"אנחנו קרובים יותר מתמיד להסכם, אך נותרו פערים גדולים שקשה לגשר עליהם" – כך אמר היום (ראשון) נציגה של אירן לשיחות הגרעין עם המעצמות, עבאס ארקצ'י, שהסביר מדוע השיחות הופסקו בינתיים והנציגים ישובו למדינותיהם להתייעצויות. ההפסקה במגעים מגיעה יממה לאחר בחירתו של אבראהים ראיסי לנשיא אירן, מה שגרר גינויים וביקורת מהמערב, ומנגד גם ברכות ואיחולים מבעלות בריתה של הרפובליקה האיסלאמית.

השיחות בין הצדדים החלו לפני כחודשיים בווינה, במטרה לחדש את הסכם הגרעין שממנו נסוגה ארה"ב באופן חד צדדי בשנת 2018. המגעים התחדשו על רקע חילופי השלטון בוושינגטון וההפרות החוזרות ונשנות של אירן, שהרגישה שאינה מחויבת יותר להסכם בעקבות הצעד שיזם דונלד טראמפ. יחד עם זאת, כפי שחשף הבוקר ארקצ'י, הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמות סופיות והשיחות הופסקו לעת עתה.

עבאס ארקצ'י, נציג אירן למשא ומתן עם המעצמות (צילום: רויטרס)
עבאס ארקצ'י בשיחות הגרעין בווינה | צילום: רויטרס

"כדי לגשר על הפערים דרושות החלטות שעל הצד השני לקבל", אמר הנציג האירני. "אני מקווה שבסבב השיחות הבא נוכל לעשות את הצעד הזה אחד לקראת השני – למרות שזה יהיה מאוד קשה".

ההודעה על הההפסקה במגעים מגיעה יממה לאחר שאברהאים ראיסי, איש דת שמרן וקיצוני שזכה לכינויים כמו "הקצב" ו"התליין", זכה בבחירות לנשיאות בארצו. אף על פי כן, ראיסי צפוי להמשיך באותו קו של קודמו בתפקיד ולחתור לחזרה להסכם עם ארה"ב, שיאפשר לאירן להשתחרר מהסנקציות הכלכליות שחונקות אותה.

הצהרת ביידן על הפסקת האש בעזה (צילום: רויטרס_)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. יצליח לגשר על הפערים עם אירן? | צילום: רויטרס_

בחירתו של ראיסי התקבלה בדאגה בישראל. ראש הממשלה נפתלי בנט אמר הבוקר בישיבת הממשלה שזה "איתות למעצמות להתעורר רגע לפני חזרה להסכם הגרעין, ולהבין עם מי הן מתכוונות לעשות עסקים ואיזה משטר הן בוחרות לחזק". גם האמריקנים יצאו נגד הבחירות בטהרן, וטענו כי "לאירנים לא ניתנה הזכות לבחור את המנהיגים שלהם בהליך בחירות חופשי והוגן".

ארגוני זכויות אדם בין-לאומיים התרעמו על הבחירה בראיסי, זאת בשל תפקידיו הקודמים שבהם שלח למותם אלפי אנשים. ארגון "אמנסטי" אף קרא להעמידו לדין בגין פשעים נגד האנושות שביצע בעבר.

נשיא אירן הנבחר אברהים ראיסי (צילום: רויטרס)
אבראהים ראיסי | צילום: רויטרס

לעומת זאת, היו שבחרו לברך את ראיסי לרגל תפקידו החדש. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התייחס ליחסים הטובים בין המדינות ואמר לראיסי: "אני מקווה שפעילותך תתרום להמשך פיתוח שיתוף הפעולה בינינו, כמו גם לשותפות בעניינים בינלאומיים. בחירתך עונה באופן מלא על האינטרסים של העמים שלנו, ועולה בקנה אחד עם חיזוק הביטחון והיציבות האזורית".

נשיא סוריה בשאר אל-אסד איחל לראיסי הצלחה בתפקידו, "לטובת האינטרס של האזרחים האירנים, שעומדים איתן מול כל התוכניות והלחצים שמטרתם לשבור את רצונם ולערער את החלטתם העצמאית". דובר חמאס חאזם קאסם כתב לנשיא האירני החדש: "אנו מברכים את הרפובליקה האיסלאמית על ההצלחה בהליך הדמוקרטי, הבחירות לנשיאות וניצחונו של אבראהים ראיסי. אירן תמיד תמכה באינטרסים ובמטרה הפלסטינית".