעומת הלחץ האינטנסיבי שהפעילו בממשל טראמפ נגד טהרן וגרם ליותר סיבוכים צבאיים, לפי אותם גורמים.

יורש העצר בן סלמאן (צילום: AP)
סעודיה תסתדר בעצמה מול המיליציות בתימן? יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: AP

בנוסף, בעלות הברית של ארה"ב במזרח התיכון התחזקו, ולכן מתאפשר לאמריקניים לצמצם כוחות באזור. סעודיה חיזקה את ההגנה שלה מול התקפות של מיליציות חות'יות הנתמכות על ידי אירן ותוקפות את הכוחות הסעודים בתימן.

"לא מדובר בשינוי מדיניות"

אך דיפלומט מערבי שצוטט באל-ערבייה דחה את הטענות לשינוי במדיניות של ארה"ב ואמר שהיו דיונים על סוללות הפטריוט מאז ממשל טראמפ. "כל הדיון הזה נובע מגילן של אותן מערכות, והוא קשור לתחזוקה יותר מכל דבר אחר. הסוללות ישבו במדבר במשך 'אלוהים יודע כמה זמן'", אמר הדיפלומט לאל-ערבייה.

גורמים רשמיים דיווחו כי מאות חיילים אמריקנים יוחזרו גם מכמה מדינות במזרח התיכון. עם זאת, עם נסיגת כוחות ארה"ב מאפגניסטן, אותם כוחות יועברו ל"חלק מאותן מדינות מדוברות", אמר הדיפלומט.

דוברת הפנטגון מקנלטי טענה שארה"ב שמרה על "כוח חזק באזור המתאים" עבור כל איום. "אנו שומרים גם על הגמישות להזרים כוחות במהירות חזרה למזרח התיכון במידת הצורך", הוסיפה מקנלטי בהודעתה ל"אל-ערבייה".

ג'ו ביידן וולדימיר פוטין (צילום: reuters)
ירכז את המאמצים מול רוסיה? ביידן ופוטין בפסגה בז'נבה השבוע | צילום: reuters

סיבה נוספת לצמצום הכוחות במזרח התיכון היא שבממשל ביידן מנסים להתמקד בהשגת שליטה בנושא היחסים עם רוסיה ובכך יוכלו להקדיש פחות זמן לדאגה מפני מתקפות סייבר רוסיות והצטברות כוחות רוסיים - אחת המטרות הראשיות של הנשיא ביידן בפסגה בז'נבה שנערכה מוקדם יותר השבוע עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. לאחר פגישתם, פוטין סיפר לעיתונאים כי מדינתו שואפת לפתוח במשא ומתן בנושא אבטחת סייבר עם ארה"ב.