משבר חמור ביחסים בעקבות החוק שיפגע בניצולי שואה: ראש המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ אלון בר זימן היום (ראשון) את שגריר פולין בישראל, מארק מגירובסקי, לשיחת נזיפה.  בר הביע את אכזבתה הקשה של ישראל מהחוק שעבר בבית התחתון בפרלמנט הפולני בשבוע שעבר. לדבריו, לפי מומחים, החקיקה צפויה להשפיע לרעה על 90% מבקשות השבת הרכוש מצד ניצולי שואה וצאצאיהם. בתגובה, משרד החוץ בפולין זימן את ראש הנציגות הישראלית במדינה, טל בן ארי, לשיחת נזיפה מחר בבוקר. הסיבה לזימון: "ההתערבות של ישראל בחוק של ממשלה זרה וההתבטאויות של שר החוץ נגד הממשלה הפולנית".

בר חזר על המסר של שר החוץ יאיר לפיד שלפיו החקיקה תשפיע לרעה על היחסים בין המדינות והדגיש שעוד לא מאוחר מדי עבור פולין לעצור תהליכים שמשמעותם התנערות ממחויבויותיה ולשוב לשיח בנושא השבת הרכוש שהופסק ב-2019. ראש המערך הבהיר לשגריר כי לא מדובר בוויכוח ההיסטורי על האחריות לשואה אלא בחוב המוסרי של פולין כלפי מי שהיו אזרחיה ורכושם נגזל בזמן השואה ותחת המשטר הקומוניסטי.

הרב הראשי של פולין תומך בחוק הפולני (צילום: רויטרס)
"אכזבה קשה". הפרלמנט הפולני | צילום: רויטרס

ראש ממשלת פולין מטאוש מורבייצקי הגיב שלשום לטענות של שר החוץ יאיר לפיד נגד החוק החדש שצפוי לצמצם את היכולת של יהודים לתבוע מפולין רכוש שהיה בבעלותם והולאם. "כל עוד אני ראש הממשלה, פולין בוודאות לא תשלם על פשעי הגרמנים: לא זלוטי, לא יורו ולא דולר", הצהיר מבלי להתייחס ישירות לדבריו של לפיד.

בתגובה, לפיד תקף הערב בחריפות את מורבייצקי: "כדאי לראש ממשלת פולין לבדוק שוב את העובדות. על אדמת פולין נרצחו מיליוני יהודים ושום חקיקה לא תמחק את זכרם. אנחנו לא מעוניינים בכסף הפולני ועצם הרמיזה היא אנטישמית. אנחנו נלחמים על זכרם של נספי השואה, על גאוות העם שלנו, ולא ניתן לאף פרלמנט לחוקק חוקים שמטרתם להכחיש את השואה".

יאיר לפיד (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
"רמיזה אנטישמית". לפיד | צילום: Olivier Fitoussi Flash90

ביום חמישי האחרון אישר הבית התחתון של הפרלמנט הפולני הצעת חוק שתקשה על ניצולי שואה וצאצאיהם לקבל פיצויים על גזל רכושם בידי הנאצים. לפי הצעת החוק, תביעות רכוש תלויות ועומדות שלא הגיעו להכרעה ב-30 השנים האחרונות יופסקו או יימחקו. בנוסף, לא ניתן יהיה להביא טענות חדשות על החלטות מנהליות שהתקבלו לפני יותר מ-30 שנה. ההצעה תועלה בפני הבית העליון של הפרלמנט לפני שהחוק יאושר סופית.

החקיקה המוצעת תפגע בתובעים, כולל ניצולי שואה ובני משפחותיהם, כמו גם בבעלי נכסים חוקיים רבים אחרים, יהודים ולא יהודים. מדובר, בין היתר, על החלטות על הלאמת רכוש שהתקבלו בתקופת הקומוניזם ללא בסיס חוקי או תוך הפרה בוטה של החוקים שקבעו הקומוניסטים עצמם. אם החוק יאושר, הוא צפוי להשפיע על כ-90% מתביעות ההשבה.

ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד תקף בחריפות את אישור החוק ואמר כי "שום חוק לא ישנה את ההיסטוריה". לדבריו, "החוק הפולני הוא חרפה ויפגע קשות ביחסים בין המדינות. מדינת ישראל תעמוד כחומת מגן להגנה על זיכרון השואה ועל כבוד ניצולי השואה ורכושם. פולין, שעל אדמתה נרצחו מיליוני יהודים, יודעת מהו הדבר הנכון לעשות".

"שימור זיכרון השואה והדאגה לזכויות ניצולי השואה, ובכלל זה סוגיית השבת הרכוש היהודי מתקופת השואה, הם רכיב מרכזי בהודייתה ובהגדרת זהותה של מדינת ישראל", הצהיר לפיד. "זהו נדבך חשוב בפעילות משרד החוץ הישראלי. זוהי חובה ערכית, מוסרית והיסטורית, שכולנו נושאים בגאווה".

_OBJ

"הצהרת טרזין, שהתקבלה בשנת 2009, קוראת לכל המדינות הרלוונטיות לפעול למען השבת רכוש יהודי, שנגזל בתקופת השואה. ישראל מצפה ממדינות אלו שיפעלו על פי עיקרון זה", המשיך לפיד. העובדה שפולין מתנערת מהצהרה זו היא מדאיגה וחמורה ביותר. הצעת החוק הפולני, המונעת למעשה השבת רכוש יהודי, או פיצוי תמורתו, לידי ניצולי השואה וצאצאיהם, היא עוול נוראי וחרפה הפוגעת בזכויותיהם של ניצולי השואה וצאצאיהם ויוצאי הקהילות היהודיות, שחיו בפולין במשך מאות שנים. זהו צעד בלתי נתפס".

"חוק לא מוסרי זה יפגע קשות ביחסים בין המדינות", תקף לפיד. "אנחנו רואים בחומרה ניסיון למנוע החזרת על הרכוש, שנגזל מיהודים על ידי הנאצים ועוזריהם במהלך השואה במדינות אירופה מלחזור לידי בעליו החוקיים".